• Novinky

          • ŽIVOT JE DAR
            • ŽIVOT JE DAR

            • Život je dar – nezaslúžený, jedinečný, najúžasnejší. Kedy vzniká život? Otázka jednoznačná či zložitá? Skutočne potrebujeme viesť diskusiu o tom, kedy život človeka začína?

              25. marca 1993 si v Salvádore začali prvýkrát pripomínať Deň práva narodiť sa. Tento sviatok ustanovil sv. Ján Pavol II. Dnes ho poznáme pod názvom Deň počatého dieťaťa. Počatého dieťaťa. Počatého života.

              Našli sme odpoveď na našu otázku, kedy život človeka začína. Od počatia. Od momentu splynutia pohlavnej bunky otca a matky! Tak jasné a prirodzené! Vznik nového života je vlastne tajomstvom, zázrakom, niečím, čo človeka presahuje. Dieťa, ktoré sa počne, je Bohom chcené, milované a nevinné. Preto si v tento deň pripíname bielu stužku ako symbol čistoty a nevinnosti malého stvorenia, ktoré je už „tu“, no my ho ešte nevidíme. Jeho matka ho nosí pod srdcom, cíti jeho pohyby, jeho existenciu... a teší sa na chvíľu, kedy si ho privinie vo svojom náručí.

              Naša škola si Deň počatého dieťaťa pripomenula tiež. Prváci gymnázia nás ráno vítali nielen úsmevom a pozdravom, ale aj s ponukou pripnúť nám bielu stužku. Dostali sme aj letáčik a malý darček – mydielko. Mydielka vyrábali prváci na hodinách environmentálnej výchovy. Prečo darček? Všetci sme boli počatí. Teda všetci si 25. marca môžeme pripomenúť deň svojho počatia. Máme sviatok, ku ktorému patrí darček J

              Na prvej hodine sme sa modlili krížovú cestu za ochranu počatého života. Modlitbu viedol pán kaplán a maturanti.

              Na druhej hodine pokračovali ôsmaci. Pre žiakov prvého stupňa ZŠ si pripravili rôzne aktivity – prezentáciu, tajničku, hry, pexeso, kreslenie...

              Biele stužky rozdávali maturanti aj pred sv. omšou v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Spolu s prvákmi gymnáziá sa potom zúčastnili sv. omše, ktorú celebroval náš pán kaplán Mgr. Marek Wolanszký. Pán kaplán vo svojej kázni pripomenul, že v minulosti sme ženu, ktorá čaká dieťa, označili ako ženu v požehnanom stave. A vyzval nás, aby sme toto pomenovanie aj dnes častejšie používali.

              Áno, dieťaťa je Boží dar, ktorý On posiela a ktorému žehná, opatruje ho i jeho rodičov.

               

              Sv. Ján Pavol II. a sv. Gianna Beretta Molla, orodujte za nás!

                                                                                                                        PaedDr. Zuzana Čerkalová

          • Vydarená školská prehliadka tretiackych SOČiek
            • Vydarená školská prehliadka tretiackych SOČiek

            •               Viete, čo je sociálne inžinierstvo, načo slúži spektrofotometer alebo ako si z dostupných surovín vyrobíte mydlo? Aj na tieto otázky sa pokúsili odpovedať študenti III. AG vo svojich prácach SOČ, ktoré riešili v tomto školskom roku.

               

                          Projekt Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) predstavuje pre našich gymnazistov pomyselnú „prípravku“ na štúdium na vysokej škole. Cieľom je naučiť žiakov pracovať s odbornou literatúrou, spracovávať informácie či vyskúšať si bádanie a výskum. V neposlednom rade SOČka rozvíja tvorivosť, praktickú realizáciu nápadov, a tiež zlepšuje vaše prezentačné zručnosti :).

               

                          V piatok 18. 3. na školskej prehliadke tretiaci predstavili a obhájili pred odbornou porotou štrnásť prác z oblasti humanitných a prírodných vied. Tá sa rozhodla oceniť tri najlepšie práce, ktoré zároveň postúpili do krajského kola. Na prvom mieste sa umiestnila SOČ A. Grivalskej a S. Benkovej (odbor pedagogika a didaktika), striebornú priečku obsadila M. Dirová (odbor psychológia) a bronz získali G. Sendy Hrínová a T. Lešková (odbor chémia).  Čestné uznanie získala SOČ M. Fabiana a J. Gnojčáka (odbor umenie a kultúra).

                         

                          Ďakujeme všetkým učiteľom - školiteľom SOČ za trpezlivú prácu so študentmi. Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a držíme palce pri reprezentácii našej školy 1. apríla v krajskom kole.

               

              Víťazné práce:

               

              1. miesto: Sára Benková, Alexandra Grivalská:  Vyučovanie základov francúzskeho jazyka na ZŠ prostredníctvom diela Malý princ (školiteľka Ing. B. Holigová)

              2. miesto: Martina Dirová: Vplyv  používania mobilného telefónu na vývoj a psychiku tínedžerov (školiteľka Mgr. L. Pospíšilová)

              3. miesto: Gabriela Sendy Hrinová, Tímea Lešková:  Vplyv mikrovĺn na degradáciu vitamínu C (školiteľ Mgr. O. Kapusta, PhD)

               

              Marco Fabian, Jakub Gnojčák:  Umenie čiernobieleho plátna na začiatku 20. storočia (školiteľka Mgr. L. Pospíšilová)

               

               A. Trusková

               

               

          • Duchovná obnova pre tretiakov
            • Duchovná obnova pre tretiakov

            • V stredu 16.3.2022 sme sa my, tretiaci, vybrali na už tradičnú duchovnú obnovu, ktorá bola tento rok v Oratku v Poprade. Zahrali sme si kalčeto, pingpong a urobili si výborný teplý čaj k prednáške od nášho školského kaplána. Neprekvapilo nás ani chladné počasie, keďže naša šikovná Lydka nám urobila krásnu atmosféru tým, že zapálila v krbe. Pozreli sme si časť filmu Umučenie Krista, čo nás ešte viac vtiahlo do atmosféry pôstu. Neskôr sme spoločne išli na ruženec a svätú omšu do Kostola sv. Cyrila a Metoda. Sme veľmi radi, že sme po dlhom čase mohli ako trieda spolu niekam zájsť a tráviť spoločný plnohodnotný čas.

               

              Alexandra Grivalská, III. A

          • Hurá, lyžiarsky!
            • Hurá, lyžiarsky!

            • V dňoch 28. februára – 4. marca 2022 sme sa žiaci I. A a II. A triedy zúčastnili na lyžiarskom výcviku v Liptovskej Tepličke.

              Strávili sme skvelý týždeň so super ľudmi a viac sme sa spoznali so žiakmi z druhej triedy. Keďže nás bolo veľa, rozdelili sme sa do troch skupín podľa našich lyžiarskych schopností. Učitelia nám najprv poskytli teoretické vedomosti, ktoré sme mali aplikovať na svahu. Snažili sa nás naučiť správne a hlavne bezpečne lyžovať. Začiatočníci sa každým dňom zlepšovali a pokročilejší vylepšovali svoju techniku.

              Ubytovaní sme boli v útulnej chate priamo pod svahom, ktorú sme mali celú pre seba. Varili nám úžasne. Večer sme hrávali stolný tenis alebo kalčeto. Takisto sme si spolu zatancovali na diskotékach a mali sme aj karneval, kde sme museli improvizovať a vymyslieť si masky len z toho, čo sme mali.

              Bol to skvelý týždeň, ktorý utužil naše vzťahy, ale hravne zdokonalil naše lyžiarske schopnosti.

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58363