• Novinky

          • Poskytnutie dotácie na stravu
            • Poskytnutie dotácie na stravu

            • Vážení rodičia,

              dovoľte, aby sme Vás informovali o zmene v poskytovaní dotácie na stravu.

              Dňa 01.07.2022 nadobúdajú účinnosť niektoré ustanovenia zákona č. 232/2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) a zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na stravu.

              Od 01.07.2022 v zmysle § 52 zzn ods. 3 písm. a) a b) zákona o dani z príjmov suma daňového bonusu, o ktorú sa znižuje daň, je:

              a) 40 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 15 rokov veku, alebo

              b) 70 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 15 rokov veku, a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 15 rokov veku; to neplatí, ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách.

              V zákone o dotáciách bol upravený § 4 ods. 3 písm. c) tak, že dotáciu na stravu je možné poskytnúť:

              • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa zákona o dani z príjmov. Táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

              V prípade záujmu o poskytnutie dotácie na stravu pre obdobie 01.09.2022 - 31.12.2022 je potrebné v termíne najneskôr do 25.07.2022 vyplniť, podpísať a doručiť do schránky školy čestné vyhlásenie, ktoré nájdete: Čestné vyhlásenie strava od 01.07.2022.

              Pre poskytnutie dotácie na stravu z dôvodu,  že ide o dieťa v hmotnej núdzi, alebo životnom minime žiadame rodičov, aby potvrdenie o uvedenej skutočnosti doručili do schránky školy taktiež najneskôr do 25.07.2022.

               

              Nižšie je priložený zápisný lístok na stravovanie:

              zapisny_listok_spojena_skola_2022_23.docx

          • Projekt Erasmus +
            • Projekt Erasmus +

            • Curteni, Rumunsko, 7. 6. - 17. 6. 2022

              V júni sme sa my, jedenásti gymnazisti, spolu so študentmi  z Česka, Rumunska a Maďarska zúčastnili na programe Erasmus + v Curteni v Rumunsku. Témou projektu s názvom „Agreeing Together“ bola mediácia ako spôsob riešenia konfliktov. A náš cieľ? Zlepšiť si komunikačné zručnosti, porozumieť vlastným emóciám, efektívne riešiť konfliktné situácie  a v neposlednom rade zlepšiť sa v angličtine. 

              Po dlhej, takmer štrnásťhodinovej ceste autobusom, sme v noci konečne prišli do Curteni, dediny v blízkosti mesta Targu Mures a naše erasmácke dobrodružstvo sa mohlo začať. Na druhý deň sme sa stretli s Andreiou z portugalskej Madeiry, lektorkou nášho projektu, ktorej energia, pozitívne myslenie a humor si nás hneď získali. Vďaka nej sme zabudli na únavu a od začiatku sme sa sústredili na projektové aktivity. Stanovili sme si pravidlá stretnutí, predstavili sme sa a vytvorili sme plán workshopov.  Prostredníctvom hier sme rýchlo „prelomili ľady“ a v zmiešaných skupinách so študentmi z iných krajín sme  sa začali rýchlo vzájomne spoznávať.

              Každý z nasledujúcich dní, ktorý sme prežili, bol plný tvorivých aktivít, zážitkov a humorných situácií. Natáčali sme videá, pripravovali sme scénky, kreslili komiksy a každý deň sme si do denníka zapísali, čo nám projekt priniesol. Nikto nikam nemeškal, lebo inak by dostal trest z „punishment boxu“, všetci sme mali dobrú náladu a užívali sme si spoločné chvíle. Možno tak nejako, tvorivo a zábavne, by mohla vyzerať aj ideálna škola....

              Po večeri vždy nasledoval kultúrny program, diskotéka, dlhé rozhovory a hry. Všetci sme sa tešili na náš slovenský kultúrny večer, kde sme mali predstaviť náš región. Uvarili sme pravú vianočnú kapustnicu so sušenými hríbmi a klobásou a pirohy s domácou slaninou od dedka a zatancovali sme horehronský tanec. Všetkých sme naučili sme „Vymyslenú“ od Elánu a pripravili sme malý „kurz“ zdobenia medovníčkov. Nasledovala dlhá zábava....

              V posledný deň sa mnohí neubránili slzám pri rozlúčke – veď vznikli priateľstvá a dobré vzťahy. Kamaráti si sľúbili, že sa určite opäť stretnú – možno na Slovensku, možno niekde v zahraničí alebo opäť niekde na Erasme.

              Erasmus plus, program EU, ktorý funguje už viac ako tridsať rokov, prepája študentov rôznych krajín. Do programu sú zapojené nielen členské krajiny, ale aj viac ako dve desiatky štátov. Absolventi stredných či vysokých škôl, ktorí absolvujú časť štúdia v zahraničí, sú podľa prieskumov menej ohrození nezamestnanosťou a môžu očakávať aj rýchlejší kariérny rast. Prostredníctvom programu Erasmus je možné cestovať nielen do krajín EU, ale aj do Nórska, Lichtenštajnska, Alžírska, Ruska, Izraela, Islandu či Egypta.  

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 57979