• Novinky

          • Slávili sme odpust
            • Slávili sme odpust

            • Piatok 22. október bol pre našu školu veľkým sviatkom. Slávili sme spomienku sv. Jána Pavla II., ktorého meno nesie naša škola, a zároveň je aj jej patrónom. Odpustovú svätú omšu celebroval v kostole sv. Cyrila a Metoda pán kaplán Marek Suchanovský z farnosti Poprad-mesto, ktorý bol kedysi tiež žiakom našej školy. V kázni žiakom a zamestnancom priblížil život a čnosti svätého pápeža.

              Po svätej omši sa nám predstavili mladí z gréckokatolíckej farnosti z Prešova spolu so svojimi kňazmi. V krásnom divadelnom predstavení nám taktiež ukázali veľkosť a svätosť Karola Wojtylu, a priblížili najdôležitejšie momenty jeho života. Všetkým patrí úprimné ďakujem a Pán Boh zaplať. Tešíme sa opäť o rok

          • Život svoj v Tebe mám
            • Život svoj v Tebe mám

            • Veď ty si stvoril moje útroby,

              utkal si ma v živote mojej matky.

              Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne;

              všetky tvoje diela sú hodny obdivu

              a ja to veľmi dobre viem. (Žalm 139, 13 – 14)

               

              Vo štvrtok 20. 10. 2022 sme na našej škole privítali vzácnu návštevu z USA (Florida a Louisiana). V čase modlitebnej kampane 40 dní za život, ktorá v týchto dňoch prebieha na gymnáziu, nás navštívil katolícky laický misionár Tom Edwards s manželkou Jean-Marie, ktorá sa angažuje v hnutí Pro-life, a Leilou Benoit. Sprevádzala ich prekladateľka pani Jarka Pytelová.

              Naši hostia vo svojej prednáške hovorili o dôležitosti ochrany života človeka od počatia po prirodzenú smrť. Jean-Marie a Leila popísali gymnazistom a deviatakom vývinové štádia bábätka od počatia po narodenie. Ako názorné pomôcky nám ukázali obrázky a 3D modely bábätiek v jednotlivých mesiacoch vývinu. Mohli sme si ich tiež vziať do rúk.

              V závere prednášky hovorila Jean-Marie o formách umelého potratu vykonávaných v USA. V našich očiach sa objavil smútok. Jean-Marie zakončila odkazom nádeje a prosby pomoci matkám, ktoré potrebujú oporu vo svojej, zdanlivo neriešiteľnej, situácii.

               

              Ďakujeme... za rodičov... za život... za misiu pro-liferov... za nás všetkých...

          • Pásmo o sv. Jánovi Pavlovi II.
            • Pásmo o sv. Jánovi Pavlovi II.

            • Spojená škola sv. Jána Pavla II. Vás srdečne pozýva na hudobno-dramatické pásmo o živote pápeža Jána Pavla II., ktoré sa uskutoční po odpustovej sv. omši (o 8.15 hod.) 21.10.2022 (piatok) o 9.30 hod. v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade.

          • Poézia hrou
            • Poézia hrou

            • Žiaci 3. ročníka gymnázia sa v stredu 12. októbra zúčastnili na literárnom workshope na tému Poézia ako umelecký slovenský prejav písaný veršom v Podtatranskej knižnici v Poprade. Podujatie viedol popradský rodák, vysokoškolský učiteľ, prekladateľ a básnik Ján Gavura z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

                          Workshop bol nielen poučný, ale predovšetkým hravý a tvorivý. Pán Gavura nám najprv položil otázku,  čo zaujímavé a nové sme si všimli za posledný týždeň, deň a desať minút. Prostredníctvom tejto aktivity nám pán Gavura chcel ukázať, ako tvoria básnici. Musia sa predovšetkým stať „vidiacimi“, teda všímať si neobyčajné veci, ktoré sa dejú okolo nich.

                          J. Gavura nám porozprával o tvorbe poézie tak, ako sme to ešte nepočuli. Potom nás rozdelil do dvojíc a z veršov v pripravenej obálke sme mali poskladať dve básne podľa vlastnej intuície. Musíme vám povedať, že to bola veľmi pekná skúsenosť, pretože poézia nemá žiadne medze či správne riešenia ako matematický príklad.  Každá možnosť, ku ktorej sme dospeli, sa nakoniec ukázala ako správna. Na záver sme si spoločne prečítali básne s rovnakým názvom Jablko od rôzných autorov. Každý z nich vložil do veršov nádych niečoho nového a ani jedna nebola rovnaká. A to je to nádherné na poézii.

                          Sme veľmi radi, že sme sa zúčastnili  workshopu pod vedením J Gavuru, mohli sme spoznať sme ďalšiu inšpiratívnu osobnosť z nášho regiónu a  získať iný pohľad na poéziu ako bežne v školských laviciach. Zistili sme, že každý z nás sa môže tak trocha stať básnikom. Možno na začiatok stačí iba zdvihnúť zrak od obrazovky telefónu, vnímať pozornejšie „neobyčajne obyčajné“ veci okolo nás a  vedome tvorivo využívať svoj čas – skrátka, učiť sa pekne žiť.

              Simona Bekešová a Sára Hovancová, 3. AG

          • Duchovná obnova
            • Duchovná obnova

            • Pozývame Vás na duchovnú obnovu pre rodičov detí z našej cirkevnej školy, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 13.10. od 16:30 do 18:00 hod. v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade na Juhu. V programe je prednáška a samostatná sv. omša (o 17:20). Bude možnosť sa aj vyspovedať.

              otec Jozef Benko 

          • Godzone tour
            • Godzone tour

            • Aj tento rok sa uskutoční Godzone tour v 2 českých a 4 slovenských mestách. Radi by sme Ťa na tento evanjelizačný program pozvali do Tatran Handball Arena v Prešove, ktorý sa bude konať 27. 10. 2022 od 18.00 – 21.00 hod. Pri dostatočnom počte záujemcov škola objedná autobus priamo z Popradu do Prešova a späť. Tvoj záujem o účasť na Godzone v Prešove budeme zisťovať v pondelok 10. 10. 2022.

              Vstupné je zdarma, rátaj so zaplatením cestovného.

               

              Žiacka školská rada

               

              Viac informácii nájdeš na: https://tour.godzone.sk/

          • Európsku noc výskumníkov navštívili najlepšie žiačky gymnázia vo fyzike a chémii
            • Európsku noc výskumníkov navštívili najlepšie žiačky gymnázia vo fyzike a chémii

            • V piatok 30. 9. 2022 sa konalo medzinárodné prestížne podujatie s názvom Európska noc výskumníkov. Stánky a prednášky v rámci tohto podujatia navštívili najlepšie žiačky nášho gymnázia vo fyzike a chémii (Nikola Dluhá, Linda Kašická a Júlia Cehuľová) tentokrát v Žiline. Žiačky si vyskúšali, ako vidí svet umelá inteligencia, resuscitovanie na figuríne, „posvietili si na chémiu“.

              „Vyskúšali sme si, aké je byť priamo v štúdiu a ako odobrať a konzervovať odtlačky prstov. Dozvedeli sme sa, ako sa odpad premieňa na energiu, ako je to s obilninami vo svete bio, aká je budúcnosť ekológie a bezpečnosti v doprave a čo všetko vidí družica na Zemi.“

              Medzi prezentujúcimi inštitúciami boli: Žilinská univerzita (Stavebná fakulta, Strojnícka fakulta, sekcia cudzích jazykov, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií), Univerzita Mateja Bela (Fakulta prírodných vied) a Univerzita Komenského v Bratislave (Lekárska fakulta).

              Naše gymnazistky týmto spôsobom dostali príležitosť spýtať sa aj na možnosti ich budúceho vysokoškolského štúdia a ďalšieho uplatnenia sa v budúcnosti.

               

              Žiačky II. A a RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • Dňa 26. septembra sme sa zúčastnili, pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, filmového predstavenia. Po 3. vyučovacej hodine sme vyrazili zo školy smerom do Kina Tatran, kde nás privítala veľmi milá pani. Zložili sme si veci a pohodlne sa usadili... S napätím sme čakali na filmové prekvapenie. Premietli nám jeden z najobľúbenejších filmov všetkých vekových kategórií, a to Jurský svet 4. Film nám podal užitočný odkaz do života: „Všetky problémy sa dajú vyriešiť, keď si navzájom pomáhame.“ Jurský svet nám rozšíril našu anglickú slovnú zásobu, prispel k zlepšeniu porozumenia a výslovnosti netradičnou formou.

              Po návrate do školy sme pokračovali v interaktívnom lingvakvíze, ktorým sme si zmerali vedomosti z ostatných európskych jazykov. Sme veľmi radi, že sme sa mohli tohto filmového podujatia zúčastniť a následne sa zapojiť do lingvakvízu, v ktorom hráme denne o hodnotné ceny.

              Tešíme sa na každú ďalšiu cudzojazyčnú skúsenosť!

               

              Ema a Lenka, III. A

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 59674