• Novinky

          • Súťaž o najlepší preklad
            • Súťaž o najlepší preklad

            • Deň  10. a 11. apríl 2024 boli súťažnými dňami, kedy si študenti na našom gymnáziu mali možnosť vyskúšať svoje vedomosti a cit pre vnímanie kontextu a obsahu príbehu v cudzom jazyku a posnažiť sa o čo možno najvýstižnejší preklad z angličtiny, francúzštiny a nemčiny do rodného jazyka. Súťaž bola na dobrovoľnej báze, aby sa mal možnosť zapojiť každý, kto si chcel vyskúšať prácu prekladateľa- amatéra. Dňa 26.4. sme ocenili tých najúspešnejších v obidvoch kategóriách.

              Boli sme radi záujmu všetkých zúčastnených „preklaĎateľov” a ak aj zistili, že táto práca nie je jednoduchá, povzbudzujeme ich k snahe a odhodlaní do ďalšej práce s cudzími jazykmi. Snaha sa cení a ovládanie cudzieho jazyka je v dnešnom svete už aj nevyhnutná jazyková gramotnosť.

              Tak- Goodbye, Au revoir, Auf Wiedersehen , opäť zas o rok na ďalšom ročníku súťaže!

          • Duchovná obnova zamestnancov
            • Duchovná obnova zamestnancov

            • V dňoch 17.-19. apríla sa pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci zúčastnili duchovnej obnovy v Drienici pri Sabinove. Vo štvrtok sme putovali na grécko-katolícke pútnické miesto Ľutina, v piatok na prešovskú Kalváriu. Zažili sme veľmi pekný spoločný čas plný rozhovorov a zábavy. Za bohatý duchovný program pozostávajúci zo svätých omší, prednášky, adorácie a krížovej cesty ďakujeme pánovi kaplánovi Bystríkovi

              Spoločne sme prosili za našu školu, učiteľov, zamestnancov, no predovšetkým za našich žiakov a ich rodiny

              Tešíme sa opäť nabudúce.

          • Kaviareň sv. Jána Pavla II. 4. 4. 2024 - Beseda s Filippom Sedovom
            • Kaviareň sv. Jána Pavla II. 4. 4. 2024 - Beseda s Filippom Sedovom

            • Vo štvrtok 4. apríla sme privítali v rámci Kaviarní sv. Jána Pavla II. vzácneho hosťa, Filippa Sedova, ktorý pochádza z Ruska a aktuálne žije na Slovensku. Pán Sedov rozprával dôvody prečo sa rozhodol opustiť Rusko, ako Rusi vnímajú vpád ruských vojsk na územie Ukrajiny a prečo verejne podporuje Ukrajinu. Žiaci sa pýtali na jeho osobný život, prečo si vybral Slovensko, ako vidí riešenie konfliktu a či má známych ktorých priamo vojna zasiahla. Pán Sedov ďalej krátko rozprával o svojich zážitkoch pri vlaňajšej návšteve Ruska, Donbasu a Krymu.

              RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

              učiteľ

          • Kaviareň sv. Jána Pavla II. – Deň vody - workshop
            • Kaviareň sv. Jána Pavla II. – Deň vody - workshop

            • V pondelok 25. 3. sme si workshopom pripomenuli deň vody, ktorý pripadá na 22. 3. Na workshope sme sa venovali semikvantitatívnej analýze štyroch vzoriek vody – školskej, z rieky Poprad, studňovej vody zo Šváboviec a Spišského Hrhova. Analýzu sme robili pomocou analytického kufríka Ecolab Box. Analyzovali sme tvrdosť vody, pH, obsah dusičnanov, dusitanov, amónnych katiónov a fosforečnanov.

              Obe studňové vody ako aj naša školská vyhovuje podmienkam na pitnú vodu, čo nemožno povedať o vode z rieky Poprad, ktorá prekračuje limity v obsahu dusitanov a fosforečnanov. Workshopom sme si pripomenuli dôležitosť zaujímať sa o čistotu a kvalitu vody a zároveň ju chrániť a vážiť si čistú vodu.

              RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

              učiteľ

          • Otec biskup navštívil našu školu
            • Otec biskup navštívil našu školu

            • Vo štvrtok 11. apríla sme v škole privítali vzácnu návštevu, otca biskupa Františka Trstenského. Počas vyučovania navštívil niektoré triedy druhého stupňa a potom v telocvični diskutoval s mladými o rôznych témach a odpovedal na ich otázky, ktoré boli veľmi konkrétne aj náročné (služba žien v Cirkvi, potrat, vzťah mladých pred manželstvom). Stretnutie prebehlo vo veľmi príjemnej a radostnej atmosfére. Otec biskup, ďakujeme, ste u nás kedykoľvek opäť vítaný.

          • Oznam
            • Oznam

            • Riaditeľ Spojenej školy sv. Jána Pavla II. v Poprade týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. - Zákon o výchove a vzdelávaní, udeľuje žiakom a študentom ZŠ, ZUŠ a gymnázia v dňoch 18. 4. 2023 (štvrtok) - 19. 4. 2024 (piatok) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

              V stredu 17. 4. 2024 (streda) sa budú žiaci a študenti v ZŠ a na gymnáziu učiť prvé 4 hodiny. Obed pre žiakov bude zabezpečený. Prosíme rodičov, aby si svoje deti z 1. stupňa vyzdvihli v tento deň najneskôr do 13:00 hod.

              V dňoch 17. 4. 2024 - 19. 4. 2024 nebude zabezpečený pre žiakov 1. - 5. ročníka ZŠ Školský klub detí.

              Budova školy bude zatvorená.

               

              Ďakujem za pochopenie.

               

              S pozdravom PaedDr. Marcel Karkoška

          • Program Zelená škola: Vyhodnotenie aktivít 2. certifikačného obdobia
            • Program Zelená škola: Vyhodnotenie aktivít 2. certifikačného obdobia

            • Počas dvoch školských rokov 2022/2023 a 2023/2024 sme sa venovali prioritnej téme Energia.

              Pracovali sme pomocou Metodiky 7 krokov: zostavili sme kolégiu, urobili audit, k zvolenej téme sme spoločne zostavili Environmentálny akčný plán a s odhodlaním sme začali realizovať naplánované aktivity s cieľom znížiť spotrebu energií na škole (i doma) a tým ušetriť aj financie.

              V roku 2023 sme elektrickú energiu v porovnaní s rokom 2019 ušetrili o 30,74 % a v porovnaní s rokom 2022 o 23,34 %. Podarilo sa nám to týmito aktivitami:

              Od februára 2023 využívame elektrickú energiu vyrobenú zo solárnych panelov (fotovoltaických článkov). Ich podiel na výrobe elektriny bol v roku 2023 20,37 % z celkovej spotreby elektriny na škole.

              Pán školník odpojil v každej učebni, v zborovniach i na chodbách jeden rad neónových trubíc.

              Priebežne meníme s pomocou pána školníka a rodičov žiarovky / neónové trubice za LED svietidlá (4. A trieda, chodba: prízemie, prvé a druhé poschodie).

              K šetreniu energiami – svietenie, vetranie, zatváranie dverí, voda – motivujeme žiakov aj pomocou motivačných nápisov nalepených na stenách v učebniach a sociálnych zariadeniach.

              Inštalovali sme 8 spínačov elektriny.

              Uskutočnili sme Deň bez elektroniky, ktorý nám ukázal niektoré naše dovtedy ešte slabšie miesta, aby sme na nich mohli popracovať.

              Vyčistili sme PC.

              O formách a využití energie sme diskutovali aj so žiakmi v ŠKD, konkrétne o veternej energii. Keďže prax je nadovšetko, spolu s pani vychovávateľkami vyrábali a púšťali žiaci šarkany.

              Starší žiaci (druhý stupeň ZŠ a gymnázium) diskutovali o solárnej energii.

               

              Šetrili sme aj na kúrení (plynom):

              V roku 2023 sme ušetrili 8,81 % spotreby plynu v porovnaní so spotrebou v roku 2019 a 10 % v porovnaní s rokom 2022. Náš návod k tejto úspore je:

              Do tried sme umiestnili teplomery a merali dennú teplotu v učebniach.

              Termokamerou sme zistili úniky tepla (okná, dvere).

              Ušili sme valčeky na okná, ktoré zabraňujú únikom tepla. Prednostne sme ich umiestnili do miestností, ktoré sa nachádzajú na chladnejšej (západnej) strane budovy.

              Do učebne SJL sme na okná nalepili solárne chladiace fólie ako alternatívu klimatizácie. Osvedčila sa.

               

              V šetrení s teplou vodou máme ešte rezervy. V roku 2023 sa nám podarilo ušetriť 0,60 % nákladov na ohrev teplej vody v porovnaní s rokom 2019. Avšak, ak porovnáme spotrebu energie na ohrev teplej vody v rámci rokov 2023 a 2022, musíme konštatovať, že v roku 2023 sa naša spotreba zvýšila o 3,91 %. Súvislosť vidíme vo vyššom počte žiakov školy. 

               

              Ekologicky sme postupovali pri výzdobe školy (jesenníčkovia, obrázky z kvietkov), počas sviatku Všetkých svätých a Adventu (výroba vencov z čečiny) a sviatku sv. Mikuláša (papierové vrecúška na sladkosti).

               

              Realizovali sme sériu rovesníckych vzdelávaní vo všetkých triedach ZŠ a gymnázia na témy Alternatívne zdroje energie, Možnosti šetrenia energiou v škole i domaFast fashion.

              Hodiny chémie boli taktiež inšpiratívne. Diskutovali a argumentovali sme na pôde gymnázia. Realizovali sme viaceré experimenty.

              O šetrení energiou sme diskutovali aj na hodinách náboženstva. Sv. Otec František napísal „super návod“ ako prírodu chrániť: Encyklika Laudato si´.

              Navštívili sme Slovenské technické múzeum v Košiciach.

              Naše aktivity sme priebežne monitorovali a informovali o nich na nástenke, na webe a FB školy.

              Naše EKO posolstvo sformulujeme pomocou Eko-kódexu.

              V máji/júni 2024 očakávame hodnotiacu návštevu koordinátorov programu Zelenej školy. Budeme sa uchádzať o titul Zelená škola.

               

              Zároveň triedime odpad a „zeleno úradujeme“.

               

              ĎAKUJEME VŠETKÝM ZA AKÚKOĽVEK ÚČASŤ A POMOC POČAS CELÉHO DRUHÉHO CERTIFIKAČNÉHO OBDOBIA.

               

               

              V Poprade 3. 4. 2024                                                                               

               

              PaedDr. Zuzana Čerkalová

              školská koordinátorka programu Zelená škola

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 59099