• Novinky

          • Zelená škola: Solárna energia
            • Zelená škola: Solárna energia

            • Vo štvrtok 9. 11. 2023 gymnazisti diskutovali o význame solárnej energie s pedagógmi nášho gymnázia: Ing Mgr. Zuzanou Mikulíkovou, PaedDr. Zuzanou Čerkalovou, PaedDr. Patrikom Sitiarikom a RNDr. Ondrejom Kapustom, PhD. Besedu viedol začinajúci moderátor Patrik Pataky z II. A. Diskusia bola venovaná solárnej energii, otázke rentability fotovoltaiky, obozretnosti pri zaobstarávaní solárnych panelov a budúcnosti využívania solárnej energie. Za organizačný tím ďakujeme účinkujúcim, ako aj zúčastneným žiakom.

              RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

          • Zelená škola: Alternatívne zdroje energie
            • Zelená škola: Alternatívne zdroje energie

            • V pondelok 6. 9. 2023 sa konali na hodinách fyziky prednášky pre žiakov základnej školy o alternatívnych zdrojoch energie. Hodiny boli venované solárnej, veternej, vodnej energii a energii z biomasy. Ukázalo sa, že naši žiaci majú pomerne veľké vedomosti v tejto oblasti. Prednášky si pripravili naši gymnazisti z prvého ročníka – Filip Beličák František Rónay. Na záver si žiaci svoje vedomosti otestovali online kvízom v prostredí mentimeter.

               

              RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

          • Erasmus+ Litva
            • Erasmus+ Litva

            • V dňoch 24. 10. až 4. 11. sa vybraní žiaci 2. a 4. ročníka gymnázia zúčastnili európskeho projektu Erasmus+ v Litve, v meste Elniakampis. Okrem našich žiakov sa projektu zúčastnili aj študenti z Litvy, Estónska a Rumunska.

              Hlavnou témou projektu bolo fotografovanie, avšak popri tejto téme bol projekt zameraný aj na individuálny rozvoj účastníkov a v neposlednom rade aj na zlepšenie anglického jazyka. Mali sme teda možnosť lepšie spoznať prácu s fotoaparátmi, s ktorými sme celý čas pracovali, a v predposledný deň pobytu vystúpili všetci účastníci projektu na online konferencii, kde odprezentovali svoju záverečnú fotografickú prácu.

              Tento projekt bol pre nás veľkým zážitkom, priniesol nám nielen nové vedomosti a skúsenosti, ale aj mnohé medzinárodné priateľstvá.

              Tešíme sa na ďalšie projekty v programe Erasmus+.

          • Deň spisovnej slovenčiny
            • Deň spisovnej slovenčiny

            • V utorok 14. 11. 2023 sa žiaci tretieho ročníka gymnázia zúčastnili prednášky s názvom Slovo o rodnej reči v Podtatranskej knižnici v Poprade pri príležitosti 180. výročia uzákonenia spisovnej slovenčiny. Cieľom tohto podujatia bolo bližšie priblížiť žiakom význam a poslanie Matice slovenskej, významnej kultúrnej organizácie, ako aj povzbudiť žiakov, aby nezabudli na históriu nášho národa.

               

              Pripájame myšlienku Jozefa Štolca a Eugena Paulínyho: „Jazyk náš materinský je najvernejším obrazom našej duše. Bez slova slovenského by bol život slovenský ako zastavená rieka bez odtoku a bez prítoku. Ako krv je udržiavateľom telesného života, tak jazyk je krvou ducha.“

               

                                                                                                                        Mgr. Klaudia Regeciová

          • Divadelné predstavenie Peter a Lucia
            • Divadelné predstavenie Peter a Lucia

            • V piatok 10. 11. 2023 sa žiaci II. A a III.A gymnázia zúčastnili divadelného predstavenia Peter a Lucia v Divadle Jonáša Záborského v Prešove pri príležitosti 105. výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Účinkujúcimi boli žiaci a učitelia stredných škôl v rámci Prešovského kraja.

              Srdcervúci príbeh mladučkej lásky Petra a Lucie odohrávajúci sa v posledný rok svetovej vojny, v Paríži roku 1918. Práve v deň, keď Peter dostane povolávací rozkaz, zamiluje sa do Lucie. Ich láska uprostred vojnového šialenstva nemá šancu a končí tragicky. Hra „Peter a Lucia – mladí proti vojne“ je živým mementom súčasnej mladej generácie s odkazom celému svetu: „Nechceme vojnu! Už nikdy viac!“

              ​​Mgr. Klaudia Regeciová

          • Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus
            • Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus

            • Všetko na svete má svoj čas a ten svoj - čas stužkovej slávnosti - zažili v sobotu 11. novembra naši štvrtáci so svojimi rodičmi, pedagógmi a „stužkármi“ v sále v Matejovciach.

              Po úvodnej slávnostnej sv. omši v Kostole  sv. Štefana Kráľa školský  pán kaplán Bystrík Dubovecký požehnal štvrtákom maturitné stužky. Potom už nasledoval slávnostný večer s úvodnými príhovormi p. riaditeľa, p. triednej učiteľky a zástupcu rodičov.

              Veru, čas sa dá odmerať a žiaci môžu už pomaly rekapitulovať, čo im čas strednej školy dal a koľko toho majú ešte pred sebou. Odpoveďou na to bol aj program na stužkovej slávnosti, ktorý si pre nás naši štvrtáci pripravili a kde bolo vidno pekný súlad v kolektíve.

              Slávnostný večer vyznel ako dôstojné poďakovanie pedagógom aj rodičom, spojené s oslavou, veselosťou a bezstarostnosťou ich mladosti. Nech si vždy uchovajú nádej, ktorej symbolom sú ich zelené stužky. Sme radi, že sme sa lúčili len symbolicky a ešte nám nejaký čas ostanú v škole - skúška z dospelosti ich predsa ešte len čaká...

              Myslím, že rodičia, učitelia i študenti si v tom pestrom večeri našli to svoje a spomienky si ponesú ešte dlhé roky so sebou.

              „Navždy nech sa zachová v pamäti stužková...“

              Ing. Anna Michalová, triedna učiteľka

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58736