• Novinky

          • Prednáška s RNDr. Mgr. Martinom Majerníkom, PhD.
            • Prednáška s RNDr. Mgr. Martinom Majerníkom, PhD.

            • V stredu 29. 3. 2023 dopoludnia nás svojou návštevou poctil vedecký pracovník Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach RNDr. Mgr. Martin Majerník, PhD.

              Prednášky sa zúčastnili gymnazisti tretieho a štvrtého ročníka, ktorí navštevujú seminár z biológie.

              Prednáška bola na tému Nádorové ochorenie a uplatnenie fotodynamickej terapie v jeho liečbe.

              Dr. Martin Majerník uvádza: „Prvá časť prednášky bola zameraná na popis nádorov, nádorových buniek a práce s nádorovými bunkami. S využitím množstva obrázkových príloh boli študentom predstavené a popísané aj iné relevantnejšie experimentálne nádorové modely používané v experimentálnych analýzach akými sú 3D bunkové modely (sféroidy) a mikronádory vytvorené na embryách prepelice japonskej.

              Cieľom druhej časti prednášky bolo popísať fungovanie fotodynamickej terapie so zameraním na identifikáciu rozdielov a benefitov v porovnaní s konvenčne využívanými terapeutickými postupmi (chemoterapia, rádioterapia). Súčasťou prednášky bola aj diskusia so študentmi.“

              V diskusii kládli študenti prednášajúcemu otázky, ktoré ochotne zodpovedal. Žiaci ocenili, že dostali vyčerpávajúce odpovede.

              Dr. Martinovi Majerníkovi ďakujeme za návštevu a mnohé zaujímavé informácie, ktoré nám sprostredkoval. Prajeme mu ešte veľa osobných i pracovných úspechov.

          • Získali sme medailu v krajskom kole SOČ!
            • Získali sme medailu v krajskom kole SOČ!

            • Bronz za vynikajúce tretie miesto si v krajskom kole SOČ v Prešove vybojovali naše tretiačky Ema Miždošová a Sofia Anna Baranová. Dievčatá, ktoré pri príprave odbornej práce viedla pani učiteľka Zuzana Čerkalová, súťažili v kategórii biológia a výborne obstáli v silnej konkurencii výskumníkov zo stredných škôl na východe Slovenska.

               

              Naše gymnázium tento rok na kraji reprezentovalo spolu až šesť študentov:  Michal Mucha, Pavol Mihál, Simona Bekešová a Andrea Gavurová súťažili v kategóriách informatika a umenie a kultúra.

               

              Cieľom Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) je podpora a vyhľadávanie talentovaných žiakov SŠ, rozvoj ich tvorivosti, kritického myslenia, odborných teoretických vedomostí a tiež praktických schopností a zručností.

               

              Všetkým študentom ďakujeme za účasť a našim medailistkám srdečne blahoželáme k úspechu.

               

              Mgr. Adela Trusková, PhD

              (metodička SOČ)

          • Florbalový pohár
            • Florbalový pohár

            • Chlapci gymnázia sa zúčastnili okresného kola Super Florbal POHÁR - žiakov SŠ, kde vo vyrovnanom finále podľahli chlapcom zo Strednej športovej školy tesne 1:0, a tak nakoniec obsadili v silnej konkurencii štrnástich SŠ vynikajúce 2. miesto. Za reprezentáciu a predvedený výkon chlapcom ďakujeme

          • Vydarená školská prehliadka SOČ
            • Vydarená školská prehliadka SOČ

            • Dňa 17. marca sa na našom gymnáziu opäť ako každoročne konala školská prehliadka Stredoškolskej odbornej činnosti - SOČ. Študenti tretieho ročníka prezentovali práce z odborov biológia, chémia, informatika, psychológia, pedagogika, história či umenie a kultúra. Víťazkám  Eme Miždošovej a Sofii Anne Baranovej srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v ďalšom štúdiu aj v osobnom živote.


              Výsledky školskej prehliadky prác SOČ:


              1. miesto: Ema Miždošová a Sofia Baranová (odbor biológia, školiteľka p. uč. Zuzana Čerkalová)

              2. miesto: Michal Mucha a Pavol Mihál (odbor informatika, školiteľ p. uč. Patrik Sitiarik)

              3. miesto: Simona Bekešová a Andrea Gavurová (odbor umenie a kultúra, školiteľka p. učiteľka Lucia Pospíšilová)

          • Duchovná adopcia nenarodeného dieťaťa
            • Duchovná adopcia nenarodeného dieťaťa

            • V sobotu 25. marca si opätovne pripomíname Deň počatého dieťaťa. Tento deň sa spája s pripínaním bielych stužiek. 

               

              Pomôcť aj tým, že sa zapojíme do Duchovnej adopcie nenarodeného dieťaťa. 

               

              Duchovná adopcia je modlitba za dieťa, ktorému hrozí nebezpečenstvo zabitia v lone jeho matky (interrupciou - umelým ukončením tehotenstva). Výber konkrétneho dieťaťa nechávame na Boha s dôverou, že On vyberie presne to dieťatko, ktoré modlitby najviac potrebuje. Jeho/jej meno sa dozvieme až po svojej smrti. 

              Takáto modlitba trvá 9 mesiacov. Spočíva v každodennej modlitbe jedného desiatka ruženca (radostného, bolestného, slávnostného alebo ruženca svetla) a takisto v špeciálnej modlitbe za Bohom vybrané dieťa a jeho rodičov. K modlitbe možno pripojiť vlastnými slovami sformulované dobrovoľné predsavzatia obetované za dané dieťa a jeho rodičov.

              (Zdroj: https://www.40dnizazivot.sk/duchovna-adopcia-nenarodeneho-dietata)

               

              Viac informácií o kampani si môžete prečítať práve na uvedenej web stránke. 

          • Exkurzia na Hrebienku
            • Exkurzia na Hrebienku

            • Žiaci 7., 8. ročníka ZŠ a 1. ročníka gymnázia sa 15.3. zúčastnili exkurzie na Hrebienku, kde navštívili ľadový dom a expozíciu miniatúr horských chát Vysokých Tatier. Peší výstup na Hrebienok spríjemňovalo sneženie a pobyt na čerstvom vzduchu

          • Lyžiarsky výcvik
            • Lyžiarsky výcvik

            • Na prelome februára a marca v termíne 27.2 - 3.3.2023 sa žiaci 7. ročníka ZŠ a 1. ročníka gymnázia zúčastnili lyžiarskeho výchovno výcvikového kurzu v Ski PARK Liptovská Teplička. Začiatočníci sa naučili základy zatáčania a zvládnutie ľahkého lyžiarskeho terénu bezpečnou jazdou. Pokročilí lyžiari si zdokonalili techniku základných zručností a dokonalejšie formy zmien smeru jazdy a ich použitie v náročnejšom teréne. Vo výučbe teoretických poznatkov si žiaci ozrejmili pravidlá správania sa v lyžiarskych strediskách. Biely kódex, zásady hygieny ako sa vhodne obliekať do zimného prostredia. Záverom výcviku bol slalom, kde si žiaci vyskúšali nadobudnuté vedomosti a zručnosti.

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58742