• Novinky

          • Súťaž Družstiev prvej pomoci
            • Súťaž Družstiev prvej pomoci

            • Dňa 17. 5. 2023 sa šiesti žiaci III. AG triedy zúčastnili územného kola (okresy Poprad a Kežmarok) súťaže Družstiev prvej pomoci, ktorá sa konala v Aréne Poprad.
              Súťažili sme na rôznych stanovištiach, kde sme si mohli vyskúšať, ako by sme postupovali pri poskytnutí prvej pomoci osobám s rôznymi zraneniami.
              Na súťaž nás pripravovala zdravotná sestra PhDr. Jana Kokoruďová a pani učiteľka Čerkalová. Obsadili sme krásne 3. miesto.

              Alžbeta Karkošková, III. AG trieda

          • Exkurzia v Kežmarku
            • Exkurzia v Kežmarku

            • Dňa 22. 05. 2023 sa my, gymnazisti, zúčastnili exkurzie v Kežmarku. Navštívili sme Evanjelické lýceum, kde sme nazreli do študentského života významných slovenských osobností. V kežmarskom lýceu študovali aj historické osobnosti nemeckej, maďarskej, srbskej a českej národnosti. Videli sme aj najväčšiu školskú historickú knižnicu.  Navštívili sme nový evanjelický kostol, zvaný červený, a drevený artikulárny kostol. Potom naše kroky viedli na Kežmarský hrad, kde sme spoznali históriu Kežmarku. Po ceste na hrad sme si prezreli aj kežmarské námestie. Z tejto exkurzie sme si odniesli veľa poznatkov a vedomostí o histórii Kežmarku. Prežili sme zaujímavý a príjemný deň.  

              Melisa Handzušová, I. A    

          • KOŽAZ III. A v Banskej Štiavnici
            • KOŽAZ III. A v Banskej Štiavnici

            • V stredu 23. 5. sme sa v skorých hodinách vydali autobusom na Kurz ochrany života a zdravia . Napriek dlhej ceste sme boli plní očakávania... 

              Po niekoľkohodinovom putovaní sme dorazili do Banskej Štiavnice, kde sme sa najprv vybrali na Kalváriu. Táto nádherná lokalita nám ponúkla ohromujúce výhľady a možnosť stráviť chvíle v pokoji a tichu. Po návšteve Kalvárie sme sa presunuli do centra mesta Banská Štiavnica, kde sme objavovali históriu a jej úžasné pamiatky.

              Cestou na chatu sa nám autobus pokazil, čo však našu náladu vôbec neovplyvnilo a s chuťou sme pokračovali ďalej. Po príchode na chatu sme sa rozdelili na tímy a každý dostal svoje úlohy. Chlapci zohnali drevo a dievčatá pripravili výbornú desiatu na nasledujúci deň turistiky. Večer sme všetci spolu opekali a vytvorili skvelú atmosféru. Okrem toho sme si uvarili aj chutný guláš, ktorý nám naozaj všetkým chutil.

              Na druhý deň sme sa rozhodli výstupiť na Sitno. Po náročnom výstupe sme sa na vrchole občerstvili a obdivovali úchvatný výhľad. Potom sme sa spolu vrátili autobusom na chatu, kde sme si oddýchli a zdieľali naše dojmy z tohto skvelého dobrodružstva.

              Na tretí deň prišiel čas, aby sme sa pomaly začali baliť a vydali sa späť domov. Po ceste sme sa zastavili v Banskej Bystrici, kde sme ešte obdivovali námestie. Nakoniec sme pokračovali našou cestou domov. Dobrá nálada nás sprevádzala počas celej cesty. Zaspievali sme si mnoho piesní, čo nám spríjemnilo posledné okamihy tohto nezabudnuteľného výletu.

              Radi by sme vyjadrili svoju vďačnosť za možnosť zúčastniť sa Kurzu ochrany života a zdravia. Táto skúsenosť nám priniesla nielen nové poznatky a zručnosti, ale aj úžasné zážitky a nových priateľov.

               

              Michal Mucha, III. A

               

          • Vzdelávací zájazd Krakov-Osvienčim
            • Vzdelávací zájazd Krakov-Osvienčim

            • Dňa 4.4.2023 sa žiaci a učitelia gymnázia zúčastnili vzdelávacieho zájazdu Krakov-Osvienčim. V dopoludňajších hodinách mali žiaci možnosť spoznať historické centrum mesta Krakov spolu so zámkom Wawel, po ktorých ich previedol slovenský sprievodca. Po prehliadke mesta sa autobusom premiestili do bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Absolvovali tam viac ako dvojhodinovú prehliadku so slovenskými sprievodcami. V časti Auschwitz, kde strávili väčšinu času, sa dozvedeli zaujímavé, a aj desivé informácie o tom, ako tábor počas druhej svetovej vojny fungoval. Mali možnosť prezrieť si domy, cely a aj plynovú komoru, v ktorých sa pohybovali nemeckí vojaci, ale hlavne väznení Židia a iné národnosti. V časti Birkenau si pozreli dva baráky, v ktorých väzni spali a chodili na toaletu. Vo večerných hodinách sa autobus vrátil do Popradu. Z tohto zájazdu si všetci odniesli hlavne množstvo informácií a poznatkov o hádam najtemnejšej časti druhej svetovej vojny.

          • Venovanie sa štúdiu cudzích jazykov má svoje benefity nielen v osobnom, ale aj v kariérnom raste.
            • Venovanie sa štúdiu cudzích jazykov má svoje benefity nielen v osobnom, ale aj v kariérnom raste.

            • Koncom apríla 2023 sa na našom gymnáziu konala Súťaž o najlepší preklad. Možnosť zasúťažiť si využili študenti od prvého po štvrtý ročník gymnázia. Zúčastnení boli rozdelení do dvoch kategórií – mladšej (1. – 2. ročník) a staršej (3. - 4. ročník) na základe jazykovej úrovne pre jednotlivé ročníky. Súťažilo sa v troch jazykoch, a to tradične s najväčšou účasťou v anglickom jazyku, nasledovne nemeckom a nakoniec francúzskom. Žiaci, ktorí sa úspešne umiestnili na prvých miestach, boli po vyhodnotení dňa 10. mája 2023 ocenení.

              Súťažiaci rok čo rok preverujú svoje prekladateľské zručnosti a schopnosti, zdokonaľujú sa v štylizácii a v neposlednom rade si obohacujú svoju slovnú zásobu.

              Tešíme sa opäť na budúci školský rok!                                        

              Mgr. Anna Špinerová

          • Úspech na súťaži v rétorike
            • Úspech na súťaži v rétorike

            • V okresnom kole súťaže v rétorike Štúrov Zvolen, ktoré sa konalo 5. mája 2023 v knižnici v Poprade, obsadil Timotej Marhefka zo IV. A triedy 2. miesto. Cieľom súťaže je rozvíjanie vzťahu mladých ľudí k rodnému jazyku a skvalitňovanie ich rečníckych schopností. Timovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58766