• Novinky

          • Gymnazisti učia šiestakov alebo interaktívne rovesnícke vzdelávanie o robotike
            • Gymnazisti učia šiestakov alebo interaktívne rovesnícke vzdelávanie o robotike

            •  V pondelok 28. novembra sme my, študentky 3. ročníka gymnázia,  predstavili v rámci rovesníckeho vzdelávania žiakom šiesteho ročníka základnej školy základy robotiky. Šiestaci si mohli vyskúšať ovládanie LEGO robotov, a tiež autíčko na diaľkové ovládanie, ktoré sme skonštruovali počas projektu Erasmus+ v Litve (video o našich zážitkoch si môžete pozrieť v linku dole:). Taktiež si zasúťažili s robotom v stavaní rubikovej kocky. Na záver workshopu deti zistili, že robotika je dnes už súčasťou bežného života a že každý z nás má určite doma aspoň jedného robota. 

              https://www.facebook.com/KeliaukPirmyn/videos/685610479574523/

              Soňa Hanáková a Zuzana Kallová, III. AG

          • Imatrikulácia prvákov
            • Imatrikulácia prvákov

            • V priestoroch nášej školy sa uskutočnila imatrikulácia, ktorú usporiadali naši tretiaci pre prvý ročník. Žiaden prvák sa nestane riadnym študentom gymnázia, kým neprejde tradičným rituálom. Pripravili sme im teda zopár pekných a trochu i problematických úloh, aby sa mohli prejaviť ako jednotlivci, ale aj ako zdravý kolektív triedy. Úlohy preverili ich odvahu, priebojnosť a schopnosť nebrať sa príliš vážne. Všetci prváci to bez problémov zvládli. No a potom nasledoval sľub a slávnostný prípitok. Nakoniec sme si dokonca všetci spolu zatancovali a zaspievali 😊
               

              Simona Bekešová, III.A

          • Prezentácia projektu Erasmus+
            • Prezentácia projektu Erasmus+

            • V pondelok 21.novembra sme my, tretiaci a štvrtáci, predstavili študentom prvého a druhého ročníka gymnázia európsky program Erasmus+. Porozprávali sme im o cieľoch a výsledkoch medzinárodného projektu pod názvom Race to Employment venovaného robotike a digitálnemu vzdelávaniu, na ktorom sme sa v októbri zúčastnili v Litve, a tiež sme sa s nimi podelili o svoje nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti. Mladších spolužiakov sme povzbudili, aby neváhali a využili jedinečnú šancu zapojiť sa do ďalších projektov Erasmus+, ktoré naša škola spoluorganizuje, zdokonalili sa tak v angličtine a spoznali nové krajiny a zahraničných priateľov.

              Link robotika

               

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Vážení rodičia a milí žiaci,

              dňa 18. 11. 2022 (piatok) budú mať žiaci ZŠ a gymnázia riaditeľské voľno z organizačných dôvodov v zmysle par. 150, ods. 5, Zákona č.245 o výchove a vzdelávaní.

              Vedenie školy

          • Navždy sa zachová,  v pamäti stužková....
            • Navždy sa zachová, v pamäti stužková....

            • Farebná jeseň spolu s pestrofarebnými odtieňmi šiat maturantiek a galantnými oblekmi maturantov priniesla po predchádzajúcich „ pôstnych“ rokoch dlho očakávanú slávnostnú udalosť.

              Nastala krásna chvíľa, kedy si študenti IV. A mohli vychutnať povznášajúci pocit dekorovania zelenou stužkou. Stužkou nádeje, ktorá dáva mladým ľuďom nezabudnuteľný pocit radosti, že sa im otvára brána do sveta dospelých. Symbolizuje zároveň aj zodpovednosť za svoje kroky na ďalšej ceste životom.

              Stužková slávnosť mala pre študentov okrem slávnostného charakteru aj príchuť radosti a skvelej zábavy, kde maturanti predviedli svoj talent a tímového ducha. Zo stužkovej slávnosti si neodniesli len črepinu z džbánu a stužku, ale hlavne spomienky a dobrú náladu.

               

                                                                                                            Ing. B. Holigová, triedna učiteľka

          • Zbierka zálohovaných obalov
            • Zbierka zálohovaných obalov

            • Cez leto sme v Spojenej škole sv. Jána Pavla II. obnovili učebne fyziky a chémie. V modernizácii priestorov školy budeme aj naďalej pokračovať. Keďže žiadny projekt sa nezaobíde bez finančnej pomoci a naša škola je školou zelenou, rozhodli sme sa financie získať prostredníctvom zbierky zálohovaných obalov.  Zálohované obaly tak môžete nechať v označenom koši pri učebni chémie a biológie. O aktuálnom stave zbierky a o tom, kam sme peniaze investovali, vás budeme pravidelne informovať.

              Vopred vám ďakujeme, že zálohujete s nami!

              Žiacky parlament a PK človek a príroda, zdravie a pohyb

          • Ekotopfilm 2022
            • Ekotopfilm 2022

            • SORRY MR.WYETH - „Vy ste vymysleli vodu vo fľaši, my fľašu vo vode."

              Aj takto znie odkaz najznámejšieho filmového festivalu o trvalo udržateľnom rozvoji EKOTOP, ktorého sme sa vo štvrtok 10. októbra 2022 zúčastnili aj my, žiaci I.A, II.A a III.A triedy.

              Naučili sme sa, že trvalo udržateľný rozvoj znamená zabezpečenie slušnej kvality života pre každého bez čerpania zásob, ktoré budú pre budúce generácie nevyhnutné ale i to, že znížením množstva odpadu či nakupovaním s ohľadom na životné prostredie vieme i my prispieť k veľkej zmene.

              Zároveň sme mali možnosť vypočuť si aj zaujímajú prednášku, ktorá nás oboznámila s problematikou lesov na našom území či s tým, akým neobyčajným a pre nás dôležitým životom žijú lesné zvieratá.Z besedy sme tak odchádzali povzbudení zúčastniť sa na riešení trvalo udržateľného rozvoja či už v škole a i v domácnostiach.

               

              N. Dluhá a M. Klingová, II. A

          • Naše ďalšie dobrodružstvo s názvom Erasmus+
            • Naše ďalšie dobrodružstvo s názvom Erasmus+

            • Je známe, že na našom gymnáziu sa študenti učia už v prvom ročníku plynule komunikovať v angličtine aj pomocou metódy CLIL, a svoje jazykové vedomosti si môžu overiť v praxi. Ako? No predsa zapojením sa do skvelých medzinárodných projektov, ako je napríklad eTwinning alebo Erasmus+. Takúto šancu sme my, gymnazisti, dostali opäť, keď sme sa v októbri zúčastnili ďalšieho erasmového programu, ktorý organizuje naša škola. Tentoraz sme odcestovali do Litvy, kde sme spoznali nielen kultúru tejto pobaltskej krajiny, ale aj nových priateľov z rôznych kútov Európy.

                          Témou projektu s názvom „Race to Employment“ bolo digitálne vzdelávania –  robotika a podnikanie v oblasti IT. A naším cieľom? Zdokonaliť sa v programovaní, v medzinárodnom tíme skonštruovať autá na diaľkové ovládanie, zlepšiť si jazykové zručnosti a spoznať mladých ľudí z Litvy, Estónska a Rumunska, ktorí do Elniakampis neďaleko hlavného mesta Vilnius zavítali spolu s nami.

                          Pred projektom sme sa na našu cestu usilovne pripravovali  –  nacvičovali sme ľudový tanec, zháňali sme kroje a nachystali sme si prezentáciu o slovenských robotických firmách.  A hlavne, vytvorili sme spolu veselú, neúnavne vtipkujúcu kamarátsku partiu, známu aj pod skratkou JAU* (vysvetlenie nájdete na konci článku).

                          Ani sme sa nenazdali a bol tu deň D – 21. október a s ním náš vytúžený odchod na Erasmus+.  Po napínavej autobusovej nočnej jazde Poľskom a Litvou sme konečne dorazili do Národného parku Neris, kde nás čakal náš provizórny domov počas nasledujúcich dvanástich dní –  útulná drevená chata pri jazere uprostred  nádherne sfarbeného jesenného brezového lesa. Konečne sa mohlo začať naše erasmové dobrodružstvo, ktoré nám síce vďaka nášmu východniarskemu temperamentu a záplave zážitkov a emócií sem-tam pripomínalo jazdu na strmej horskej dráhe, ale ktoré nepochybne stálo za to!

                          Hneď v prvý deň sme sa zoznámili s našimi lektorkami – s energickou a pozitívne naladenou Egle a so skvelou a empatickou Cat z Litvy, a tiež s programátorom Liviu z Rumunska, ktorý nás privítal  svojou úsmevnou hláškou „Hello, my name is Liviu and I'm not gonna leave you“. Spolu sme si stanovili pravidlá jednotlivých „sessions“, prostredníctvom hier sme sa trochu viac spoznali a „prelomili sme ľady“. Najprv, ako to na horskej dráhe býva, sme boli nesmelí a veľmi sme si v novej situácii neverili, ale postupne sme sa rozhýbali a rýchlo sme si našli nových kamarátov.  Liviu, náš robotický guru, nás neúnavne zasväcoval do tajov elektriny, fungovania motorov, ba aj umelej intelgencie a učil nás zapájať obvody či pracovať s programom Arduino. Ak videl, že nie sme v najlepšie kondícii, vždy mal poruke vtip o robotoch. Pomocou umelej inteligencie sme si vytvorili logo pre svoj tím, v ktorom sme konštruovali originálne robotické vozidlá a pripravovali sme sa na záverečný deň, keď sme sa spolu mali zúčastniť automobilových pretekov. 

                          Tento Erasmus+ prekvapivo ale zďaleka nebol len o robotike a nových technológiách. Cat nás totiž previedla aj rôznymi psychologickými aktivitami spojenými s mentálnym tréningom a spoznávaním samého seba. Vďaka tomu sme sa postupne zbavili strachu z neznámeho a naučili sme sa, aká dôležitá je v každej situácii komunikácia, tímová spolupráca, vzájomná podpora, rešpekt a fungujúce vzťahy s inými ľuďmi.

                          Pracovný deň, zaplnený hodinami fyziky, informatiky a hrami, striedal večerný program. Študenti z každej krajiny si pre ostatných pripravili tematický národný večer, na ktorom predstavili svoj región, kultúru a tradície. Myslím, že my, Slováci, sme si všetkých získali svojím spevom a horehronským tancom v krojoch, temperamentom a energiou, no a samozrejme, našimi tradičnými špecialitami ako horalka či vlastnoručne uvarená kapustnica s tatranskými dubákmi a bryndzové pirohy so Simonkinou slaninkou. Tie tromfol asi len Timkov vaječný likér podľa tajného babkinho receptu, ktorý sa síce najprv zrazil, ale na ktorý nakoniec stáli  v dlhom rade baby od Tallinu po Bukurešť. Večerný program bol bohatý, a ak ste chceli opustiť svoj „darkest dungeon“ a zabaviť sa, čakala vás karaoke party, nočné saunovanie a kúpanie v jazere pod hviezdami, filmový večer,  talentová šou a dokonca aj módna prehliadka na skoro skutočnej runway s chlapcami zmenenými na neuveriteľných modelov (ehm). Alebo skrátka len tak rozhovory s ľuďmi, ktorí síce hovoria iným jazykom a sú z inej kultúry, ale v skutočnosti sú vlastne celkom rovnakí ako my. Našu každodennú rutinu spestril aj výlet do Vilniusu s prehliadkou nádherného hradu, katedrály a uličiek bohémskej Užupskej republiky s umeleckými galériami a čarovnou atmosférou. Sľúbili sme si, že táto návšteva podmanivého litovského hlavného mesta určite nebude je naša posledná!

                          Naša cesta na erasmovej horskej dráhe sa postupne blížila ku koncu a nás už čakali iba záverečné preteky tímov s krásnou prehliadkou originálnych robotických áut, fotografovanie a rozlúčková párty, na ktorej sa asi málokto ubránil slzám. Ale tie, ako nám raz povedala Cat, sú predsa často skôr prejavom sily a odvahy ako slabosti, a netreba sa za ne hanbiť. Koniec koncov, s našimi novými zahraničnými priateľmi sme stále v kontakte a veríme, že sa spolu čoskoro znova stretneme. Aj naša slovenská erasmová skupina  pod názvom JAU* ďalej „žije“ a veselo sa spolu doberáme. Na svoje spoločné zážitky v Litve asi nikdy nezabudneme a veríme, že aj medzi nami vznikli a upevnili sa nádherné priateľstvá, ktoré vydržia. A čo je vlastne JAU*?  Pár  trocha bláznivých ľudí na jednej vlne, s osobitým zmyslom pre čierny humor, s nekonečnou dôverou v kamarátov a dobré konce, beznádejne nakazených vírusom „Erasmus“ …. Pretože ak ste to raz zažili, láka vás to znova. To ostatné ale neprezradíme a ostane to v duchu „four wall rule“ (alebo inak: „Čo sa stalo na Erasme, to ostane na Erasme“) naozaj iba „AMONG US“. Choďte a vyskúšajte si to sami!

               

              Simona Bekešová a kol. JAU*

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58743