• Novinky

          • Začal Advent
            • Začal Advent

            • V pondelok po Prvej adventnej nedeli vstúpili aj naši žiaci a zamestnanci do slávenia Adventného obdobia. Pri svätej omši pán kaplán požehnal adventné vence, ktoré si pripravila každá trieda. Tie si potom žiaci odniesli do svojich tried, aby sprevádzali ich každodennú rannú modlitbu. Nech je svetlo sviec symbolom našej nádeje, ktorú nám prináša očakávaný Mesiáš..

          • Hra Finančná sloboda
            • Hra Finančná sloboda

            • Dňa 22. 11. 2021 si žiaci IV. A zahrali stolovú hru FINANČNÁ SLOBODA pod záštitou certifikovanej lektorky p. Zuzany Salanciovej. Hraním hry si žiaci rozvíjali a zvyšovali úroveň finančnej gramotnosti. V hre Finančná sloboda sú produkty veľmi podobné reálnym produktom dostupným na našom trhu. Žiaci môžu vedomosti získané v hre využiť na zlepšenie svojej budúcej finančnej situácie tým, že sa budú lepšie starať o vlastné financie a uvedomovať si hodnotu peňazí.

              Takto vnímali hru naši maturanti:

              „Na začiatku nás privítala milá a energická lektorka, ktorá už dlhé roky pracuje v tejto brandži. Vysvetlili sme si pravidlá hry a začali sme súťažiť. Hra mala dve kolá, hlavnou úlohou bolo získať pre rodinu Peniažkovcov finančnú nezávislosť do dôchodku. V prvom kole to nikto nesplnil, ale v druhom kole sme to splnili viacerí. Hra bola veľmi zábavná, nikdy sme nevedeli predvídať, čo sa stane a to nás naučilo byť opatrnými v budúcom živote, ale aj zariskovať a investovať.“ (Miška Pištová, Eliška Mašlonková)

              „Veľmi super hra! Pochopili sme, ako finančný svet funguje, kde je dobré investovať a určite sa budeme v budúcnosti na niektoré situácie pozerať inak.“ (Mária Turčanová, Miriam Vernarecová)

              „Bolo to super! Naučilo nás to hospodáriť s peniazmi. Je to prospešné pre mladých ľudí, lebo nepoznajú hodnotu peňazí a nie sú finančne gramotní.“ (Barbora Chlebovcová, Lenka Šašurová)

              „Tiež sa mi to páčilo, objasnilo mi to dovtedy pre mňa neznáme informácie o tom, ako mám hospodáriť s peniazmi v živote a aké je dôležité odkladať si hoci aj 10 € mesačne. Rád by som si túto hru zahral ešte raz.“ (Richard Majdán)

               

              Ing. Mgr. Zuzana Mikulíková

          • Stužková slávnosť trocha inak
            • Stužková slávnosť trocha inak


            • Prihovor_riaditelky_skoly.pdf​​​​​​​


              Dňa 26.11.2021 sme my štvrtáci vstúpili do sveta dospelých. V spolupráci s pánom kaplánom a s vedením školy sme si zorganizovali menšiu stužkovú slávnosť. Začala svätou omšou v priestoroch školy a zapojili sme sa do nej spevom a čítaním. Po nej nasledovalo slávnostné odovzdávanie stužiek, ďalej príhovor nás štvrtákov, pani riaditeľky a nakoniec našej triednej učiteľky. Na záver nám slávnostne pripli maturitné stužky, čo bolo spestrené básničkami o každom z nás. 

               

              Z celého srdca ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave našej slávnosti.

              Bol to pre nás nezabudnuteľný moment.

               

              Anna Karkošková, IV.AG

          • Naj učiteľ mesiaca
            • Naj učiteľ mesiaca

            • V súťaži o NAJ učiteľa mesiaca október 2021 získala učiteľka nášho Gymnázia sv. Jána Pavla II. Lucia Pospíšilová ocenenie Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca 1. miesto za Prešovský kraj. Ocenenie je o to vzácnejšie, že pani učiteľka ho získala už tretíkrát v poradi mesiacov - september, október, november. Táto súťaž bola realizovaná v rámci programu Virtuálnej knižnice.

              Pani učiteľke blahoželáme!

               

              Ing. Katarína Krajňáková

          • Prednášky z Múzea holokaustu
            • Prednášky z Múzea holokaustu

            • Dozvedeli sme sa zase niečo nové! V piatok 19.11. sa študenti prvého ročníka zúčastnili online prednášky na tému Lovci nacistov, do ktorej sa mohli aktívne zapájať. V pondelok sme pokračovali v druhom ročníku, kde študenti absolvovali prednášku s témou Ženy z transportu. Zároveň by sme chceli poďakovať p. Petrovi Vankovi z Múzea holokaustu v Seredi, ktorý nás prednáškami sprevádzal. 

              Mgr. Lucia Pospíšilová

          • Ako sa dobre pripraviť na manželstvo
            • Ako sa dobre pripraviť na manželstvo

            • V utorok 16.11.2021 v rámci Týždňa pre mladých sme po druhýkrát v našej škole privítali vdp. ThDr. Dušana Škurlu, ktorý má na starosti Apoštolát ochrany života v Košickej arcidiecéze. Kvôli pandemickej situácii sa stretnutie uskutočnilo opätovne cez Zoom aplikáciu.

              Otec Dušan pre našich gymnazistov pripravil prednášku s témou Ako sa dobre pripraviť na manželstvo. V úvode poznamenal, že je to veľmi široká otázka a je potrebné sa jej podrobne venovať.

              Začal štatistikou rozvodov, výrazným posunom veku vstupujúcich do manželstva či poukázaním na vlastné nedostatky, ktoré mnohokrát jednotlivec prenáša do spoločného života. Povzbudil študentov, aby každý deň pestovali svoje dobré návyky, aby sa ich naučili robiť ľahko (vernosť každodenným povinnostiam, ako napr. načas vstať, štúdium a pod.).

              Ďalej rozobral problematiku lásky a sexuality. Muž a žena sú pre seba vzájomne darom a vzájomne sa potrebujú, aby sa vzájomne rozvíjali. Žena muža poľudšťuje a zošľachťuje, žena v mužovi nachádza oporu a istotu. Na konci prednášky študenti mali možnosť položiť hosťovi otázky, ktoré obohatili a rozšírili pole záujmu našich študentov.

              V závere  zo strany pani riaditeľky Ing . Kataríny Krajňakovej zaznelo okrem poďakovania aj prianie a zároveň pozvanie na osobné stretnutie s ThDr. Dušanom Škurlom v priestoroch našej školy. Veríme, že sa tak stane čoskoro.

               

              Mgr. Marek Wolanszký, školský kaplán

          • Workshop programu Kolumbus
            • Workshop programu Kolumbus

            • V dňoch 18. – 19. novembra 2021 sme my, žiaci II. A triedy, absolvovali jeden z workshopov  v rámci programu Kolumbus  o tom, ako sa máme efektívne učiť.

              Vo štvrtok ráno sme prišli na miesto stretnutia plní očakávania. Privítali nás už známe tváre, ktoré sme poznali z Narnie.

              Hneď od začiatku sme pracovali na svojich prvých aktivitách. Po vyplnení krátkeho dotazníka sme naše odpovede následne videli spracované v prezentácii. Väčšinu času sme diskutovali a odpovedali na otázky ohľadom toho, ako sa učíme, čo radi robíme, ako efektívne využívať čas a aké sú naše ciele, či už veľké alebo malé. Na konci dňa sme robili aktivitu, ktorej cieľom bolo zistiť, aký typ učenia nám vyhovuje najviac - či už počúvanie, čítanie a písanie, pozeranie videí alebo robenie pokusov.

              Druhý deň sme sa opäť rozprávali na tému efektívneho učenia sa. Hrali sme hry, v ktorých sme museli medzi sebou komunikovať a spolupracovať ako jeden tím. Stanovili sme si svoj osobný cieľ, ktorý chceme splniť do nášho najbližšieho stretnutia.

              Postrehy mojich spolužiakov:

              „Myslím, že Narnia a aj tento workshop nám dal veľa. Po tomto stretnutí sa už nikto nepozerá na učenie len ako na otravnú vec, ale ako na niečo príjemné, kedy sa môžeme zdokonaľovať v mnohých oblastiach.“ – Ema Miždošová

              „Workshop, ktorého sme sa zúčastnili, bol veľmi zaujímavý a páčil sa mi. Musím uznať, že som naozaj videla rozdiel na začiatku a na konci, keďže som na veľa vecí zmenila názor. Animátorky boli milé a ochotné. Dobre sa s nimi rozprávalo a veľa nudných veci nám podali hravou formou. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nám ponúkla vidieť veci z inej, aj lepšej stránky.“ – Simona Bekešová

               

              Natália Misálová, II. A

          • Okuliare pre Afriku
            • Okuliare pre Afriku

            • Detská organizácia FÉNIX organizuje zbierku nepoškodených dioptrických okuliarov. Okuliare sa vyčistia, odmerajú a odošlú do Kene. V Keni sú okuliare veľmi drahé a len málokto si ich môže dovoliť zaplatiť. 

              Do kedy môžete okuliare odovzdať? Do konca novembra 2021.

              Kde môžete okuliare odovzdať? Na sekretariáte školy.

               

              ĎAKUJEME

          • Naše pro-life aktivity
            • Naše pro-life aktivity

            • TOTUS TUUS za život! V septembri 2021 sme ponúkli možnosť zapojiť sa do kampane 40 dní za život, ktorej cieľom je zjednotiť sa v modlitbe za ochranu počatého života.

              Sviečka za nenarodené detí. Pred nástupom na jesenné prázdniny sme si v škole mohli zakúpiť sviečku za nenarodené detí. Každý, kto si túto sviečku kúpil, prispel na aktivity OZ Fórum života. Peniaze sme zaslali na účet OZ Fórum života.

              Chrániť (počatý) život je tou najzákladnejšou povinnosťou nás, ktorým bolo dopriate narodiť sa.

              ĎAKUJEME J

              PaedDr. Zuzana Čerkalová

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58705