• Novinky

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Prúd olympiád na našej škole sa zdá priam nekončiaci. Na jednej z jeho vĺn prebehla aj tohtoročná Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

                          Súťaž je už tradične rozdelená na dve kolá. Prvé, písomné, bolo testom vedomostí a pamäte, a tentoraz výnimočne prebiehalo na kolesách. Konalo sa totiž „online“ priamo v autobuse v piatok 9. decembra cestou na náš školský výlet do vianočnej Viedne. Tí najlepších súťažiaci z neho potom ďalej postúpili do druhého kola, ktoré prebehlo nasledujúci týždeň už „klasicky“ v priestoroch školy. Táto časť súťaže, subjektívne náročnejšia, keďže si vyžadovala veľkú dávku tvorivosti a rétorickej obratnosti, pozostávala z dvoch úloh. Prvou bolo v našej kategórii A, kde súťažili žiaci tretieho a štvrtého ročníka gymnázia, napísať báseň inšpirovanú zadaným textom na tému Generácia Z. Všetci účastníci splnili túto úlohu na výbornú a takisto úžasne svoju vlastnú tvorbu aj zarecitovali, dokonca pred prvákmi, ktorých inšpirovali k vlastnej tvorbe. Druhou úlohou bol prejav  s názvom Akú reformu potrebuje súčasné školstvo? Tu sa ukázala pravá, priam „sokratovská“ argumentačná schopnosť súťažiacich. Obhajoby vlastných názorov a presvedčenia boli priam nepriestrelné, no aj tak neodvrátili otázkové bombardovanie spolusúťažiacich v nasledujúcej diskusii. Po tejto neľútostnej, ženevskou konvenciou opovrhujúcej bitke, nastalo ticho vyhodnocovania. To bolo pretrhnuté až nasledujúci deň vyhlásením výsledkov.

                          Na výsledkovej listine, po kapitulácii jednej zo súťažiacich, na prvých troch miestach v kategórii A suverénne dominovali maturanti. Bronz získal Daniel Puchala, striebro Damián Tancoš a zlatom i školským vavrínovým vencom sa môže (v zdravej miere, samozrejme) pýšiť Timotej Marhefka. V kategórii B sa zasa blysli dievčatá z 1. AG. Na prvom mieste skončila Magdaléna Štinčíková a za ňou Mária Szczechowiczová a Sofia Ella Kornajčíková.
                          Nám obom, Magdaléne aj samému sebe  prajem (a v dobrej viere dúfam, že rovnako aj naši súperi) všetko najlepšie na krajskom kole súťaže vo februári v Prešove.


              Timotej Marhefka, IV.AG

          • Olympiáda v cudzích jazykoch
            • Olympiáda v cudzích jazykoch

            •  

              Posledné novembrové a  prvé decembrové dni sa na našom gymnáziu už tradične niesli v súťažnej atmosfére, ktorú vyvolal záujem našich nadaných študentov zmerať si svoje zručnosti v anglickom, francúzskom a nemeckom jazyku. 

              Školské kolo  Olympiády v cudzích jazykoch bolo organizované v troch súťažných kategóriách  - 2A, 2B a 2C2.

              Predmetová súťaž prebehla prezenčnou formou (písomný test: čítanie a počúvanie s porozumením, gramatika a slovná zásoba a ústne skúšanie - opis obrázkov a dialógy).

              Súťažiaci si mali možnosť zmerať svoje zručnosti v oblasti gramatiky, slovnej zásoby, porozumenia či čitateľskej gramotnosti a v komunikačných zručnostiach. Komisia hodnotiteľov mala neľahkú úlohu vybrať spomedzi vyrovnaných výkonov najlepších žiakov.

               

              Výsledková listina:

              Školské kolo olympiády cudzích jazykov - Gymnázium

               

              1. ANGLICKÝ JAZYK:

               

              • Kategória 2A (1.+ 2.ročník):

               

              1. miesto: Kovalčík Nikolas (1.A)

              2. miesto: Pozniaková Oleksandra (1.A)

              3. miesto: Kašická Linda (2.A)

               

              • Kategória 2B  (3.+ 4.ročník):

               

              1. miesto: Marhefka Timotej (4.A)

              2. miesto: Mihál Pavol (3.A)

              3. miesto : Bizoň Jozef (4.A)

               

              • Kategória 2C2  (3.+ 4.ročník):

               

              1. miesto: Tímea Lešková (4.A)

               

               

               

              1. NEMECKÝ JAZYK:

               

              • Kategória 2A (1.+ 2.ročník):

              1. miesto: Dluhá Nikola (2.A)

              2. miesto: Kašická Linda (2.A)

              3. miesto: Bušovský Tibor (1.A)

               

              • Kategória 2B (3.+ 4.ročník):

               

              1. miesto: Bizoň Jozef (4.A)

              2. miesto: Lazarák Martin (3.A)

              3. miesto : Marhefka Timotej (4.A)

               

               

               

              1. FRANCÚZSKY JAZYK:

                                                   

              • Kategória 2B (3.ročník + 4.ročník):

               

              1. miesto: Benková Sára (4.A)
              2. miesto: Vilgová Karin (3.A)
              3. miesto: Misálová Natália (3.A)

               

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Víťazi postupujú do Obvodného kola OCJ, ktoré sa uskutoční v mesiaci január 2023.

                                                                                                                       

                                                                         Mgr. Anna Špinerová

          • Vitajte u nás...
            • Vitajte u nás...

            • V piatok 16. decembra 2022 bolo na našom gymnáziu rušnejšie ako po iné školské dni – konal sa u nás Deň otvorených dverí. Ôsmaci a deviataci tak opäť mali jedinečnú možnosť nahliadnuť do nášho stredoškolského života.

              Na úvod srdečne privítal žiakov a ich rodičov pán riaditeľ PaedDr. Marcel Karkoška, ktorý im priblížil našu školu a taktiež ich oboznámil s priebehom celého dňa.

              Pre žiakov a ich rodičov si naši študenti pripravili ukážky prírodovedných i humanitných predmetov, oboznámili ich s možnosťou výmenných pobytov, medzinárodných projektov a rôznych aktivít, do ktorých sme ako škola zapojení. Nechýbali tiež konkrétnejšie informácie o úspešnosti našej školy, duchovnom živote či blížiacich sa prijímacích skúškach.
              Naši šikovní študenti si dali na prezentácii školy skutočne záležať, a preto veríme, že našich návštevníkov oslovila unikátna možnosť stať sa už čochvíľa našimi budúcimi spolužiakmi.

              Nikola Dluhá, II. A

          • Cvičná firma
            • Cvičná firma

            • Je tradíciou, že v rámci predmetu cvičná firma predávajú tretiaci gymnázia bagety žiakom a učiteľom.

              Deje sa to vždy cez veľkú prestávku. Máme na výber z mnohých druhov, a tak si na chuť príde naozaj každý. Podľa toho, koľko bagiet sa počas dňa predá, napíšu tretiaci pánovi z firmy Babaloo, koľko ich na ďalší deň potrebujú. Ten ich priváža vždy ráno, preto sú bagety čerstvé.

              A tým, že sme zapojení do programu Zelená škola, nemáme na škole automaty, ktoré by nám zbytočne navyšovali odber elektriny. Preto predávame bagety osobne a kým zbehneme a vybehneme späť na tretie poschodie, tak si pritom aj zacvičíme. Takže to  máme 2 v 1 :)

              Simona Bekešová, III. A

          • Adventná Viedeň
            • Adventná Viedeň

            • Bol piatok 9. 12., keď sme sa s našimi študentmi a pedagógmi z gymnázia vybrali do metropoly nášho južného suseda - do Viedne.

              Hoci predpoveď počasia na tento deň nebola sľubná, nálada a odhodlanie vidieť  krásnu predvianočnú historickú a kultúrnu metropolu bola väčšia. Cesta nám ubiehala bez väčších problémov, aj vďaka spoľahlivým pánom šoférom a pani sprievodkyni, ktorá nám priblížila (aj vtipným spôsobom) pár historických faktov a zaujímavostí.

              Potom, čo sme prešli historickým jadrom Viedne, rozišli sme sa každý na inú stranu - podľa sféry záujmov: do galérie, na trhy, po stopách histórie alebo len prechádzkovým krokom po jednotlivých miestach centra mesta.

              Podvečer, keď sme si každý užili Viedeň po svojom,  po ochutnaní skvelej kávy, obdivovaní vianočnej výzdoby a pamiatok, sme sa spokojní (aj premočení – pozn.  predpoveď vyšla...)  a plní svojich zážitkov, vrátili späť k autobusu a k svojim rodinám „in die Slowakei “.

              Auf Wiedersehen Wien - bis zum nächsten mal!                                      

                                                                                                                                       Ing. A. Michalová

              Slovami našich žiakov:

              „Vo Viedni som sa cítila ako v trblietavej rozprávke, kde všetko okolo mňa žiarilo rôznymi svetielkami, farbami a ozdobami. Bola to nádherná prechádzka po vianočných trhoch, kde rozvoniavala vôňa pečených gaštanov, perníkov a vareného punču od samého príchodu do Viedne. Potulky historickými uličkami a všade blýskavá vianočná nálada v nás zanechala pocit radosti a šťastia navždy.“ 

              Sára Hovancová, III.A

              „Predvianočný výlet do centra Viedne nás všetkých milo prekvapil. Okúzľujúca  atmosféra na nás dýchala z každej strany. Jedinečné historické pamiatky, sviatočné stánky a majestátna vianočná výzdoba na nás zapôsobila svojou magickosťou a neodolateľným pokojom. Ani upršané počasie, ktoré nás celý deň sprevádzalo, nám nezabránilo vychutnať si tradičný vianočný punč, okúsiť tajomstvá tamojšej kuchyne a najmä užiť si kvalitne strávený čas so svojimi spolužiakmi aj mimo nášho rodného kraja. Pevne veríme, že takýmto dňom ešte neodzvonilo a budúci rok budeme mať opäť možnosť nadobudnúť nové nezabudnuteľné zážitky.“ 

              Nikola Dluhá, II.A

          • Súťažili sme vo fyzike online – Fyziklání online 2022
            • Súťažili sme vo fyzike online – Fyziklání online 2022

            • Celé súťaženie sa začalo v stredu 23.11. vo večerných hodinách. Súťažiaci pracujú v maximálne päťčlennom tíme na vypracovaní jednotlivých úloh, pričom môžu používať dostupné online zdroje, knihy, kalkulačky a samozrejme svoju myseľ. Súťaž trvala 3 hodiny od 17:00 do 20:00 hod. Z nášho gymnázia sa zúčastnili tentokrát 4 tímy, ktoré sa statočne pasovali s úlohami. Výsledky súťaže sú veľmi tesné a možno povedať, že lepšie ako minulý školský rok. V konkurencii viac ako 860 tímov z takmer celého sveta získali pekné umiestnenia. Pevne si veríme a dali sme si za cieľ získať budúci rok približne 50 bodov. Získané body si študenti pripíšu do súťaže Fyzik roka. Všetkým študentom ďakujeme za ich odvahu a statočnosť a prajeme im ďalšie úspechy v pokračujúcom Fyzikálnom korešpondenčnom seminári (FYKOS).

                                                                                                       RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

               

          • Klub chemikov
            • Klub chemikov

            • V pondelok 5.12. boli traja naši žiaci – M. Lazarák, K. Vilgová a J. F. Roth účastní na Klube chemikov. Jeho cieľom bolo pripraviť žiakov nielen vedomostne, ale najmä prakticky na vyššie kolá (krajské a celoslovenské) chemickej olympiády v kategórii A. Žiaci absolvovali prípravu v oblasti syntéz organickej chémie a prakticky vyskúšali tzv. acido-bazické titrácie a s nimi spojené výpočty. Klub chemikov zastrešuje Regionálne centrum mládeže v Košiciach v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou, katedrou fyzikálnej a analytickej chémie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde sa odohrala celá akcia. Hoci zúčastnení žiaci tento rok nepostúpili do vyšších kôl, bolo to pre nich podľa ich vlastných slov veľmi osožné. Veríme, že túto svoju prípravu zúročia v budúcom školskom roku. Držte palce!

          • Pro Educo
            • Pro Educo

            • Vo štvrtok 1. decembra som sa s kamarátmi vybral na veľtrh vysokých škôl do Košíc. Ako dochvíľni mladí muži sme prišli s hodinovým časovým náskokom. Toto čakanie sme si skrátili príjemným posedením pri horúcej čokoláde v neďalekej kaviarni. Keď nadišiel náš čas, vošli sme do sály Alfa v areáli Kulturparku. Privítalo nás veľké množstvo stánkov a usmievavých tvárí. Pri každom sme sa na chvíľu pristavili a informovali sa o fakultách, prijímacích skúškach, budúcej pracovnej perspektíve a o najpodstatnejšom, výhľade z okien. Pri niektorých stánkoch sme dostali ceruzky, perá, gumy... Z každého stánku sme si vzali letáčiky, ktoré môžete nájsť na chodbovom stole na treťom poschodí. Keď náš čas vypršal, dali sme hale "S pánom Bohom" a podišli sme k obedu. Potom sme sa plánovane vrátili do nášho podtatranského mesta 😊

              Timotej Marhefka, IV. A

          • Návšteva z NKOS
            • Návšteva z NKOS

            • Dňa 28. 11. 2022 navštívili našu školu prezidentka Nezávislých kresťanských odborov Slovenska pani Doc. Ing. Ľubica Černá, PhD. s odborovým inšpektorom BOZP pánom Mgr. Ing. Ivanom Černým. Stretli sa s naším pánom riaditeľom PaedDr. Marcelom Karkoškom. Pani prezidentka si prezrela aj priestory školy. Sprevádzala ju predsedníčka základnej organizácie ZPŠaV NKOS Ing. Mgr. Zuzana Mikulíková. Pani prezidentke sa škola páčila – odborné učebne, telocvičňa a hlavne kaplnka, ktorá je srdcom našej školy. V kaplnke sa stretli so žiakmi, ktorí si priniesli adventné vence na posvätenie. V ten deň ich na svätej omši posvätil školský pán kaplán Lukáš. Pán Černý zároveň vykonal kontrolu nad dodržiavaním BOZP, ktorá veľmi dobre dopadla a všetkých nás tak potešila. Ďakujeme za spoluprácu.

              Ing. Mgr. Mikulíková Zuzana

            • Nadpis

            • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

              Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    Počet návštev: 58737