• Novinky

          • "Sister" Louise na našej škole
            • "Sister" Louise na našej škole

            •  Našu školu v súčasnosti navštevuje raz do týždňa rehoľná sestra „ sister“ Louise, írskej národnosti, ktorá pôsobí v rozličných oblastiach na Slovensku už asi 15 rokov. Od septembra 2013 sa stretáva aj s našimi študentmi Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu, s ktorými konverzuje na rozličné témy v rodnom anglickom jazyku. Pre študentov to znamená nielen vzdelávací prínos, ale aj  motivačný.

              „Sister“ Louise obohacuje našu školu  rôznymi aktivitami.

               Okrem pravidelných konverzácii so žiakmi gymnázia si  pripravila na deň jazykov 24. 9. zaujímavú prezentáciu o kultúrnych tradíciach zo svojej rodnej vlasti.

                V novembri bola  „sister“ Louise členkou komisie  školskej olympiády v anglickom jazyku.

              Na „DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ“ -16. 01. 2015 „sister“ Louise odprezentuje žiakom ZŠ život z rôznych oblastí v Írsku zo súčasnosti a z minulosti.

               

               

          • Cirkevná spojená škola deťom
            • Cirkevná spojená škola deťom

            •   Advent nám pripomína, že do našich príbytkov a sŕdc prichádza Ježiš Kristus a náš život sa stáva neustálym a bdelým očakávaním tohto príchodu.

              Prvou adventnou nedeľou, v tomto roku 30. novembra, sa začalo obdobie adventu, čas prípravy na slávenie narodenia Ježiša.

                Pri tejto príležitosti v slávnostnom duchu pripravili žiaci Cirkevnej spojenej školy v Poprade kultúrno-liturgické pásmo v Kostole svätého Jána Apoštola a Evanjelistu v Poprade Veľkej.

              Ide o sériu kultúrno-liturgických podujatí v rámci detských svätých omší,  pripravovaných spolu so školským kaplánom ThLic. Floriánom Volfom a žiakmi základnej školy, gymnázia a základnej umeleckej školy, aby aj s takým spôsobom prinášali svedectvo o viere a láske k Bohu a zároveň pripravili radosť deťom v jednotlivých mestských častiach Popradu.

                Ďakujeme všetkým, ktorí sa tohto milého podujatia zúčastnili. Vďaka patrí aj pedagógom, ktorí žiakov odborne pripravili, ďakujeme študentskému speváckemu zboru Cirkevného gymnázia za krásny spev a hudobný sprievod.

                V neposlednom rade veľká vďaka patrí dôstojnému otcovi farnosti, ktorým je  don František Kohút SDB.

               

              Prinášame zopár fotiek, na ktorých sú zvečnení účastníci podujatia spolu s dôstojnými otcami a s predsedom Správnej rady ÚPN v Bratislave s pánom  PaedDr. ThDr. Ondrejom Krajňákom PhD., ktorý nás poctil svojou prítomnosťou na svätej omši.

               

               

               

               

               

          • GALILEO
            • GALILEO

            •  

                  Týždeň 10.11. - 16.11. 2 014 bol na Slovensku týždňom vedy a techniky.  Vrámci tohto týždňa sme v pondelok 10.11.2014 na pôde Cirkevného gymnázia  privítali pedagógov a študentku Katolíckej univerzity v Ružomberku  , ktorí našim tretiakom a štvrtákom originálnym  spôsobom priblížili život a dielo Galilea Galileiho . Ich projekt je výsledkom spolupráce katedier matematiky, fyziky a talianskeho jazyka na Katolíckej univerzite. Jeho súčasťou je aj preklad originálneho diela tohto talianskeho matematika, fyzika, astronóma a filozofa.

                   V úvode stretnutia Dr. Rosangela Libertini, pôvodom Talianka, v súčasnosti  učiteľka talianského jazyka na Katolíckej univerzite brilantnou slovenčinou umožnila nahliadnuť do súkromia Galilea Galileiho , prezentovala známe aj menej známe fakty z jeho vedeckého života, no niektoré z nich naopak na naše prekvapenie vyvrátila .

                   Nasledovala prednáška, v ktorej nám Dušana Štiberová, študentka matematiky a náboženstva na univerzite v Ružomberku a bývala žiačka nášho gymnázia, zaujímavými pokusmi sprostredkovala predovšetkým paradoxy, ktorými sa Galileo vo svojich prácach zaoberal. Zapojila nás do súťaže  „Galileo versus  študenti“ , v ktorej študenti preukázali svoje vedomosti, predstavivosť a logický úsudok a skončila  pre nich pomerne úspešne -1 :1 J

                  Záver patril vedúcemu projektu RNDr. Štefanovi Tkačikovi -  vysvetleniu pokusu, ktorým v úvode študentov úspešne motivoval a na jeho výsledok netrpezlivo čakali do konca stretnutia. Z odborného hľadiska vysvetlil niektoré Galileiho matematické teórie a vyzdvihol jeho prínos pre matematiku, fyziku a astronómiu.

                  Projekt študenti hodnotili pozitívne a pre niektorých z nich sa možno stal inšpiráciou pre štúdium spomínaných vedných odborov.

               

          • IMATRIKULÁCIA
            • IMATRIKULÁCIA

            • Vo štvrtok 20. novembra sa v priestoroch nášho gymnázia konala imatrikulácia prvákov. Témou programu bolo cestovanie v čase, kde sme si priblížili niektoré obdobia od praveku až po súčasnosť. Po každom predstavení jednotlivého obdobia sme preskúšali schopnosti a zručnosti našich prvákov.  Dali sme im za úlohu spievať, tancovať,  vzájomne sa maľovať či iné disciplíny. Na záver dostali pamätné listiny a zložili sľub, čím sme ich uviedli do študentského života.

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková...
            • Navždy sa zachová v pamäti stužková...

            • Na nezabudnuteľnú stužkovú slávnosť, ktorá sa uskutočnila v sobotu 15. novembra 2014

              si zaiste dlho budú pamätať  žiaci IV. B triedy nášho Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu v Poprade.

              Táto slávnosť sa začala ďakovnou svätou omšou v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade, ktorú celebroval dôstojný pán generálny vikár Mons. prof. ThDr. ThBibl.Lic. Anton Tyrol, PhD. V závere svätej omše požehnal maturitné stužky, aby našich štvrtákov ochraňoval Pán Boh a aby ich na ceste životom sprevádzala Božia láska, milosť a dobrota.

              Po svätej omši sa všetci zúčastnení presunuli do reštaurácie Tatravagónky v Poprade, kde celá slávnosť pokračovala ďakovnými príhovormi, odovzdaním maturitných stužiek a veselým kultúrnym programom našich štvrtákov.

          • KONFERENCIA "Rodina a manželstvo vo svetle ľudských práv..."
            • KONFERENCIA "Rodina a manželstvo vo svetle ľudských práv..."

            • 29. október 2014 bol významným dňom pre naše gymnázium, lebo sa v tento deň konala konferencia pod názvom „Rodina a manželstvo vo svetle ľudských práv na prahu 21. storočia“, ktorú organizačne zabezpečovalo naše cirkevné gymnázium.

              Nad konferencou mali patronát ďašie inštitúcie: Rímskokatolícka cirkev, Biskupstvo- Spišská Kapitula, Spišské Podhradie ďalej Cirkevné gymnázium Pavla Ušáka Olivu v Poprade, PdF KU v Ružomberku, Fórum pre verejné otázky v Bratislave a Nadácia Konrada Adenaura (SRN).

              Konferecia sa začala slávnostnou svätou omšou v Kostole svätého Egídia v Poprade a pokračovala v Aule PdF KU DP v Poprade.

              Na konferencii odzneli veľmi zaujímavé a podnetné prednášky. Za prínos konferencie považujeme to, že si pedagógovia cirkevných škôl zo Špiša mohli vypočuť veľa podnetných myšlienok o rodine a o vzťahoch muža a ženy. Z prednášok si mohli čerpať a odniesť veľa vzácnych postrehov do svojej pedagogickej praxe.

              Účastníci sa v závere zhodli, že príkladný kresťanský život pozitívne pôsobí na dieťa a je najvhodnejším prostriedkom  formovania osobnosti dieťaťa. Úlohou pedagógov cirkevných škôl je, aby žiakom vysvetlili dôležitosť úplnej rodiny a viedli ich k pravým kresťanským hodnotám.

               

               

          • GAUDEAMUS IGITUR...
            • GAUDEAMUS IGITUR...

            • Gaudeamus igitur - Radujme sa, kým sme ešte mladí “… 

               

              Naši žiaci IV. A triedy Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu v Poprade budú  dlho pamätať a spomínať na stužkovú slávnosť, ktorá sa uskutočnila v sobotu 25.októbra 2014. Celá slávnosť sa začala svätou omšou v Kostole svätého Štefana Kráľa v Poprade- Matejovciach, ktorú celebroval dôstojný pán kaplán ThLic. Florián Volf. Na svätej omši požehnal stužky pre našich maturantov, aby ich sprevádzala Božia pomoc a ochrana. Po svätej omši sa všetci presunuli do reštaurácie Kaskáda, kde celá slávnosť pokračovala ďakovnými príhovormi, odovzdaním stužiek a programom našich štvrtákov.

            • Blahoželáme!

            • 3. miesto v regionálnej súťaži školských časopisov

              Podtatranská knižnica v Poprade vyhlasuje každoročne regionálnu súťaž školských časopisov. Zapojili sme sa aj my s naším časopisom GymplUšák. Do konca júna sme poslali dve čísla, ktoré sme vydali v priebehu minulého školského roka. Súťažili sme v kategórii stredné školy, kde bolo prihlásených niekoľko časopisov z okresov Poprad a Kežmarok. 8. októbra sme sa zúčastnili na slávnostnom vyhlásení výsledkov. Získali sme krásne 3. miesto. Úspech nás veľmi potešil a zároveň motivoval do ďalšej práce a tvorby školského časopisu aj v tomto školskom roku. Ďakujeme vám za podporu a každú kritiku, ktorá nás posunula dopredu. Veríme, že aj v nastávajúcich číslach si každý čitateľ príde na svoje a že v najbližšej súťaži budeme opäť uspešní.

               

          • Denná modlitba v školskej kaplnke
            • Denná modlitba v školskej kaplnke

            • Srdečne pozývame žiakov, zamestnancov školy i rodičov
              na krátku modlitbu v školskej kaplnke pod vedením pána kaplána ThLic. Floriána Volfa alebo katechétky Ing. Moniky Koštrnovej.

              Pondelok   ... 13:50 – 14:00 hod.

              Utorok        ... 12:10 – 12:20 hod.

              Streda        ... 13:50 – 14:00 hod.

              Štvrtok       ... 13:50 – 14:00 hod.

              Piatok        ... 13:50 – 14:00 hod.

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 61047