• Novinky

          • Svetový deň zdravia
            • Svetový deň zdravia

            •  

               

              5514597_orig.jpg7. apríl

              Svetový deň zdravia

              World Health Day

               

                    V roku 1946 podpísalo 61 štátov z celého sveta Ústavu Svetovej zdravotníckej        organizácie WHO (World Health Organization), ktorá nadobudla platnosť 7. apríla 1948. Tento dátum sa oficiálne pokladá za deň vzniku WHO v rámci OSN a od roku 1950 je 7. apríl Svetovým dňom zdravia (World Health Day). Svetová zdravotnícka organizácia každoročne vyhlasuje tému, ktorej bude Svetový deň zdravia venovaný. Témou tohto ročníka je: Porazme cukrovku (Beat diabetes).

              V rámci konverzácií v anglickom jazyku, vedených Mgr. A. Špinerovou, sa naši gymnazisti v tento výročný deň ponorili do témy zdravia a starostlivosti o ľudské telo. Analýzou jednotlivých druhov chorôb a ich symptómov si zdokonalili nielen slovnú zásobu, ale nadobudli praktické konverzačné zručnosti nevyhnutné pre riešenie prípadných zdravotných ťažkostí v zahraničí (zranenia, prvá pomoc, návšteva lekára, v lekárni, ...), či pre pomoc cudzincom v našej krajine.

               

          • Medzi najlepšími na Slovensku
            • Medzi najlepšími na Slovensku

            • Dňa 20-21. 3. 2016 sa v Bratislave uskutočnilo celoštátne kolo Olympiády v nemeckom jazyku.  Náš študent, Marcell Heim, si medzi všetkými víťazmi krajských kôl počínal opäť úspešne a umiestnil sa na krásnom 3. mieste. Marcell sa počas týždňa 4.4 - 8.4. 2016 zúčastní v Berlíne prípravy na medzinárodnú olympiádu, ktorá sa uskutoční v auguste 2016 vo Frankfurte.
              Blahoželáme mu a prajeme veľa úspechov vo využívaní nemčiny pri vysokoškolskom štúdiu, ako aj neskôr, v pracovnom živote.

              HERZLICHEN  GLÜCKWUNSCH!

          • Účasť na konferencii "Go Bilingual"
            • Účasť na konferencii "Go Bilingual"

            • Dňa 11. 3. 2016 sa p. učiteľka anglického jazyka Mgr. Radoslava Rákociová zúčastnila anglickej konferencie "Go Bilingual" v Bardejove. Táto konferencia bola zameraná na spájanie a vytváranie kontaktov pre jazykové a bilingválne školy a organizovalo ju Gymnázium sv. Jána Bosca v Bardejove. Program a prednášané témy boli prezentované rodenými hovoriacimi a týkali sa vyučovania, kurikula a pedagogiky v Spojenom kráľovstve a na anglických školách. Podnetná bola tiež téma ohľadom budovania škôl, ktoré efektívne reflektujú reálne potreby detí. Ďalšou veľmi zaujímavou témou boli praktické a moderné spôsoby vyučovania a pomoci študentom na maturitné skúšky. Účasťou na tejto konferencii a následnému využívaniu získaných poznatkov v praxi tak môžeme napomôcť autentickejšiemu vyučovaniu anglického jazyka na našej škole.

               

               

               

          • Získali sme 3. miesto v okresnom kole biblickej olympiády
            • Získali sme 3. miesto v okresnom kole biblickej olympiády

            • Naši gymnazisti sa okrem klasických olympiád z matematiky či cudzích jazykov každoročne zapájajú aj do biblickej olympiády. V tomto roku sa okresné kolo konalo 10. marca 2016 v ZŠ s MŠ sv. Kríža v Kežmarku a jej organizátorom bol Diecézny katechetický úrad v Spišskej Novej Vsi. V tomto roku boli úlohy zostavené z dvoch biblických kníh – Prvá kniha Samuelova a Evanjelium podľa Lukáša. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení: Michaela Nemčíková (II.A), Simona Banášová (II.A) a Veronika Karkošková (I.A). Zapojilo sa 11 stredných škôl a naše dievčatá nezahanbili a vybojovali si pekné tretie miesto (prvé spomedzi popradských škôl), ktoré im zaručilo postup do krajského kola. My im srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu. Veríme, že na krajskom kole sa im bude rovnako dobre dariť. Dievčatá, držíme palce!

               

            • FINANČNÁ OLYMPIÁDA

            •  

              Finančná olympiáda 2015/16

              Nadácia PARTNERS vyhlásila v tomto školskom roku už štvrtý ročník finančnej vedomostnej súťaže FINANČNÁ OLYMPIÁDA, ktorý je určený pre študentov stredných škôl. Do súťaže sa zapojilo celkom 4702 študentov z celého Slovenska. Patria medzi nich aj tretiaci nášho gymnázia, ktorí v prvom otvorenom kole riešili 20 náhodne vybraných otázok zo sveta financií.

              Druhého, uzavretého kola sa v priebehu mesiaca marca zúčastní 500 najúspešnejších študentov z prvého kola. Teší nás, že medzi nich patria aj naši žiaci: Adam Baláž, Martina Harabinová a Adriána Glodžáková.

              Postupujúcim študentom gratulujeme a želáme veľa šťastia v druhom kole.

          • Získali sme titul - Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca
            • Získali sme titul - Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca

            • Gratulujeme!

              V súťaži o NAJ učiteľa v mesiaci február 2016 bola ocenená učiteľka Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu v Poprade

              Mgr. Lucia Vagašová.

              Získala titul Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca - 1. miesto za Prešovský kraj.

              Pani učiteľke blahoželáme a prajeme jej veľa tvorivosti a ďalších dobrých nápadov!

          • Sme najlepší v kraji
            • Sme najlepší v kraji

            •  

              Blahoželáme Marcellovi Heimovi, študentovi štvrtého ročníka nášho gymnázia ku skvelému výsledku. Dňa 11. 2. 2016  suverénne obhájil vo svojej kategórii prvenstvo v krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku a úspešne tak reprezentoval naše gymnázium v Prešove.

               

              Želáme veľa úspechov v celoslovenskom kole a v získavaní ďalších skvelých umiestnení.

               

            • Cooking Class

            • Po prebratí maturitnej témy "Jedlo", na hodine Konverzácie v anglickom jazyku zorganizovali študenti 3. ročníka gymnázia pod vedením p. uč. Mgr. Radoslavy Rákociovej tzv. Hodinu varenia. Keďže nám išlo o praktické prevedenie angličtiny do praxe, študenti vytvorili recept, podľa ktorého priniesli a zorganizovali ingrediencie a následne pripravili výborný dezert: nepečenú smotanovú tortu. Mali tak možnosť zažiť zaujímavú a príjemnú maturitnú tému s využitím v praxi, kde tiež zistili, že angličtina vie byť zábavná a hravá, a navyše si tak precvičili svoje teoretické znalosti a porozumenie danej maturitnej téme.

               

               

               

          • Absolvovali sme lyžiarsky kurz
            • Absolvovali sme lyžiarsky kurz

            • V týždni od 25. do 29. januára sa žiaci prvého a druhého ročníka zúčastnili na lyžiarskom kurze v stredisku Ski Gugel Mlynky. Okrem lyží mali na výber aj čoraz atraktívnejší snowboard. Viacerí tomuto modernému trendu podľahli. Celý týždeň poctivého tréningu priniesol aj zaslúžené ovocie. V závere kurzu si už každý plnými dúškami vychutnával jazdu na lyžiach alebo na snowboarde. Vďaka za to patrí skvelým inštruktorom, ktorí sa žiakom počas celého týždňa veľmi zodpovedne venovali. Keď si myslíte, že to celé bolo len o lyžovaní, mýlite sa. Zažili sme kopec zábavy, smiechu, spoločných chvíľ strávených pri rôznych hrách, rozhovoroch, modlitbách či počas relaxu v saune, bazéne alebo prechádzok v okolí. Myslím, že každý bude mať na čo spomínať. A komu patrí najväčšia vďaka? No predsa Bohu, ktorý zariadil nielen dobré počasie, ale zabezpečil aj celkovú priateľskú atmosféru a držal nad nami ochrannú ruku – bolo to tento rok úplne bez úrazu. Lyžiarsky kurz určite splnil svoj účel. A to nielen preto, že sme si zašportovali a vymenili mestské prostredie za prírodu, ale predovšetkým sa utužili vzťahy a žiaci si po namáhavom týždni, keď sa krúžkovali známky, poriadne oddýchli. Myslím, že si to naozaj zaslúžili.

               

          • BLAHOŽELANIE
            • BLAHOŽELANIE

            • Vážený pán učiteľ,

              gratulujeme Vám!

              V súťaži o NAJ učiteľa mesiaca január 2016 získal učiteľ Cirkevného gymnázia P.U. Olivu v Poprade Mgr. Martin Stromko ocenenie Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca - 1. miesto za Prešovský kraj.

              Prajeme Vám veľa tvorivosti a dobrých nápadov!

              Kolektív tvorcov virtuálnej knižnice                   

              Ku gratulácii sa pripája aj vedenie CSŠ v Poprade.

               

               

               

                                                                                                                                                   

            • FINANČNÁ OLYMPIÁDA

            • V priebehu mesiaca január sa žiaci tretieho ročníka gymnázia zapojili do 1. kola vedomostnej súťaže Finančná olympiáda, ktorú každoročne organizuje nadácia Partners. V súťaži majú študenti možnosť otestovať si svoje finančné vedomosti a získať zaujímavé ceny pre seba a víťazi finančnú odmenu pre svoju školu. Súťaž má tri kolá, prvé dve sa uskutočňujú formou online testu cez internet na web stránke Finančnej olympiády. Po prvom kole najlepší účastníci z celého Slovenska majú šancu zúčastniť sa druhého kola, ktoré začína 15. februára. Dúfame, že to budú aj niektorí z našich študentov, držíme vám palce

          • Len láska ti dáva krídla...
            • Len láska ti dáva krídla...

            • Dňa 18. januára 2016 sme boli aj my, študenti gymnázia Pavla Ušáka Olivu, v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade poprosiť svätú Terezku pri príležitosti putovania jej relikvií po Slovensku o orodovanie za nás,  za našich spolužiakov, pedagógov a rodičov žiakov školy u nášho Pána.

              Svätá Terézia bola špecifická svojou dokonalou láskou.

              „Dokonalá láska spočíva v tom, že znášame chyby iných, nečudujeme sa vôbec ich slabostiam, poúčame sa aj z najmenších skutkov čností, ktoré ich vidíme konať, ale pochopila som najmä to, že láska nesmie ostať uzavretá v hĺbke srdca. Ježiš povedal: "Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým, čo sú v dome." Nazdávam sa, že táto svieca predstavuje lásku, ktorá má osvecovať, potešovať nielen tých, čo sú mi najdrahší, ale všetkých, čo sú v dome, bez výnimky.

              Pochopila som, že bez lásky sú všetky diela len ničotou, a to aj diela najúžasnejšie, ako je vzkriesenie mŕtvych alebo obrátenie národov. Mám takú povahu, že strach ma zaháňa späť. S láskou nielenže idem vpred, ale letím...

              Už netúžim ani po utrpení, ani po smrti, hoci milujem oboje, ale priťahuje ma iba láska.

              Je pravda, že láska sa nikdy nevyhovára na nemožnosť, lebo verí, že všetko jej je možné a všetko jej je dovolené... Naopak, ľudská opatrnosť sa trasie na každom kroku a neodvažuje sa, takpovediac, ani nikam stúpiť.

              Teraz je celou mojou činnosťou milovať... Odkedy mám túto skúsenosť, láska tak silne pôsobí, že vie ťažiť zo všetkého - z dobra i zla, ktoré vo mne nachádza, a vie pretvoriť moju dušu v seba. Aká sladká je cesta lásky! Iste, človek môže klesnúť, môže sa dopustiť nevernosti, ale láska, pretože vie ťažiť i zo zlého, rýchlo všetko strávi, čo by sa mohlo Ježišovi nepáčiť, a zanechá len pokorný a sladký pokoj v hĺbke srdca...“

              Sv. Terezka z Lisieux o láske

              Bližšie informácie o tejto svätici sa dočítate na stránke: http://www.zivotopisysvatych.sk/terezia-z-lisieux/

               

               

               

          • Marcell Heim najlepší v okrese
            • Marcell Heim najlepší v okrese

            • Žiak štvrtého ročníka Marcell Heim už zopár rokov dokazuje, že hovoriť plynule po nemecky nie je preňho žiadny problém, práve naopak – je to jeho veľká záľuba a vášeň. Ani tentokrát nesklamal a na okresnom kole olympiády z nemeckého jazyka vo svojej kategórii suverénne obhájil prvenstvo a úspešne tak reprezentoval naše gymnázium. Svojím víťazstvom si vybojoval postup do krajského kola, ktoré sa bude konať vo februári v Prešove. My mu gratulujeme k úspechu a želáme, aby sa mu darilo aj naďalej.

          • Vinš a poďakovanie
            • Vinš a poďakovanie

            •  

              Vážení rodičia, milí žiaci,

              želáme Vám požehnané a radostné Vianoce a milostiplný rok 2016!

              Poďakovanie patrí všetkým ústretovým rodičom, štedrým sponzorom a duchovným otcom, ktorí nám ochotne pomáhali pri rôznych školských a mimoškolských podujatiach.

              Ďakujeme za krásne okamihy, ktoré sme vďaka Vašej snahe a dobrote mohli spolu prežívať.

              Čo zaželať nám všetkým do nového roka 2016?

              Asi to najhlavnejšie by malo byť zdravie, ktoré sa ničím iným nedá nahradiť a od ktorého sa odvíjajú všetky naše ďalšie aktivity. Zároveň pevnú vieru v Boha, pohodu na pracovisku, dobré medziľudské vzťahy, lásku k blížnemu a schopnosť počúvať a pomáhať druhým.

              Vďaka, za vašu prítomnosť, za vaše priateľstvo, za vašu lásku, za vaše modlitby.

              Našim žiakom želáme úspešné štúdium, dobré známky, ale aj pestrý a bohatý školský život, na ktorý sa bude v budúcnosti vždy s láskou spomínať.

               

              S vďakou

                                                                                                                 Vedenie a pedagogický kolektív

                                                                                                                Cirkevnej spojenej školy v Poprade

               

          • Stužková slávnosť
            • Stužková slávnosť

            • Dňa 21.11 mali naši maturanti stužkovú slávnosť.  Výnimočný a nezabudnuteľný večer, na ktorý sa pripravovali už od rána.

              Začali sme svätou omšou o 17.00 v kostole sv. Jozefa robotníka vo Svite. Samotná stužková slávnosť sa konala v Spolcentre vo Svite.   V ponuke sme mali zábavný a príjemný program,  vo viacerých vstupoch sprevádzaný tombolou. Nebola núdza ani  o emotívne chvíle. Tento večer v nás navždy zanechal množstvo príjemných zážitkov. Trieda sa zomkla, stužková slávnosť nám dodala sily na blížiacu sa maturitu.

              Chceme sa poďakovať našej pani učiteľke triednej, rodičom, za ich podporu a pomoc. Bez nich by sme to nezvládli.

          • Vianočná Viedeň
            • Vianočná Viedeň

            • Jedného skorého zahmleného rána sme sa vybrali do začarovanej, neopísateľnej Viedne, ktorá nás privítala Vianočnými trhmi.  Cesta bola síce dlhšia, no počas nej nás sprevádzala  sympatická milovníčka Viedne, ktorá bola hlavne vtipná :) . Výklad podala tak, že sme ju dokonca aj počúvali. Po šiestich hodinách sme sa konečne dostali do nášho cieľa. Pani sprievodkyňa nás previedla prekrásnym historickým námestím na Ringstraße. Videli sme aj budovu parlamentu, ktorá pripomínala antický chrám, ale aj budovu opery, kde sa každý rok koná známy Viedenský bál a Hofburgu- letného sídla Habsburgovcov, terajšieho sídla rakúskeho prezidenta. Nakoniec sme sa ale rozišli pri Dóme sv.Štefana na Vianočné trhy, tam sa pravá atmosféra začala. Prechádzali sme nekončiacimi sa trhmi s horúcim čajom v ruke, obdivovali krásu mesta a hlavne, mali sme zábavu. Bol čas, aj možnosti, poobdivovať mesto a všetky jeho zákutia, ktoré sme len chceli. Videli sme aj mnohé iné veci, o akých sa nám ani nesnívalo. Postupom času sa zotmelo. Vianočná nálada, na rozdiel od zapadajúceho slnka začala stúpať. Mesto sa rozžiarilo miliónmi svetielok a hlavne úsmevmi. My všetci sme v úžase vychutnávali nádhernú výzdobu, smiech, vianočného ducha mesta a dokonca ani zima nám nevadila. Priznám sa, slovami je vianočnú Viedeň opísať ťažko. My všetci Vám odporúčame zastaviť sa tam a venovať aspoň jeden deň tejto prechádzke, ktorá vás obdarí nezabudnuteľným pocitom a spomienkami :) ! Chceme hlavne poďakovať pani učiteľkám, ktoré nám sprostredkovali tento zážitok. Ďakujeme

               

               

            • Beseda - Vysoké Tatry

            • 15. decembra sa uskutočnila beseda s Pavlom Tajbošom zo Správy TANAPu. Dozvedeli sme sa ako sa obnovuje les vo Vysokých Tatrách, čo všetko sa dialo po veternej kalamite od roku 2004, podané boli zaujímavé infomácie o kamzíkoch, svišťoch aj medveďoch.  Načrtnutá bola aj možná zonácia v budúcnosti a rozvoj mesta Vysoké Tatry. Ďakujeme za informácie a podnety k zamysleniu sa nad ďaľším osudom Tatier.

            • Radosť Rozdávaním Rastie alebo 3R

            • Advent je obdobím, keď sa v radosti pripravujeme na príchod Spasiteľa. A tak sme sa rozhodli prežiť ho v radosti aj my. A aká radosť hreje pri srdci najviac? Je to radosť z dávania. Preto sme pripravili projekt 3R a navštívili deti v detskom domove v Poprade-Veľkej. Neprišli sme naprázdno. Priniesli sme im mikulášske balíčky plné sladkostí, ktorých sme sa zriekli v duchu hesla „menej cukru, viac lásky“. Okrem toho sme zorganizovali burzu hračiek a výťažok 100 eur sme venovali spomínanému detskému domovu. 8. decembra po vyučovaní už žiaci druhého ročníka nedočkavo čakali s veľkými plyšovými hračkami v rukách pred školou. Nasadli sme do áut a misia sa začala. Naša návšteva bola pre deti veľkým prekvapením. Strávili sme s nimi príjemné chvíle, predviedli nám svoje talenty a prezradili niečo o sebe. Poukazovali nám svoje izby a mali z našej návštevy veľkú radosť. Potešenie bolo aj na našej strane. Dohodli sme sa na ďalšej spolupráci. A tak môžeme na záver konštatovať, že je krásne robiť druhým radosť. Veď nie to, čo urobíme pre seba, ale to, čo urobíme pre iných, má zmysel. Ďakujeme pánovi kaplánovi Floriánovi Volfovi a žiakom 2. ročníka za prípravu tejto milej akcie.

               

            • Informatická súťaž iBobor SŠ

            • V dňoch 9. a 10. novembra 2015 sa študenti školy zúčastnili na celoslovenskej online súťaži iBobor - Informatický bobor (ibobor.sk). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informatiku a informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakoch. Súťaž prebieha v 35 krajinách sveta a každoročne sa je zúčastňuje okolo milión súťažiacich. Na Slovensku tohto roku súťažilo 66 843 súťažiacich z 982 škôl.

              V tomto školskom roku sa súťaže  na našej škole zúčastnilo 82 študentov z 1. až 4. ročníka (kategória Senior a Junior). Najlepšie výsledky, ktoré dosiahli naši študenti v celkovom poradí v konkurencii viac ako 13 190 študentov škôl z celého Slovenska, boli:

              kategória Senior (súťažilo 4 554 študentov)

              V tejto kategórii nebol žiaden úspešný riešiteľ.

               

              kategória Junior (súťažilo 8 636 študentov)

              V tejto kategórii sme mali 2 úspešných riešiteľov:

               

              290. - 296.

              Kristína Slebodníková, 2.

              65,67 bodov, 97. percentil

              1377. - 1393.

              Patrícia Suráková, 2.

              50,01 bodov, 84. percentil

               

               

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme  smiley.

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Deň otvorených dverí na gymnáziu sa konal dňa 27. 11. 2015. Uchádzačom o štúdium boli podané informácie formou zaujímavej prezentácie, ktorú predniesla pani riaditeľka.

               Boli v nej spomenuté úspechy žiakov na celoslovenskej úrovni za posledné  tri roky, školská aj mimoškolská činnosť študentov gymnázia.

               Okrem kmeňového pedagogického zboru boli predstavení aj externí vyučujúci, ako lektorka z Írska Sr. Louise Eustace, RNDr. Hertelyová, PhD., a ďalší. Úspešné uplatnenie našich absolventov na vysokých školách či v praxi odprezentovala výchovná poradkyňa Ing. Eva Gabonayová .

               Veľmi pozitívny ohlas mal úžasný športový výkon akrobatiky na bicykli,  ktorý predviedol študent 4. ročníka Šimon Tapušík.

               Na záver mali žiaci možnosť zoznámiť sa s priestormi  školy, triedami, odbornými učebňami a celkovým vybavením školy.

               

          • CERN- Továreň na sny
            • CERN- Továreň na sny

            •                        Sú ľudia, ktorí na ceste k splneniu svojich snov sa vzdajú.

                                     Sú ale aj takí, ktorí neprestavajú veriť, že sa im to podarí!

              Piatkový deň sme strávili v Košiciach na prednáške o CERN-e, Továrni na sny, ktorá sa uskutočnila na akademickej pôde Slovenskej vysokej školy technickej.  Je to vlastne Európske stredisko jadrových výskumov.  Prednáška bola poučná a zaujímavá. Priniesla nám nové a zaujímavé informácie z fyziky a chémie.  Napríklad aj Web –www  sa zrodil v CERN-e, ako vedľajší produkt. Vieme už aj to, ako to v CERN-e funguje. Pracuje tam  2400 vzdelaných ľudí   z 22 členských krajín, aj zo Slovenska.  V súčasnosti  tam pôsobí  100 našich vedcov a výskumníkov. Prednášali nám dvaja vedci  prof. Karel Šafařík a doc. Peter Chochula. V závere nám dali priestor na naše otázky, medzi  ktorými samozrejme nemohla chýbať  téma o mimozemšťanoch. Ich odpovede nás presvedčili, že obaja majú aj zmysel pre humor.  Po tejto diskusii by sme chceli CERN aj osobne navštíviť.

              Kolektív triedy 3.AG a pani uč. Gabonayová a Martinková

          • Školské kolo olympiády cudzích jazykov
            • Školské kolo olympiády cudzích jazykov

            • Dňa 11.11 sa na našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo olympiády cudzích jazykov.

              Súťaž pozostávala z písomnej časti (čítanie a počúvanie s porozumením, gramatický test) a z konverzácie.

              Súťažiacim ďakujeme za účasť, výhercom blahoželáme, budú im odovzdané vecné ceny.

              Študenti z prvého miesta postupujú do Obvodného kola.

               

              ANGLICKÝ JAZYK:

               

              Kategória 2A (1.+2.ročník):

              1. miesto: Vilčeková Alexandra

              2. miesto: Polačíková Gabriela

                 3. miesto: Pajerchínová Valentína

                  Hascakova Dominica

               

              Kategória 2B (3.+ 4.ročník):

              1. miesto: Šmihulová Lucia

              2. miesto: Gavalier Adam

                     3. miesto : Doliňáková Kristína

               

              NEMECKÝ JAZYK:

               

              Kategória 2A (1.+2.ročník):

              1. miesto: Nikola Šebestová

              2. miesto: Kristína Králiková

              3. miesto: Michal Roth

               

              Kategória 2B (3.+4.ročník):

              1. miesto: Marcell Heim

              2. miesto: Andrea Škvareková

              3. miesto : Radoslava Krigovská

               

              FRANCÚZSKY JAZYK:

               

              Kategória 2A (1.+2.ročník):

              1. miesto: Kristína Slebodníová

              2. miesto: Laura Banasiewiczová

               

            • PlšQworky sú výzva!

            • V piatok 06.11.2015 sa nedočkaví študenti stredných a základných škôl Prešovského kraja stretli v učebniach Súkromnej strednej školy Tatranskej akadémie na oblastnom kole 8. ročníka majstrovstiev škôl v piškvorkách – pišQworky 2015.

              PIsQworkári netrpezlivo postávali na chodbách SSOSTY a čakali, kedy sa turnaj začne. Po skončení úvodnej prezentácie bolo 13 tímov rozlosovaných do jednotlivých skupín A, B, C alebo D. A turnaj sa pomaly začal rozbiehať. Hrali sa duely, partie ba aj zápasy. Súťažiaci prehrávali, remizovali a vyhrávali. Náš tým Team Solo robil čo sa dalo, ale postúpiť do play off sa im nepodarilo. Ale už sa tešia na tešia sa na budúcoročné pIsQworkárenie.

               

          • Misijná burza
            • Misijná burza

            •  

              V mesiaci október sme v rámci prípravy na Misijnú nedeľu pripravili misijnú burzu, cieľom ktorej bolo podporiť misijné projekty pre maličkých v Afrike. Žiaci zobrali túto výzvu vážne a ukázali, že majú veľké srdcia a súcit s tými, ktorým nebolo v živote dopriate narodiť sa do sveta, v ktorom by boli uspokojené ich základné potreby. Veď mnohé deti trpia nielen materiálnu biedu, ale najmä duchovnú; tej je dnes vo svete oveľa viac. Deti v mnohých krajinách nemajú možnosť chodiť do školy, trpia rôznymi chorobami, pretože nie sú dostupné lieky a ani lekári, ktorí by ich vyliečili. Veľmi nás teší, že sa nám podarilo vyzbierať 160 eur a poslať ich na Pápežské misijné diela na Slovensku. Za náš dar sa nám srdečne poďakovali a vyjadrili, že výťažok bude použitý na projekty Svätého Otca pre chudobné deti v misiách. Aj my si ceníme ľudskosť našich detí, že chcú pomôcť zlepšiť ich životnú situáciu a pomôcť im tak budovať lepšiu budúcnosť. Takto sme aspoň čiastočne pomohli zmierniť biedu dievčat a chlapcov v misijných krajinách. Veď aj v Božom slove sa píše: „Blaženejšie je dávať ako prijímať.“ Sk 20, 35    

            • Piráti krásy

            • Na našej škole sa pod záštitou Diecézneho katechetického úradu Spišskej diecézy,  uskutočnila recitačná súťaž Piráti krásy.

              Zameriava sa na špecifikovanú skupinu katolíckej moderny – pirátov krásy približuje ich duchovné posolstvo a umožňuje spoznávať kresťanské hodnoty v literárnej tvorbe.

              Cieľom je rozvíjať komunikačné, kultúrne, osobnostné a existenciálne kompetencie, prehlbovať tvorivosť, kultivovanú reč, vzťah k slovu ako kultúrnej, náboženskej a umeleckej hodnote a viesť k poznávaniu katolíckej umeleckej literatúry.

              V roku 50. výročia od smrti Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka pridávame samostatnú kategóriu recitačnej súťaže od tých autorov, ktorí venovali časť svojej tvorby (poézie i prózy) osobnosti biskupa Jána Vojtaššáka.

              Všetkým víťazom a ocenením srdečne blahoželáme.

              Fotografie a zoznam postupujúcich na diecézne kolo, ktoré sa uskutoční 19.11.2015 v Spišskej Kapitule :
               http://nova.dkuspis.sk/clanky/500-Vitazi-regionalnych-kol-recitacnej-sutaze-Pirati-krasy-2015/1-Hlavna-stranka/1-Oznamy
              

               

            • Zapojili sme sa do projektu – Záložka do knihy spája slovenské školy

            • Je pravdou, že žiaci gymnázií majú svoj  talent  a um investovať  hlavne do vzdelania a  prípravy na štúdium na vysoké školy.  No ani kreativita neostáva bokom. Naši študenti  sa prvýkrát zapojili do projektu  “Záložka do knihy spája slovenské školy.“  V projekte pracovali  triedy 1.A, 2.A a 3.A.  Tvorba záložky bola zameraná na podporu čítania, kreativity a získavania nových priateľstiev, kontaktov .

              Ako tento projekt vznikol?

              Celý tento projekt   vyhlásil  v roku 2008  James Henri, prezident Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), pri príležitosti 10. výročia Medzinárodného dňa školských knižníc (International School Library Day).

              A ako sme ho zrealizovali my?

              Žiaci  individuálne  vytvárali  záložky do knihy, na ktorých  ľubovoľnou technikou  stvárnili pekné myšlienky, resp. úryvky z prečítanej knihy. Potom sme sa o záložkách a knihách porozprávali a vzájomne sa inšpirovali. Ku každej záložke sme napísali aj krátky list – zopár informácií o nás, o škole, o záľubách a o tom, čo nás teší.

              Nakoniec sme záložky poslali do našej „družobnej“ školy – do Gymnázia na Golianovej ulici  v Nitre.

              Čo nám tento projekt dal?

              Dostali sme veľa typov na dobré knihy, potešili sme sa farebnosťou a kreativitou prác  našich spolužiakov a veľmi sa tešíme,  ako naše záložky potešia a aké záložky  dostaneme my.

               

              PaedDr. Zuzana Birčáková a študenti

               

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 59513