• Novinky

          • Štúrov Zvolen
            • Štúrov Zvolen

            • V pondelok 29. apríla sa v našej škole konalo školské kolo rečníckej súťaže Štúrov Zvolen, do ktorej sa žiaci radi zapájajú a dosahujú už niekoľko rokov vynikajúce výsledky aj na úrovni okresu. Porota zložená z učiteliek slovenského jazyka rozhodla takto:

              1.kategória

              1. miesto: Daniela Zubajová, 6.A

               2. miesto: Ema Jurčíková, 5.A 

              3. miesto: Šarlota Gallovičová, 6.A

               

              2. kategória

              1. miesto: Adela Čarnogurská, 7.A 

              2. miesto: Zuzana Vojtechová, 9.A,

              Ester Vyhnalová, 7.A

               

              3. kategória

              1. miesto: Zuzana Nedoroščíková,

              2.AG 2. miesto: Bibiána Hudáková, 2.AG 

              3. miesto: Filip Dlhý, 2.AG 

              Víťazi jednotlivých kategórií postupujú na okresné kolo, ktoré sa bude konať 9. mája v Podtatranskej knižnici v Poprade. Držíme im palce

          • Návšteva z Francúzska
            • Návšteva z Francúzska

            • V utorok, 30. apríla našu školu navštívil francúzsky židovský rabín Jean-Marie Élie Setbon, ktorý v roku 2008 prijal krst a stal sa kresťanom. Ježiš ho priťahoval už v detstve, ale jeho židovská identita mu bránila naplno ho prijať. Žiakom porozprával o svojej ceste ku Kristovi a tiež o svojich ôsmich deťoch, ktoré po smrti manželky Martiny v roku 2004 vychovával sám a stal sa "otcom na plný úväzok". Vo svojej prednáške zdôraznil, aké je dôležité poznať evanjeliá, v ktorých sa dočítame, ako Ježiš zmýšľal, hovoril a konal, a usilovať sa žiť podobne. Tiež vyjadril, aká nevyhnutná je osobná modlitba, vďaka ktorej môže človek Krista viac spoznávať. V závere bola krátka beseda, kde žiakom ochotne odpovedal na ich otázky. Za milé a povzbudivé slová mu úprimne ďakujeme.

          • 41. ročník SOČ
            • 41. ročník SOČ

            • Na krajskej prehliadke 41. ročníka stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), ktorá sa uskutočnila 5. apríla 2019 v Prešove, obsadila študentka 3. ročníka gymnázia Lucia Zvalená 4. miesto v odbore biológia. K úspechu jej srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Najlepší preklad
            • Najlepší preklad

            • Deň  19. marec 2019 bol súťažným dňom, kedy si naši študenti na našom gymnáziu mali možnosť vyskúšať svoje vedomosti a cit pre vnímanie kontextu a obsahu príbehu v cudzom jazyku a posnažiť sa o čo možno najvýstižnejší preklad z angličtiny, francúzštiny a nemčiny do rodného jazyka. Súťaž bola na dobrovoľnej báze, aby sa mal možnosť zapojiť každý, kto si chcel vyskúšať prácu prekladateľa- amatéra.

              Boli sme radi záujmu všetkých zúčastnených „preklaĎateľov” a ak aj zistili, že táto práca nie je jednoduchá, povzbudzujeme ich k snahe a odhodlaní do ďalšej práce s cudzími jazykmi. Snaha sa cení a ovládanie cudzieho jazyka je v dnešnom svete už aj nevyhnutná jazyková gramotnosť. Tak- Goodbye, Au revoir, Auf Wiedersehen , opäť zas o rok na ďalšom ročníku súťaže!

               

              Výsledková listina Súťaže o najlepší preklad:

              ANJ:

                             1. Alžbeta Anna Rástocká (3.AG)

                              2. Benjamín Róbert Minárik  (3.AG)

                              3. Katarína Slebodníková (2.AG)

                                  Paulína Vnenčáková (2.AG)

               

              FRJ:

              1. Vanesa Kováčová (2.AG)

                               2.  Filip Dlhý (2.AG)

               

              NEJ:

              1. Štefánia Budzáková (3.AG)

                               2. Anna Slovjaková (3.AG)

               

          • Seminár DNA
            • Seminár DNA

            • Dňa 5.4.2109 sa 12 žiakov nášho gymnázia zúčastnilo praktického seminára pre SŠ na Katedre biológie FHPV PU. Témou seminára a praktických cvičení bolo Sekvenovanie DNA.

          • Čítali sme mladším
            • Čítali sme mladším

            • Marec je mesiac, ktorý je už tradične venovaný knihám. Preto sme sa ho aj v našej škole rozhodli spestriť rôznymi sprievodnými podujatiami. Jedným z nich bola aj aktivita Starší čítajú mladším. Šikovné gymnazistky pripravili pre žiakov prvého stupňa základnej školy hlasné čítanie prvej kapitoly knihy Decká z mesta sa nevedia biť, ktorá sa o pár dní objaví na pultoch slovenských kníhkupectiev. Čítanie sprevádzali rôzne zaujímavé aktivity. Na príbehu dvoch kamarátov Petra a Sama si žiaci mohli uvedomiť, aké dôležité je v živote každého človeka priateľstvo a ako originálne a zábavne sa dajú riešiť nezhody. Veríme, že tí, ktorí si ešte tento mesiac neprečítali ani jednu knihu, to napravia. 

          • Sme za život
            • Sme za život

            • Sme za život. Dnes, keď si pripomíname Deň počatého dieťaťa, sme to dali najavo aj nosením bielej stužky. Ráno sme sa spoločne pomodlili desiatok ruženca za to, aby každému dieťaťu, ktoré je v lone matky, bolo dopriate narodiť sa. Otec, mama, vďaka, že sme tu.

          • CINEAMA 2019
            • CINEAMA 2019

            • V súťaži CINEAMA 2019 naši študenti získali krásne umiestnenia

               

              Regionálna súťaž amatérskej filmovej tvorby CINEAMA má v Prešove už 27-ročnú tradíciu. Naši študenti František Brotka a Benjamín Minárik súťažili v kategórii dokument do 21. rokov so snímkou „Moja obeta“ a v kategórii hraný film do 21. rokov so snímkou „Šťastie“. Podujatie každoročne organizuje DJZ - Útvar osvetovej činnosti a koná sa v priestoroch divadla. Umeleckú, obsahovú a vypovedaciu hodnotu posudzovala odborná porota. Predsedal jej Július Alcnauer z Prešovskej univerzity, členkami boli dramaturgička Alžbeta Verešpejová a žurnalistka Anna Košuthová.

              Po projekcii súťažných filmov bolo vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie cien. Naši študenti získali 1. miesto s filmom Moja obeta, 2. miesto s filmom Šťastie a postup na krajské kolo súťaže do Svidníka. Po vyhodnotení bol odborný rozborový seminár s účasťou odbornej poroty. Viac na CINEAMA. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme mnoho síl a nápadov do ďalšej tvorby.

              CINEAMA 2019 - regionálne kolo Prešov / 28.2.2019

              27. ročník regionálnej súťažnej prehliadky amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2019 sa aj v  tomto roku sa uskutočnil vo výnimočne atraktívnom prostredí Divadla Jonáša Záborského v Prešove, aj vďaka  podpore vedenia DJZ, ktoré chápe dôležitosť umeleckej tvorby v celej  jej šírke. Možno práve to umožní, aby sa tento skvostný stánok kultúry stal aj  miestom prezentácie ďaľších podujatí  pre amatérskych filmových tvorcov.  

              reportáž Východoslovenskej TV:

              https://youtu.be/2zfA2Px-QzU

              Články z prešovského večerníka:

              PV-clanok_CINEAMA_26-2-2019.pdf

              PV-clanok_CINEAMA_4-3-2019.pdf

          • Olympiáda SJ
            • Olympiáda SJ

            • Pekný úspech na krajskom kole olympiády zo slovenského jazyka sa podarilo dosiahnuť gymnazistke MARTINE MARTONOVEJ zo 4.A, ktorá v kategórii A obsadila 9. miesto (z 28 súťažiacich) a zaradila sa medzi úspešné riešiteľky. Za spomenutie stojí, že v rámci stredných škôl a gymnázií okresu Poprad získala najvyšší počet bodov a skončila ako najlepšia. 👍👏 K úspechu jej srdečne blahoželáme! :)

               

               

          • Lyžiarsky výcvik 2019
            • Lyžiarsky výcvik 2019

            • Úžasný týždeň strávený so skvelými ľudmi. Neboli sme veľká skupina žiakov, ale aspoň sme sa bližšie spoznali. Na svahu sme sa rozdelili do dvoch skupín. Jedna polovica bola pokročila a tá druhá začiatočnícka. Učitelia sa nás snažili správne a bezpečne naučiť lyžovať a správať sa na svahu. Slabšia skupina sa postupne zdokonaľovala a neskôr sa pripojila k druhej skupine. Ubytovanie sme mali veľmi pekné. Bývali sme v útulnej chatke pod svahom, ktorú sme mali celú pre seba. Každý večer sme hrávali biliard alebo pozerali filmy. Keďže nám večera nestačila, tak nám pán učiteľ Stromko s pomocou pani Bašky urobili vynikajúce palacinky. Stravovali sme sa v hoteli, kde nám jedlo až tak nechutilo. Sem-tam sme si objednali pizzu z miestnej reštaurácie, ktorú vrelo odporúčame :D 

                                                                                                                           Anna Karkošková a Michaela Pištová

          • 1. miesto žurnalistom!
            • 1. miesto žurnalistom!

            • Žurnalistický krúžok získal 1. miesto!

              MedArt, pre nás neznáma súťaž, ktorá sa dostala aj k nám. O účasti sme rozmýšľali len veľmi letmo, no aj tak sme sa rozhodli zapojiť. Obaja v inej kategórií, Anička s fotografiou a Benjamín s rozhlasovou správou. Zapojenie sa do náučných workshopov v téme fotografia, rozhlas, televízia a tlač bolo naozaj skvelé. Úžasne sme sa zabavili a určite sa zapojíme aj na budúci rok. Odporúčame túto súťaž všetkým ktorí majú radi žurnalistiku a veci s ňou spojené. Anička Slovjaková a Beny Minárik – III. AG

              Veľká vďaka patrí súťažiacim, ale aj pani M. Begovej, ktorá vedie na škole žurnalistický krúžok a pod jej vedením získal Benjamín Minárik v celoslovenskej súťaži stredoškolákov v mediálnej tvorbe MEDart v kategórii Rozhlas 1. miesto. Blahoželáme! Môžete sa inšpirovať.

               

               

          • ..a Slovo bolo u Boha..
            • ..a Slovo bolo u Boha..

            • V Poprade ožívalo umelecké slovo

              Spojená škola sv. Jána Pavla II. v Poprade v sobotu 19. januára už tradične hostila účastníkov krajského kola 26. ročníka recitačnej súťaže „.. a Slovo bolo u Boha...“ Je to súťaž v prednese kresťanskej poézie a prózy pre žiakov základných a stredných škôl, ktorú každoročne vyhlasuje a organizuje Združenie katolíckych škôl Slovenska. Do popradskej cirkevnej školy zavítali víťazi školských kôl zo západnej časti Prešovského a Košického kraja, aby predviedli svoje umenie a porovnali sa so svojimi rovesníkmi.

              Po krátkom kultúrnom programe sa účastníci rozdelili do piatich kategórií podľa veku. Súťaž je ponímaná ekumenicky. Nie je určená len žiakom cirkevných škôl, ale môže sa na nej zúčastniť každý, kto má vzťah k hovorenému slovu, umeleckému prednesu a má záujem propagovať kresťanské hodnoty. Žiakom Spojenej školy sv. Jána Pavla II. sa v tejto súťaži veľmi darilo, a keby sa udeľovali medaily, získali by pre školu bronz, striebro, ba do konca aj zlato.

              V kategórii 3. – 4. ročník školu reprezentovala Eliška Špinerová a umiestnila sa na 3. mieste. V kategórii 5. – 6. ročník sa v próze obzvlášť darilo Danielovi Nedoroščíkovi, ktorý sa stal víťazom a vybojoval si tak postup do celoslovenského kola. V poézii sa podarilo Daniele Zubajovej obsadiť 3. miesto. Nie menej úspešnou bola kategória 7. – 9. ročník. V próze zvíťazila Ester Vyhnalová, ktorá súťažila za základnú umeleckú školu, a taktiež postupuje do celoslovenského kola. V tej istej kategórii získala Lýdia Škvareková 2. miesto. Aj gymnazistkám sa v súťaži darilo. 3. miesto v prednese prózy obsadila Eliška Mašlonková a v poézii Sára Bretzová. K úspechu žiakom srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme palce na celoslovenskom kole, ktoré sa bude konať 23. marca v Bratislave.

              Je potešujúce, že vzťah detí a mladých k umeleckému slovu a hodnotnej literatúre je aj v dnešnej dobe pozitívny. Či si to uvedomujú, alebo nie, knihy ich formujú a pomáhajú im meniť pohľad na svet. Vďaka posolstvám ukrytým v knihách dokážu meniť seba samého, budovať lepšie vzťahy so svojím okolím, odborne i ľudsky sa rozvíjať, ukázať svoj talent, efektívne využívať voľný čas a v neposlednom rade sprostredkovať druhým prostredníctvom hovoreného slova umelecký zážitok.

              Výsledky

              1. Kategória - poézia

              1. Ester Džačarová – ZŠ sv. Jána Krstiteľa, Spišské Vlachy

              2. neudelené

              Próza

              1. Tobiáš Šimonov – ZŠ s MŠ Nižná brána, Kežmarok

              2. neudelené

              3. neudelené

              2. Kategória - poézia

              1. neudelené

              2. Zuzana Budzáková – Spojená škola Lendak

              3. neudelené

              Próza

              1. Adam Baloga – ZŠ s MŠ sv. Jána Krstiteľa, Spišské Vlachy

              2. Tomáš Šimonovič – ZŠ sv. Cyrila a Metoda, Spišská Nová Ves

              3. Eliška Špinerová – Spojená škola sv. Jána Pavla II. , Poprad

              3. Kategória - poézia

              1. Natália Ferenčáková

              2. Sofia Bôžiková

              3. Daniela Zubajová – Spojená škola sv. Jána Pavla II., Poprad

              Próza

              1. Daniel Nedoroščík – Spojená škola sv. Jána Pavla II., Poprad

              2. Matúš Gaľa

              3. Timotej Paločko

              4. Kategória - poézia

              1. Dajana Mária Drugáčová

              2. Katarína Brejčáková

              3. Ema Hetešová

              Próza

              1. Ester Vyhnalová – ZUŠ sv. Jána Pavla II., Poprad

              2. Lýdia Škvareková – Spojená škola sv. Jána Pavla II., Poprad

              3. Anna Majerčáková

              5. Kategória - poézia

              1. Marek Jaroš – ZUŠ J. Melkoviča, Stará Ľubovňa

              2. Alexandra Špaková – SŠ Horný Smokovec, Vysoké Tatry

              3. Sára Bretzová – Spojená škola sv. Jána Pavla II., Poprad

              Próza

              1. Jakub Pluta – Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, Stará Ľubovňa

              2. Katarína Vosovičová – Gymnázium, Kukučinova ul., Poprad

              3. Eliška Mašlonková – Spojená škola sv. Jána Pavla II., Poprad

               

          • Duchovné cvičenia
            • Duchovné cvičenia

            • Spiritual exercises

              Last week on Wednesday I had spiritual exercises with my class and the chaplain. On the day we were still learning and then in the afternoon we travelled to the Važec. When we arrived, we looked at the rooms an the whole hostel. The boys, who helped there were very nice. They called us to go and try to climb the climbing wall. I went out and too my other classmates. It was great. Then we had all kinds of activities. We also had lectures on how to behave and what is important to us in life. We also had a mass. The chapel was right in that hostel. Then we had a dinner, that was great. We slept there, and the next day we also had activities and other lectures. We had lunch there, it was also great. Well then we had to go home even thought we wanted to stay there. It was amazing and I wanted to repeat it.

                                                                                                                                              Michaela Pištová, I.AG

               

               

          • Vianočná akadémia
            • Vianočná akadémia

            • Posledný školský deň v tomto roku nám žiaci ZŠ a gymnázia spríjemnili vianočnou akadémiou. Táto zmes krásnych hudobných, speváckych a dramatických vstupov potvrdila, ze naši žiaci sú veľmi talentovaní umelci. Veľká vďaka patrí aj pedagógom, ktorých podpora umožnila vznik tohto krásneho umeleckého programu.

          • Volejbalový turnaj
            • Volejbalový turnaj

            • V dňoch 12. a 13. decembra 2018 sa uskutočnil mini-mix turnaj vo florbale Základnej školy a Gymnázia sv. Jána Pavla II.

              12. decembra si zmerali sily žiaci druhého stupňa, kde súťažilo päť družstiev.

              13. decembra si podobne zmerali sily aj žiaci gymnázia, kde zabojovalo taktiež päť družstiev. Víťazmi sa stali žiaci 8. ročníka s družstvom Nezbedníci (Samuel Puchala, Ondrej Magda, Zuzana Pinteková, Erika Knižková a Simona Vagašová), a tak postúpili do finálového zápasu, kde si zmerali sily s víťazmi gymnázia, s družstvom Vikartovské strely.

              Finálový zápas sa odohral 19. decembra, kedy sa konal turnaj mix volejbalových družstiev na gymnáziu. Víťazom finálového zápasu vo florbale základnej školy a gymnázia sa stali Vikartovské strely, žiaci I., II., III. ročníka gymnázia v zostave: Martin Misál, Ján Pajer, František Brotka, Marcela Michalková a Martin Kester.

              Mix volejbalového turnaja sa zúčastnili tri družstvá gymnázia a jedno družstvo učiteľov. Po napínavých setoch sa na prvom mieste umiestnilo družstvo učiteľov.

          • iBobor
            • iBobor

            • Informatická súťaž iBobor SŠ

              V dňoch 12. a 16. novembra 2018 sa študenti školy zúčastnili na celoslovenskej online súťaži iBobor - Informatický bobor (ibobor.sk). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informatiku a informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakoch. Súťaž prebieha v 44 krajinách sveta a každoročne sa je zúčastňuje okolo milión súťažiacich. Na Slovensku tohto roku súťažilo 66 843.

              V tomto školskom roku sa súťaže  na našej škole zúčastnilo 41 študentov z 1. až 4. ročníka (kategória Senior a Junior). Najlepšie výsledky, ktoré dosiahli naši študenti v celkovom poradí v konkurencii viac ako 11 271 študentov škôl z celého Slovenska, boli:

              kategória Senior (súťažilo 4 086 študentov)

              V tejto kategórii sme mali 3 úspešné riešiteľky:

              Tanyasiová Bianka 3. ročník Senior 54 bodov 80 percentil

              Budzáková Štefánia 3. ročník Senior 52 bodov 78 percentil

              Slovjaková Anna 3. ročník Senior 52 bodov 78 percentil

               

              kategória Junior (súťažilo 7 185 študentov)

              V tejto kategórii sme mali 6 úspešných riešiteľov:

              Oprendeková Zuzana 2. ročník Junior 67 bodov 92 percentil

              Mašlonková Eliška 1. ročník Junior 66 bodov 91 percentil

              Stupák Marián 1. ročník Junior 64 bodov 90 percentil

              Karkošková Anna 1. ročník Junior 64 bodov 90 percentil

              Ďuraš Pavol 2. ročník Junior 56 bodov 79 percentil

              Voščeková Anna 2. ročník Junior 53 bodov 75 percentil

               

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme 

               

               

          • Olympiáda SJL
            • Olympiáda SJL


            • Aj tento školský rok sa uskutočnila na našom Gymnáziu sv. Jána Pavla II.  Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

              Žiaci všetkých štyroch ročníkov si otestovali svoje vedomosti, čitateľské a rečnícke schopnosti v školskom kole.

              Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do krajského kola do Prešova.


              Víťazkou kategórie A (tretí a štvrtý ročník gymnázia) sa stala žiačka

              IV. AG  Martina Martonová


              Víťazkou kategórie B (prvý a druhý ročník gymnázia) sa stala žiačka

              II. AG Bibiána Hudáková


              Víťazkam srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov

              v reprezentácii Gymnázia sv. Jána Pavla II.!

               

               

          • DOD na Gymnáziu
            • DOD na Gymnáziu

            • Dňa 30. 11. 2018 sa na Gymnáziu sv. Jána Pavla II. v Poprade otvorili brány pre budúcich uchádzačov o štúdium. Záujemcovia o našu školu z mnohých kútov spišského regiónu sa zišli vo vysokom počte, ktorý prekročil i kapacitu voľných miest v školskej jedálni.

              Stretnutie otvorila riaditeľka Ing. Katarína Krajňáková. Vo svojom príhovore predstavila nový školský učebný plán, ktorý umožňuje žiakovi rozvíjať sa podľa výberu v oblasti všeobecnej, jazykovej alebo športovej. Žiaci boli oboznámení s tzv. metódou CLIL (Content Language Integrated Learning), ktorá je zárukou prepájania teórie s praxou. Žiak sa súčasne učí daný predmet a cudzí jazyk.

              Návštevníci sa dozvedeli o projektoch, akademických výsledkoch a v neposlednom rade o „bonuse“, ktorý škola ponúka, a to je školská kaplnka a bohatý duchovný program. Komplexný rozvoj, podľa slov p. riaditeľky, je dobrým základom pre budúceho „špičkového odborníka, dobrého, šťastného a vyrovnaného človeka“.

              Žiakom sa prihovorila známa lektorka z Írska – sr. Louise, za Katolícku univerzitu z Ružomberka vystúpila p. doc. Piteková a za farnosť Poprad p. kaplán Wolanszký.

              V závere sa žiaci zúčastnili zážitkového vyučovania na rôznych hodinách a mali možnosť nahliadnuť aj do novej telocvične - jej posledné stavebné úpravy sa realizujú práve v týchto dňoch.

              V závere p. riaditeľka pripomenula, že nie všetci záujemcovia o štúdium budú môcť byť prijatí na gymnázium z dôvodu nepomerne silného plošného znižovania kapacity žiakov zo strany štátu.

               

               

          • Jazyková olympiáda
            • Jazyková olympiáda

            • Dňa 20.a 22.novembra 2018 sa na našom Gymnáziu sv. Jána Pavla II. uskutočnilo tak ako už tradične každý rok, školské kolo Olympiády cudzích jazykov (anglický a nemecký).

              Svoju jazykovú zručnosť si vyskúšalo celkom 17 žiakov. Súťažilo sa v dvoch kategóriách v obidvoch jazykoch:

              1. kategória- 1.+ 2. ročník a 2. kategória- 3.+4. ročník.

              Víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali za anglický jazyk 1. kategória : Michal Riedl, 2. kategória : Bianka Tanyasiová, za nemecký jazyk 1. kategória : Michal Riedl, 2. kategória : Štefánia Budzáková.

              V tomto týždni prebehlo vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien. Tešíme sa spolu s umiestnenými žiakmi a všetkých študentov povzbudzujeme do ďalšej usilovnej a vytrvalej práce v získavaní poznatkov a zručností z cudzieho jazyka.

              Víťazom v každej kategórii blahoželáme k postupu do obvodného a okresného kola.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom súťažení.

              Vaši učitelia cudzích jazykov

               

               

          • Imatrikulácia 2018
            • Imatrikulácia 2018

            • Dňa 23. 11. 2018 sa na našom gymnáziu uskutočnila imatrikulácia prvákov. My, tretiaci, sme si pre nich pripravili množstvo prekvapení. Nechýbali ani zábavné úlohy, ktoré museli pred všetkými splniť.

              Pár úloh sme si pripravili aj pre našich nových učiteľov, ktorí k nám prišli len nedávno. Príjemnú atmosféru vytvárala veselá hudba v pozadí. Celá akcia prebehla úspešne a veríme, že našim prvákom prijatým do študentského cechu sa bude na Gymnáziu sv. Jána Pavla II. dariť.

                                                                                                                 Frederika Kaniariková III. AG

               

               

          • The Onlines
            • The Onlines

            • Dňa 5.11.2018 sme sa my žiaci gymnázia zúčastnili anglického divadelného predstavenia. Malo nás varovať pred nástrahami internetu a ukázalo nám, že sociálne siete nemajú len pozitívne stránky, ale aj tie negatívne. Poukázalo tiež na používanie sociálnych sieti v reálnom živote. Veľkým plusom pre nás žiakov bolo, že celé predstavenie bolo v angličtine.  Bolo podané formou zábavy, no zároveň bolo aj veľmi poučné.                                   

              Tamara Gumuláková II.AG

               

               

            • Máme svojho patróna

            • V pondelok 22. októbra spišský diecézny biskup Štefan Sečka zasvätil našu školu aj školskú kaplnku sv. Jánovi Pavlovi II. Zároveň požehnal novú telocvičňu, ktorú sa podarilo vybudovať po mnohoročnom úsilí.

              Slávnostnú svätú omšu koncelebrovali kancelár biskupského úradu Peter Majcher a duchovní z farnosti Poprad-Juh - farár Jozef Benko a školský kaplán Marek Wolanszký. Biskup Sečka vo svojom príhovore vyjadril niekoľko vlastných skúseností, ktoré mal s pápežom Jánom Pavlom II. ešte ako kňaz alebo neskôr už ako biskup. „Bol to človek veľmi bezprostredný a spontánny,“ prezradil, „nech je pre vás výzvou i povzbudením, aby jeho meno nebolo len v názve školy, ale aby ste ho v dobrom nasledovali a osvojovali si jeho vlastnosti. Nech to nie je len o vzdelávaní, ale aj o formovaní srdca.“

              Po svätej omši nasledovalo požehnanie telocvične spojené s krátkym kultúrnym programom, ktorý pripravili žiaci a učitelia školy. To, čo bolo pred pár rokmi len vzdialeným snom, sa stalo skutočnosťou. Našlo sa mnoho obetavých ľudí – od zriaďovateľa cez predstavených mesta a ochotných rodičov, ktorí na tomto diele dlhé mesiace pracovali alebo ho podporili finančne či modlitbami. Riaditeľka Katarína Krajňáková im v závere odovzdala ďakovné listy, pretože vďaka nim sa od tohto školského roka môže telesná výchova vyučovať v peknej a priestrannej telocvični.

              Voľbu Jána Pavla II. za patróna školy ovplyvnilo viacero skutočností. Predovšetkým jeho láska k Tatrám je neprehliadnuteľná. Svoju nádej vkladal do mladej generácie a do rodín, v ktorých videl zdravú budúcnosť Európy. Tiež sám vyučoval a bol veľkým milovníkom umenia. Bol pápežom jednoty, nádeje, pokoja a odpustenia. A tieto hodnoty chceme do života vnášať aj my.

              Zasvätenie Cirkevnej školy v Poprade sv. Jánovi Pavlovi II.

               

              Deň 22. 10. 2018 sa stal pre našu školu výnimočným. Každá organizačná zložka tejto školy - Gymnázium, Základná škola a Základná umelecká škola bola zasvätená výnimočnej osobnosti svetového formátu, a to sv. Jánovi Pavlovi II.

              Tejto udalosti predchádzalo rozhodnutie Ministerstva školstva SR o zmene názvu školy s účinnosťou od 1. 9. 2018. Daným rozhodnutím zanikol predchádzajúci názov Cirkevná spojená škola a bol nahradený novým názvom školy Spojená škola sv. Jána Pavla II.

              Zasvätenie školy vykonal J. E. spišský biskup Mons. Štefan Sečka. Celá slávnosť začala sv. omšou o 16.00 hod., pokračovala požehnaním novej telocvične, odovzdaním ďakovných listov podporovateľom a príjemným posedením vzácnych hostí, zamestnancov, rodičov a žiakov školy.

               

              Čím inšpiroval sv. Ján Pavol II. žiakov našej školy?

              Sv. Ján Pavol II. navštívil aj náš popradský región. Bol mužom jednoty, majstrom komunikácie, symbolom pokoja a zmierenia. Bol známy svojím láskavým vzťahom k mládeži a bol aj iniciátorom svetových stretnutí mládeže. Záležalo mu na podstate vzdelania, čo výstižne vyjadril vo svojom citáte: „Veda má svoj zmysel, pokiaľ sa chápe ako cesta k pravde a pravda ako dobro človeka.“

              Veríme, že s Božou pomocou sa nám posolstvo sv. Jána Pavla II. v našej škole podarí napĺňať.

               

              Ing. Katarína Krajňáková

                                                                                                                                       riaditeľka školy

               

          • Deň sv. Jána Pavla II.
            • Deň sv. Jána Pavla II.

            • 22. október bol pre našu školu veľkým dňom, pretože sme oslávili deň patróna našej školy – sv. Jána Pavla II. Pri tejto príležitosti sme u nás privítali vzácneho hosťa pani Margarétu Partelovú z Trnavy, ktorá napísala básnickú zbierku s názvom Totus Tuus a venovala ju spomínanému svätcovi, dokonca sa s ním osobne stretla. Vo svojej zbierke opatruje niekoľko fotografií zo stretnutí s touto významnou osobnosťou a tiež korešpondenciu z Vatikánu.

              Podelila sa so žiakmi so zážitkami a svedectvami a zdôraznila najmä hodnoty, ktoré pápeža vyzdvihli do neba: ľudskosť, otvorenosť, záujem o každého človeka, hlboké milosrdenstvo, úsilie o pokoj a jednotu v národnom i medzinárodnom kontexte. Prejavila veľkú radosť, že môže byť prítomná v škole, ktorá vo svojom názve nesie meno Svätého Otca, ktorý mal tak blízko k Slovákom a Tatrám a ktorý vynikal láskou k mladým, k poznaniu i umeniu. Vyjadrila presvedčenie, že ktokoľvek z detí či z učiteľov vstúpi do kaplnky a zdôverí sa tomuto svätcovi, pocíti úľavu a pomoc. Zároveň žiakov povzbudila, aby sa nebáli nasledovať jeho príklad.

              V závere deti kládli rôzne otázky a mali možnosť pozrieť si fotografie a prečítať aj vybrané básne zo zbierky. Veríme, že toto podujatie všetkých prítomných obohatilo a zároveň ich pripravilo na večernú slávnosť zasvätenia školy a školskej kaplnky sv. Jánovi Pavlovi II.

               

               

          • Projekt Erasmus+
            • Projekt Erasmus+

            • V dňoch od 8. do 19. októbra sme sa my, dvanásti žiaci Gymnázia sv. Jána Pavla II., zúčastnili projektu Erasmus+. Pre všetkých z nás to bola skvelá skúsenosť, kde sme sa naučili veľa nových zaujímavých vecí, zlepšili sme sa v anglickej komunikácii, našli si nových kamarátov a odniesli si množstvo zážitkov, na ktoré budeme ešte veľmi dlho spomínať. Absolvovali sme veľa workshopov, vytvárali sme projekty, voľnočasové aktivity a hry, boli sme na výlete v Banskej Štiavnici a na túre. Mali sme možnosť reprezentovať našu krajinu na Intercultural nights a takisto aj na našom 90-minútovom workshope.

              Ďakujeme našim pani učiteľkám Špinerovej a Truskovej, že tento výlet absolvovali s nami a pomáhali nám so všetkým.

              Dúfame, že sa budeme ešte niekedy môcť zúčastniť podobne skvelého Erasmu!

                                                                                                                                                     Lívia Dudová

          • Návšteva knižnice
            • Návšteva knižnice

            • Žiaci deviateho ročníka základnej školy, prvého a druhého ročníka gymnázia sa 11. októbra zúčastnili zaujímavých prednášok v Podtatranskej knižnici v Poprade.

              Témami boli Lexikografia, Informačná výchova a Kyberšikana. Na prednáškach sme sa dozvedeli veľa nových informácií o slovníkoch, ktoré často používame, mali sme možnosť otestovať si naše vedomosti a vyhľadať výrazy, s ktorými sa bežne nestretávame. Druhá prednáška bola o kyberšikane. Dozvedeli sme sa, že nielen šikanovanie, ale aj kyberšikana sú veľmi nebezpečné. Ľudia, ktorí sú šikanovaní, často psychicky trpia, ako sme to videli v prezentovanom videu.

              Zabráňme šikane, lebo aj malé posmešky môžu mať veľké následky!

               

              Eliška Mašlonková a Sandra Šlebodová

               

               

               

          • Cezpoľný beh 2018
            • Cezpoľný beh 2018

            • Dňa 4. 10. 2018 sa konal cezpoľný beh na Spojenej škole sv. Jána Pavla II. v Poprade. Jesenné počasie nám prialo. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií - chlapci a dievčatá. V kategórii dievčat sa zúčastnilo 30 dievčat, ktoré absolvovali trať dlhú 2,5 km. Našu školu reprezentovali žiačka tretieho ročníka Lucia Zvalená, ktorá skončila na 16. mieste a maturantky Vanesa Smiková a Martina Martonová, ktoré obsadili 17. a 18. miesto. Na prvom mieste sa umiestnila Mária Danielová (SOŠ Horný Smokovec). V kategórii chlapcov bolo 37 bežcov, ktorí bežali trať dlhú 3,5 km. Našimi reprezentantmi boli Sven a Sebastián Jurčišinovci, ktorí obsadili krásne 6. a 7. miesto, spolu s Patrikom Živčákom, ktorý dobehol ako 17. Prvé miesto obsadil Martin Benda (Gym. Kukučínova, Poprad). Chlapci z našej školy sa umiesntili na 3. mieste z 11 v kategórii družstiev.

              Blahoželáme!

               

               

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • "Kto nepozná cudzie jazyky, nevie nič ani o svojom vlastnom." – J.W. Goethe

              V duchu tohto citátu sa niesol 26. september nielen našej škole, ale na celom svete. Tento deň sa považuje oficiálne za Európsky deň jazykov, ktorý svojimi aktivitami už 18. rok poukazuje na jazykovú rozmanitosť v Európe. Jeho hlavným cieľom je prispieť k rozvoju mnohojazyčnosti, teda vzájomnému porozumeniu ľudí rozličných krajín v európskych jazykoch - najmä v angličtine.

              Žiaci gymnázia si tak v stredu 26. septembra v Kine Tatran mali možnosť pozrieť zaujímavý film "Captain Fantastic" práve v anglickom jazyku a vyjadriť tak podporu jazykovému vzdelávaniu. Podmanivo natočený film zobrazujúci otca a jeho 6 detí, ktorí vymieňajú necivilizovaný hlboký les za rodinný mikrobus a vydávajú sa tak na "road trip" po USA.

              Záverom tohto špeciálneho dňa bola beseda s Johnom Evansom, multitalentovaným hudobníkom a otcom štyroch detí, ktorý pochádza z Walesu , no manželku si našiel na Slovensku. Žiaci a učitelia sa dozvedeli, ako vyrastal, na čo si musel u nás najdlhšie zvykať a čo mu v srdci Európy učarovalo najviac

               

               

          • Noc výskumníkov
            • Noc výskumníkov

            • 28.9.2018 sme navštívili vedeckú výstavu v obchodnom centre Max s názvom Noc výskumníkov, ktorá sa koná každý rok.

              Na začiatku výstavy boli prezentované fotografie slnečnej sústavy – zatmenie Slnka (odfotené vo viacerých spektrách a zoznam najvýznamnejších zatmení), zatmenie Mesiaca, fotografie komét a planéta Merkúr.

              Prvý stánok, ktorý sme navštívili patril Fakulte elektrotechniky TU KE. Prezentoval dve hydraulické zariadenia: prvé – zamerané na presnosť hydraulicky poháňaných rotorov, druhé – ukážka ako funguje hydraulika v aute.

              Ďalší stánok sa týkal lesov: ochrana a vysádzanie lesov, škodcovia – lykožrút. A samozrejme výstava malých lesných cicavcov aj s pascami na ich odchyt pri výskume.

              Zastavili sme sa aj pri termo kamere a zariadení na meranie pulzu.

              Veľmi nás zaujalo televízne štúdio, ktoré obsahovalo viac kamier a zelené plátno. Stánok predstavoval simulované spravodajstvo. Návštevník snímaný pred zeleným plátnom bol vďaka kľúčovaciemu programu umiestnený do virtuálneho štúdia.

              Zástupcovia Prírodovedeckej fakulty UPJŠ prednášali o hipokampe (je to časť mozgu, ktorá slúži na zapamätávanie). Rezy potkanieho hipokampu sme si mohli pozrieť pod mikroskopom. Mozgy potkanov boli vypreparované a uložené vo fľaštičke s roztokom.

              Ďalší stánok bol zameraný na ekonómiu. Bola to simulácia fungovania firmy.

              Deti zo Základnej školy z Kežmarku nám predstavili niekoľko fyzikálnych pokusov.

              Navštívili sme aj stánok, ktorý sa zaoberal astronómiou a vysvetľoval meranie kozmického žiarenia.

              A posledný stánok predstavil robotickú ruku, ktorej konštrukčné prvky boli vytlačené na 3D tlačiarni. Hneď vedľa boli vystavené podobné súčasti vyrobené z kovu.

              Potom nasledovala prednáška v kinosále s premietaním. Táto prednáška bola zameraná na slnečnú sústavu.

              Na začiatku bolo vysvetlené zatmenie Slnka s použitím fotografií, na ktorých bola zobrazená aj slnečná Koróna. Ďalej bolo vysvetlené zatmenie Mesiaca a prečo vzniká červené zafarbenie (slnečné lúče prechádzajú hrubou vrstvou atmosféry, tie sa sfarbia do červena a následne sa odrážajú od mesačného povrchu).

              V polovici decembra bude viditeľná kométa Wirtanen. Deň pred Štedrým dňom minie hviezdu Capellu. Čiže ju môžeme pozorovať na Štedrý deň.

              Prednášatelia poukázali na možnosť ohrozenia našej planéty asteroidmi. Taktiež hovorili o vode na Marse vo forme ľadu.

              Táto výstava bola určená pre širokú verejnosť, ale hlavne pre študujúcu mládež.

               

                                                                                                              Zuzana Michelková, II.AG

               

               

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 57942