• Novinky

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • "Kto nepozná cudzie jazyky, nevie nič ani o svojom vlastnom." – J.W. Goethe

              V duchu tohto citátu sa niesol 26. september nielen našej škole, ale na celom svete. Tento deň sa považuje oficiálne za Európsky deň jazykov, ktorý svojimi aktivitami už 18. rok poukazuje na jazykovú rozmanitosť v Európe. Jeho hlavným cieľom je prispieť k rozvoju mnohojazyčnosti, teda vzájomnému porozumeniu ľudí rozličných krajín v európskych jazykoch - najmä v angličtine.

              Žiaci gymnázia si tak v stredu 26. septembra v Kine Tatran mali možnosť pozrieť zaujímavý film "Captain Fantastic" práve v anglickom jazyku a vyjadriť tak podporu jazykovému vzdelávaniu. Podmanivo natočený film zobrazujúci otca a jeho 6 detí, ktorí vymieňajú necivilizovaný hlboký les za rodinný mikrobus a vydávajú sa tak na "road trip" po USA.

              Záverom tohto špeciálneho dňa bola beseda s Johnom Evansom, multitalentovaným hudobníkom a otcom štyroch detí, ktorý pochádza z Walesu , no manželku si našiel na Slovensku. Žiaci a učitelia sa dozvedeli, ako vyrastal, na čo si musel u nás najdlhšie zvykať a čo mu v srdci Európy učarovalo najviac

               

               

          • Noc výskumníkov
            • Noc výskumníkov

            • 28.9.2018 sme navštívili vedeckú výstavu v obchodnom centre Max s názvom Noc výskumníkov, ktorá sa koná každý rok.

              Na začiatku výstavy boli prezentované fotografie slnečnej sústavy – zatmenie Slnka (odfotené vo viacerých spektrách a zoznam najvýznamnejších zatmení), zatmenie Mesiaca, fotografie komét a planéta Merkúr.

              Prvý stánok, ktorý sme navštívili patril Fakulte elektrotechniky TU KE. Prezentoval dve hydraulické zariadenia: prvé – zamerané na presnosť hydraulicky poháňaných rotorov, druhé – ukážka ako funguje hydraulika v aute.

              Ďalší stánok sa týkal lesov: ochrana a vysádzanie lesov, škodcovia – lykožrút. A samozrejme výstava malých lesných cicavcov aj s pascami na ich odchyt pri výskume.

              Zastavili sme sa aj pri termo kamere a zariadení na meranie pulzu.

              Veľmi nás zaujalo televízne štúdio, ktoré obsahovalo viac kamier a zelené plátno. Stánok predstavoval simulované spravodajstvo. Návštevník snímaný pred zeleným plátnom bol vďaka kľúčovaciemu programu umiestnený do virtuálneho štúdia.

              Zástupcovia Prírodovedeckej fakulty UPJŠ prednášali o hipokampe (je to časť mozgu, ktorá slúži na zapamätávanie). Rezy potkanieho hipokampu sme si mohli pozrieť pod mikroskopom. Mozgy potkanov boli vypreparované a uložené vo fľaštičke s roztokom.

              Ďalší stánok bol zameraný na ekonómiu. Bola to simulácia fungovania firmy.

              Deti zo Základnej školy z Kežmarku nám predstavili niekoľko fyzikálnych pokusov.

              Navštívili sme aj stánok, ktorý sa zaoberal astronómiou a vysvetľoval meranie kozmického žiarenia.

              A posledný stánok predstavil robotickú ruku, ktorej konštrukčné prvky boli vytlačené na 3D tlačiarni. Hneď vedľa boli vystavené podobné súčasti vyrobené z kovu.

              Potom nasledovala prednáška v kinosále s premietaním. Táto prednáška bola zameraná na slnečnú sústavu.

              Na začiatku bolo vysvetlené zatmenie Slnka s použitím fotografií, na ktorých bola zobrazená aj slnečná Koróna. Ďalej bolo vysvetlené zatmenie Mesiaca a prečo vzniká červené zafarbenie (slnečné lúče prechádzajú hrubou vrstvou atmosféry, tie sa sfarbia do červena a následne sa odrážajú od mesačného povrchu).

              V polovici decembra bude viditeľná kométa Wirtanen. Deň pred Štedrým dňom minie hviezdu Capellu. Čiže ju môžeme pozorovať na Štedrý deň.

              Prednášatelia poukázali na možnosť ohrozenia našej planéty asteroidmi. Taktiež hovorili o vode na Marse vo forme ľadu.

              Táto výstava bola určená pre širokú verejnosť, ale hlavne pre študujúcu mládež.

               

                                                                                                              Zuzana Michelková, II.AG

               

               

          • Exkurzia Osvienčim
            • Exkurzia Osvienčim

            • Vo štvrtok ráno, sme si všetci trošku privstali... Mali sme pred sebou deň plný zážitkov.

              Autobus odchádzal o 5:30 ráno. Prvým bodom nášho plánu bola navšteva kráľovského mesta Krakov. Do cieľa sme sa dostali približne o 10.00 hodine, kde nás už čakala milá pani sprievodkyňa. Tá nám vyrozprávala veľmi pútavo, vtipne a plynulo po slovensky históriu Krakova, ukázala nám jeho najznámejšie pamiatky: hrad Wawel, Jagellonskú univerzitu, Sukiennice a Rynek Glówny.

              Po prehliadke kráľovského mesta sme sa presunuli do najväčšieho koncentráčného tábora Osviečim. Rozdelili sme sa na dve skupiny, žiakov základnej školy a žiakov gymnázia. Ku každej skupine bola pridelená sprievodkyňa. Prezreli sme si najprv hlavný tábor Auschwitz I. a zastavili sa pred hlavnou bránou, kde bol veľký nápis: Arbeit macht frei!! Prehliadka trvala približne 3 hodiny. Na druhej strane mesta bol vybudovaný ďalší vyhladzovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Brzezinka).

              Žiaci prežívali rôzne pocity pri počúvaní hrôz, ktoré sa v koncentračných táboroch stali. Niektorí žiaci pod vplyvom hrozných faktov dokonca plakali. Videli cely, kde dlhé hodiny väzni boli bez stravy, stáli v zime, boli bosí..

              Domov sme sa vrátili veľmi neskoro, ale dôležité je, že exkurzia splnila svoj účel a žiaci tak na vlastné oči videli a získali mnoho nových poučných informácií z histórie.

              Lepšie je raz vidieť, ako tisíckrát počuť...

                                                                                                                                                            Mgr. Lucia Vagašová

               

               

          • Späť do školy
            • Späť do školy

            • Po teplom a voňavom lete opäť prišiel ten deň, keď sa brány škôl otvorili, aby privítali svojich žiakov. Tento rok to bol 3. september a žiaci i študenti našej školy sa stretli v Kostole sv. Cyrila a Metoda spolu so svojimi učiteľmi , pani riaditeľkou, pánom farárom Mgr. J. Benkom a novým školským pánom kaplánom Mgr. M. Wolanszkým. Prežili sme spoločne peknú sv. omšu, kde sme prosili Ducha Svätého o jeho dary a pomoc pre všetkých do nového školského roka.

              Potom prišla chvíľa, na ktorú sa žiaci asi najviac tešili. Pani riaditeľka všetkých pozdravila a porozprávala o novinkách na našej škole. Asi najdôležitejšou správou bolo, že sa naša škola od 1. septembra 2018 volá Spojená škola sv. Jána Pavla II. Privítali sme nového školského pána kaplána Mareka W. Najviac sa do školy tešili malí prváci v sprievode svojich rodičov. Pani riaditeľka ich slávnostne privítala a predstavila. Podobne sme privítali aj prvákov nášho gymnázia. Všetci dostali aj malý darček, aby sme ich povzbudili do práce v novom prostredí.

              Potom sme sa všetci rozišli, aby sme na druhý deň v utorok naplno začali náš nový školský rok s požehnaním nášho drahého Nebeského Otca, s láskou Pána Ježiša a s posilou a pomocou Ducha Svätého.

               

               

          • Duchovná obnova
            • Duchovná obnova

            • Vždy platilo pravidlo, že rozdávať môže len ten, kto niečo vlastní. Keďže je pred nami celoročná práca, chceme našim žiakom odovzdať maximum v oblasti poznania i duchovného života. Preto sa učitelia a zamestnanci Spojenej školy sv. Jána Pavla II. zúčastnili duchovnej obnovy v Charitnom dome v Dolnom Smokovci, ktorú viedol školský kaplán Mgr. Marek Wolanszky. Na úvod v prednáške rozobral tri rozmery katolíckeho učiteľa - viera a dôvera v Boha, láska k blížnemu a pestovanie kolegiálnej spolupatričnosti a poctivá a svedomitá práca. Potom sme mali možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia a vyvrcholením bola svätá omša ukončená adoráciou k Najsvätejšej Oltárnej Sviatosti. Po chutnom obede, ktorý nám pripravili sestričky v Charitnom dome sme sa pomodlili krížovú cestu v Starom Smokovci v krásnej scenérii Vysokých Tatier, ktorá ešte viac umocnila našu oslavu a vďačnosť nebeskému Otcovi.

              Myslím, že všetci sme pookriali na tele i na duchu. Na záver prajeme všetkým - učiteľom, zamestnancom i žiakom a študentom školy požehnaný nový školský rok 2018/19.

               

               

          • Ujo Váňa (a tí druhí)
            • Ujo Váňa (a tí druhí)

            • Ujo Váňa, Višňový sad, Tri sestry...

              Známe divadelné hry svetového a slávneho ruského dramatika Antona Pavloviča Čechova.

              V piatok 15. júna mohli naši študenti zažiť atmosféru Mestského divadla v Levoči, ktoré ponúklo svoje divadelné dosky hercom zo Spišskej Novej Vsi.

              Ujo Váňa je hra, v ktorej každá postava má svoj príbeh, kde dráma je nakoniec komédiou. Zároveň vedie svojho diváka k zamysleniu sa nad mužsko-ženskými vzťahmi, demaskovaniu snov a k prebudeniu sa z nich...

              „Dielo zachytávalo spoločnosť, reálne životné situácie, kde každý túži po láske a slobode, no napriek tomu končí hlavná postava Ujo Váňa ako nešťastný a opustený človek so zármutkom, že prežil svoj život zbytočne, bez štipky radosti a lásky.“ (D. Bendík)

              „V hre som si všimla, ako niekedy muži vnímajú zovňajšok ženy. Ako sú prehliadané dobré dievčatá, ktoré možno nie sú tie najkrajšie.“ (D. Gánovská)

              „Neobyčajný príbeh o nenaplnenej láske, o tých, ktorí v spoločnosti znamenajú menej aj viac, o tých, ktorých neopúšťa nádej na lepšie časy aj v krutých ruských podmienkach.“ (M. Martonová)

              „Hra sa mi páčila. Ujo Váňa reprezentuje ľudí s pocitom vyhorenia, ľudí na okraji spoločnosti a pocitom premárneného života. Je to téma, ktorá je aj dnes ešte aktuálna a nájde sa v nej mnoho ľudí.“ (F. Lopuch)

              „Páčilo sa mi, ako vážne témy zo života boli zahrané tak, aby vyvolali smiech a pobavili nás.“ (D. Kleinová)

               

               

          • CINEAMA 2018
            • CINEAMA 2018

            • Mať 17 a film na veľkom plátne v kine? CINEAMA 2018

              Celoštátna postupová súťaž a prehliadka amatérskej filmovej tvorby? Pre nás iba sen. Ale sen sa 8. – 10. 6. 2018 v Nitre stal skutočnosťou. Nikdy na to nezabudneme. Vidieť na Cinemax Zubačku – dielo, ktoré sme vytvorili a pracovali na ňom dlho a usilovne. Áno, je pravda, boli sme nakoniec sklamaní ako to celé vyšlo. Veľmi nás mrzelo, že ľudia v sále nemohli vidieť našu prácu v plnej kráse, pretože sa niečo pokazilo a celé video vyšlo veľmi zle... No ako povedala naša pani učiteľka: ,,To vôbec nevadí, ja som na vás hrdá a som veľmi spokojná.'' Výsledok už nezmeníme, ale vieme, že zmeníme naše chyby.

              Na rozborovom seminári, kde porota vyhodnotila každé súťažné video, sme sa dozvedeli veľa o tom, čo sme robili zle, v čom by sme sa mali zlepšiť a ako lepšie pracovať s kamerou. Všetky tieto poznatky určite využijeme v našej ďalšej tvorbe.

              Na filmovom workshope “Dvakrát meraj a raz strihaj“ sme sa pod vedením lektorov naučili veľa o práci s kamerou, tvorbe scenárov či strihu videí. Výsledkom je kratučké video Rýchla radosť.

              Táto súťaž nám priniesla veľa poznatkov, skúseností, zážitkov a samotného dobrodružstva. Už sa tešíme na budúci ročník Cineama 2019. Ďakujeme, že ste nám dôverovali.

                                                                       Benjamín Minárik, František Brotka, Frederika Kaniariková, Eva Gabonayová

              Cineama 2018 (foto: Eva Gabonayová)

              S predsedom poroty doc. Mgr. Antonom Szomolányim, ArtD. (foto: Július Alcnauer)

              Rady predsedu pozorne počúvame (foto: Július Alcnauer)

              Kamera pripravená (foto: Peter Rybín)

              Posledné úpravy (foto: Peter Rybín)

               

          • Katholikentag
            • Katholikentag

            • Gymnazisti hľadali v Münsteri pravý pokoj

              Takmer päťdesiat žiakov Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu v Poprade a Cirkevného gymnázia sv. Andreja v Ružomberku zavítalo v dňoch 8. 5. – 14. 5. 2018 do nemeckého Münsteru. Výzva: Suche Frieden! (Hľadaj pokoj!) (porov. Ž 34,15) sa stala mottom 101. ročníka stretnutia nemeckých katolíkov s názvom Katholikentag, ktorého sa gymnazisti zúčastnili pod vedením školského kaplána Petra Nákačku a dvoch učiteliek z Gymnázia sv. Andreja. Mesto Münster nebolo iba náhodne hostiteľom tohto celonárodného podujatia. V minulosti totiž už prispelo k nájdeniu svetového mieru a pokoja. Práve v tomto malebnom historickom mestečku bol v roku 1648 podpísaný Vestfálsky mier, ktorý ukončil Tridsaťročnú vojnu. Organizátori podujatia Katholikentag sa snažili podčiarknuť potrebu úsilia o pokoj aj prostredníctvom obrovského množstva paralelne prebiehajúcich podujatí, z ktorých si účastníci mohli podľa ľubovôle vyberať. Naša delegácia sa zúčastnila programu osobitne pripraveného pre mladých. Tvorili ho duchovné impulzy, gospelové koncerty, súťaže či záverečná disco párty. Nechýbala každodenná spoločná sv. omša ani prehliadka mesta, návšteva múzeí, botanickej záhrady či mesta Dotmund, ktorého pýchou je futbalový klub Borusia Dortmund. Podujatie vyvrcholilo svätou omšou pred Münsterským zámkom, ktorú celebroval kardinál Reinhard Marx. Poďakovanie patrí organizácii Renovabis, ktorá podujatie v značnej miere finančne zastrešila, ale aj partnerskej škole - Gymnáziu sv. Andreja v Ružomberku, ktorá k projektu prizvala naše gymnázium. Vydarená akcia pomohla všetkým zúčastneným spoznať nových ľudí, prežiť radosť z viery, zveľadiť si svoje jazykové znalosti a naplnila aj očakávaný cieľ. Povzbudila žiakov k úsiliu hľadať a budovať pokoj v prostredí, v ktorom žijú.

               

               

          • Gesto pre mesto
            • Gesto pre mesto

            • Projekt našej školy bol vybratý do hlasovania pre verejnosť – Gesto pre mesto – Raiffeizen bank. V prípade, že za náš projekt zahlasuje najviac ľudí, získame naň 1000 €.  Prosíme Vás, nájdite si chvíľku čas, hlasujte za náš projekt a pošlite to prosím aj svojim známym. Prípadne to zdieľajte na sociálnych sieťachIde o projekt

              Hobití domček pre deti so zelenou strechou

                      Deti našej školy milujú učiť sa vonku na čerstvom vzduchu. So svojimi rodičmi a učiteľmi spoločne budujeme permakultúrnu záhradu – jedlý les a vonkajšiu ekotriedu. V rámci skrášľovania pozemku školy by sme chceli pre deti vybudovať pravý hobití domček so zelenou strechou a okrúhlymi dverami, kde by sa deti mohli hrať, oddychovať, ale aj učiť sa o prírode, plniť rôzne zaujímavé úlohy a hlavne tešiť sa zo života. 

              hlasujte na

               www.gestopremesto.sk/hlasovanie/poprad

              ĎAKUJEME!

               

               

          • Exkurzia v Kežmarku
            • Exkurzia v Kežmarku

            • Literárno-dejepisná exkurzia v Kežmarku

              V krásny slnečný deň 4. mája 2018 sme objavovali krásy našej literatúry a histórie na poznávacom výlete v Kežmarku.  Na vlastnej koži sme mohli okúsiť, aký bol život na hrade, začítať sa do významných diel slovenskej literatúry či poprechádzať sa po škole, kde študovali najväčší slovenskí dejatelia.

              Putovanie za históriou Slovenska sme začali príchodom vlaku do Kežmarskej stanice, odkiaľ sme sa presunuli do Evanjelického lýcea, kde na nás už čakala informáciami nabitá sprievodkyňa. Tá nám priblížila aktuálnu činnosť lyceálnej knižnice, históriu lýcea a predstavila významné osobnosti dejín Slovenska, ktoré navštevovali túto školu. 

              Po skončení sme sa presunuli do Dreveného artikulárneho kostola svätej Trojice, ktorý patrí medzi najstaršie pamiatky Kežmarku. Prehliadli sme si architektúru tohto barokového kostola, vypočuli niekoľko zaujímavostí a dozvedeli sa, že tento chrám slávi 10. výročie zapísania do UNESCO.

              Ďalšou zástavkou našej púte bol Nový evanjelický kostol, kde sme si prehliadli hrobku Imricha Tökölyho, ktorý sa zaslúžil o čiastočnú náboženskú slobodu pre nekatolíkov vo vtedajšom Uhorsku.  

              Poslednou atrakciou našej exkurzie bol Kežmarský hrad, ktorý je jediným zachovaným hradom na Spiši. Tu sme objavili hneď niekoľko zaujímavostí: historické expozície vývoja Kežmarku, strelecký spolok či zakladateľa röntgenológie v Uhorsku – MUDr. Vojtecha Alexandra. Na záver prehliadky sme sa pozreli na mesto Kežmarok a okolie z vyhliadkovej veže, čo bolo krásnou bodkou za naším programom nabitým dňom.

              Na záver chceme poďakovať pani zástupkyni Kleinovej a pani učiteľke Vagašovej za vytvorenie zaujímavého programu exkurzie, príjemnú atmosféru a vyjadrenie myšlienky výletu, že práve história je najlepšou učiteľkou života.

              Filip Lopuch

               

               

          • Tom Edwards u nás
            • Tom Edwards u nás

            • Tom Edwards predstavil svoj misijný tím a jeho činnosť

              Na našom gymnáziu uskutočnil svoju katechézu. Vychádzal v nej z evanjeliového obrazu o úzkej a širokej ceste. Hovoril o dôležitosti urobiť rozhodnutie pre Krista a motivoval mladých k uvedomeniu si zodpovednosti za prítomný okamih, pretože spôsob, ako prežívame prítomnosť, určuje to, ako bude vyzerať naša budúcnosť na tejto Zemi a napokon celá večnosť. Manželka Toma Edwardsa, ktorá sa venuje „PRO LIFE“ problematike, hovorila o dôležitosti ochrany počatého života a o úcte k životu.

              Američan Tom Edwards spolu so svojou manželkou už takmer dvadsať rokov pravidelne navštevuje Slovensko. Kedysi manažér, dnes laický evanjelizátor vyučujúci a povzbudzujúci k službe Bohu.

              https://svetkrestanstva.postoj.sk/vendor/laravel-filemanager/images/edwards-2.jpg

              Vyrastal v katolíckej rodine v USA. V mladosti však vieru zanechal a žil si po svojom. Začal pracovať v biznise s topánkami. Založil si rodinu, ale cirkev nebola súčasťou jeho života.

              Po čase jeho manželke diagnostikovali vážnu chorobu, lekári jej dávali rok života. Manželka začala hľadať zmysel života a po čase dostali pozvanie na katolícky kurz o Duchu Svätom. V posledný večer ju objal a modlil sa za jej uzdravenie. V noci sa obaja zobudili a pocítili Božiu prítomnosť. Manželku Toma Edwardsa zalialo teplo a povedala mu, že si myslí, že je vyliečená. Na ďalší deň išli k lekárovi. Po dvoch hodinách čakania výsledky vylúčili prítomnosť choroby.

              Po tejto skúsenosti mali túžbu slúžiť Bohu ešte viac. Odišiel z práce a spolu s manželkou začali pracovať pre cirkev na plný úväzok. Nebolo to ľahké rozhodnutie, chcelo to niekoľko mesiacov modlitieb a pôstu. Po čase však Tom dospel k presvedčeniu, že je to Božia vôľa. Začal študovať Bibliu a kresťanské učenie. Ich služba cirkvi začínala u nich doma, kde sa stretávali so štyrmi ženami z kostola a vysvetľovali im Sväté písmo. Zakrátko sa ich skupinka rozrástla na päťdesiat ľudí.

              „Mnohí prosia Boha, aby ich uzdravil a on to robí.

              Avšak cesta, akou to urobí a čas, kedy to urobí, je na ňom.“

              Začali prichádzať pozvania z celých Spojených štátov a neskôr aj z Európy. Zobral svoju manželku, obe deti a cestovali z farnosti do farnosti. Išli aj do Afriky. V 90. rokoch sa pridali k Renewal Ministries a vtedy sa začali aj ich cesty k nám na Slovensko. Od roku 1997 je Tom Edwards u nás pravidelne každý rok. Jeho služba sa rozšírila aj na ďalší kontinent – Áziu.

              Po viac ako štyridsiatich rokoch môžem povedať, že Boh je naozaj verný. Vychovali sme dve deti, ktoré už majú svoje rodiny. Máme deväť vnúčat a jedného pravnúčika. Keď manželka ochorela, bála sa, či sa dožije maturity svojich detí. Dnes žije a máme oveľa viac.

              Motiváciou každého nášho činu by mala byť LÁSKA. Ak ľudia nemajú lásku, nemajú nič.

               „Vo svete je veľa tmy, obklopuje každý svetadiel. Najväčšou potrebou, ktorú svet má, je, aby sme boli svetlom a neskrývali ho. Nechajte svietiť svetlo v sebe, buďte svedkami Ježiša a deľte sa s ostatnými o jeho lásku.“

              Reakcie študentov:

              „Páčilo sa mi, ako Tom hovoril o večnosti, o rozhodnutí sa pre Ježiša, pre večnosť, že vždy máme na výber, je to naša slobodná vôľa. Páčilo sa mi, ako použil príklad dvoch ciest zo Svätého písma. Myslím si, že sa máme viac modliť za svoj život a tiež ľudský život ako taký – od počatia. Každý má právo na život, a preto by sme mali chrániť každý život...“   (NB)

              „Prednáška o potratoch bola veľmi zaujímavá a veľmi pravdivá. Určite viedla k zamysleniu a myslím si, že každá žena by to mala počuť, aby potom neskôr nemusela svoje rozhodnutie ľutovať... My mladí ľudia máme pred sebou v živote mnoho rozhodnutí a Boh nám pri všetkom pomáha aj skrze ľudí, ktorých vo svojich životoch stretávame...“    (NS)

               

          • Poznávací zájazd
            • Poznávací zájazd

            • Začiatkom uplynulého týždňa mali naši študenti  možnosť naživo spoznať svet cudzích jazykov a iných kultúr, zažiť nezabudnuteľné okamihy a nadobudnúť nové skúsenosti a zručnosti v anglickej i francúzskej  konverzácii.

              Pre účastníkov zájazdu bol pripravený bohatý program. Miesta, ktoré študenti navštívili, sa týkali histórie, kultúry, umenia a vzdelávania. Z tých najznámejších si prezreli katedrálu Notre Dame, Louvre, Versailles, Víťazný oblúk, „Sochu slobody“ a Eiffelovu vežu v Paríži. V Londýne - Westminster Abbey, Tower Bridge, Greenwich, Hyde Park (Speakers Corner), Trafalgar Square, Buckingham Palace, The National Gallery, The Globe Theatre, Science Museum, Natural Science Museum, The London Eye, The London Tower i Madame Tussauds, kde sa nielen odfotili s voskovými figurínami známych osobností, ale zažili vďaka „taxíkom“ a 4D predstaveniam pravú atmosféru Londýna. Dostali sa aj na miesta, kde si vychutnali umeleckú a nákupnú atmosféru (Piccadilly Circus, Oxford Street), cestovali autobusom, metrom, loďou, trajektom i vlakom - podmorským tunelom...

               

              Precvičenie a zdokonalenie si francúzskeho a anglického jazyka

              Študenti pocítili na vlastnej koži hektické tempo života veľkomiest. Nadobudli nové skúsenosti v cestovaní metrom a v rýchlom presúvaní sa z miesta na miesto. Návšteva a spoznávanie európskych veľkomiest, bývanie v anglických rodinách,  bola  pre nich motiváciou zdokonaľovať sa v konverzácii. Každodenný kontakt s cudzím jazykom bol vynikajúcou skúsenosťou na precvičenie si komunikačných zručností a získanie sebadôvery.

               

          • SHARKS prezentovali
            • SHARKS prezentovali

            • V Košiciach sa 12. 4. 2018 na krajskom kole Prezentiády na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského zišlo až 26 tímov. 13 zo základných škôl a 13 zo stredných, aby ukázali, aké dobré verbálne, neverbálne, technické, netechnické, niekedy aj herecké schopnosti majú a aby presvedčili porotu, že práve oni stoja za výhru. Po minuloročnom 1. mieste získal tohto roku tím Extreme unlimited – Eliška Mašlonková, Filip Kubáni, Benjamín Vyhnal krásne tesné 2. miesto. Citujem Kristínu Kozelekovú, členku poroty: „Na "scéne" boli minuloroční víťazi Exteme Ulimited a my sme si mysleli, že svoj titul aj obhája. Ale dve dievčatká v krojoch zo Želiezka nás natoľko vtiahli do svojej folklórnej vášne a sna stať sa učiteľkou tanca, že ani porota neváhala a zvolila ich za víťazov.“ Nevadí, náš tím prišiel s témou Technológie nás spájajú, podal úžasný výkon a 2. miesto je veľkým úspechom. Blahoželáme! Minuloročné víťazstvo inšpirovalo aj ďalších žiakov, a preto tohto roku reprezentovali našu školu štyri tímy zo ZŠ a jeden tím z gymnázia. Tím E. N. A. v zložení Esterka Biesová, Natálka Celerová a Anička Banasiewiczová súťažili s témou Práca snov – Klinika umenia a získali tesné 4. miesto. Tím Tobogan go v zložení Lukáš Smetana, Lukáš Sabo (+ Marián Stupák) získali so svojou prácou snov Testovač tobganov 8. miesto. Ôsmaci – NCS Summermusic - Martin Šidlovský a Vladko Mornár s témou Technológie nás zbližujú získali 12. miesto. V kategórii SŠ naši gymnazisti v tíme Sharks v zložení Zdenko Ďurana, Ľubka Ondrušová a Martin Misál súťažili prvýkrát a s témou Droga dnešnej doby – Nemám čas, po veľmi peknom výkone získali 6. miesto. Všetkým súťažiacim blahoželáme!

              Prezentiáda je súťaž v prezentačných schopnostiach pre dvoj až trojčlenné tímy žiakov ZŠ aj SŠ z Českej republiky aj Slovenska. Podporuje a rozvíja u mladých ľudí súťaživosť, kreativitu a komunikačné schopnosti. Najlepšie tímy z 18-tich krajov Česka a Slovenska sa stretnú na dvojdňovom finále v Brne. Tohto roku sme sa do Brna nedostali, ale o rok súťaž pokračuje znova a my sa nevzdávame :)

               

               

          • 3. miesto v SOČ
            • 3. miesto v SOČ

            • Dňa 6.4.2018 sa v Prešove v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej uskutočnila krajská prehliadka jubilejného 40. ročníka SOČ. Stredoškolská odborná činnosť prispieva k rozvíjaniu talentu nadaných žiakov, vedie ich k cieľavedomej práci a každoročne prezentuje ich odborné vedomosti i tvorivé myslenie. Naše gymnázium v odbore biológia reprezentovali Juliana Neupauerová a Barbora Maškulková z III. A prácou Baktérie v ústnej dutine a získali pekné 3. miesto. 

              Obom súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy!

                                                                                                                      PaedDr. A. Kleinová

               

               

          • Úspech na CINEAMA
            • Úspech na CINEAMA

            • Získali sme 1. miesto a postup na celoslovenské kolo CINEAMA 2018

               

              Krajská súťaž amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2018 sa konala 6. 4. 2018 vo Svidníku. Naši študenti 2. ročníka František Brotka a Benjamín Minárik súťažili v kategórii dokument do 21. rokov so snímkou „Zubačka“. Na regionálnom kole v Prešove získali 2. miesto. Rady odbornej poroty z Prešova si zobrali k srdcu, vďaka Frederike Kaniarikovej nahrali nový komentár, urobili jemné úpravy a stálo to za to. Ich umeleckú, obsahovú a vypovedaciu hodnotu posudzovala odborná porota. Predsedal jej Július Alcnauer z Prešovskej univerzity, členkami boli dramaturgička Alžbeta Verešpejová a Ladislav Kiss. Po projekcii súťažných filmov bolo vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie cien. Naši študenti, ktorí odviedli kus obdivuhodnej práce,  získali  1. miesto a postup na celoslovenské kolo súťaže do Nitry, ktoré sa bude konať 8. – 10. 6. 2018.  Blahoželáme im a veríme, že sa im bude aj naďalej dariť :)

              Ing. Eva Gabonayová

               

              Autori fotografií: Alcnauer Július, Sedlačko

            • Beseda so spisovateľmi

            • V rámci Tatranskej literárnej jari sme boli účastníkmi besedy so štvoricou súčasných spisovateľov.

              Margita Ivaníčková, Ingrid Lukáčová, Peter Mišák a Igor Válek sú autormi mnohých kníh pre deti, ale aj dospelých. Títo literáti patriaci do Spolku slovenských spisovateľov nám predstavili svoju tvorbu, prečítali úryvky zo svojich diel a snažili sa motivovať študentov , ale aj ich pedagógov k tvorivému písaniu .Popri rozprávaní o literatúre vyzdvihli majstri slova aj krásu a potrebu čítania a interpretácie literárnych diel. Beseda bola veľmi obohacujúca a zaujímavá.

              PaedDr. Zuzana Birčáková

          • Najlepší prekladatelia
            • Najlepší prekladatelia

            • Deň 20. marec 2018 bol súťažným dňom mladých prekladateľov na našej škole. Naši študenti si mali možnosť vyskúšať svoje vedomosti a cit pre vnímanie kontextu príbehu v cudzom jazyku a posnažiť sa o čo možno najvýstižnejší preklad z angličtiny a nemčiny do rodného jazyka. Tešíme sa všetkým zúčastneným „preklaĎateľom” a aj keď možno zistili, že táto práca nie je jednoduchá,  povzbudzujeme ich k snahe a odhodlaní do ďalšej práce s cudzími jazykmi. Veď koľko rečí vieš, s toľkými sa vo svete nestratíš...

              Výsledková listina Súťaže o najlepší preklad:

                    ANJ:

              1. Valentína Pajerchínová (3.AG)
              2. Matej Koval  (2.AG)
              3. Denisa Augustinová (2.AG)

                    NEJ:

              1. Denisa Gánovská (3.AG)

              Víťazom blahoželáme :)

               

          • Veľkí čítali malým
            • Veľkí čítali malým

            • Tretí marcový týždeň sa niesol v duchu čítania. Žiaci nášho gymnázia totiž každý deň navštívili svojich mladších spolužiakov a čítali im. „Malkáči“ tak mali možnosť zoznámiť sa s novými knihami, vypočuť si mnohé dobrodružstvá, spoznať svojich kamarátov „velkáčov“ a stráviť zaujímavý čas s knihou. Týždeň hlasného čítania  bol pre všetkých veľmi zaujímavý a podnetný. O tom svedčia aj vyjadrenia čítajúcich a počúvajúcich.

               

              „Tento nápad - čítať príbehy pre deti, je ozaj super. Decká boli zlaté. Pre mňa osobne je to úžasná skúsenosť, keďže by som sa chcela v budúcnosti venovať deťom. Myslím si však, že aj pre deti to bolo obohatením a spestrením ich všedného dňa. Mohlo by sa to robiť každý rok. My starší dokážeme ovplyvniť mladších aj vo vzťahu ku knihe. Som vďačná, že som bola súčasťou tejto skvelej akcie.“ Simona Banášová, 4. AG                                                  

              „Podľa mňa to bol skvelý nápad. Mohli sme spoznať nové zaujímavé knihy. Bolo to fajn.“  Timotej Ilavský, 6. A                                                                                                                                                               

              „Páčilo sa mi, že k nám do triedy prišli starší žiaci a čítali nám. Myslím, že nás všetkých to inšpirovalo k čítaniu nových kníh. Ester Vyhnalová, 6. A                                                                                                                                      

              „Bol to zaujímavý týždeň. Páčilo sa mi hlavne to, že sme počuli zábavné aj poučné príbehy a že tie knihy, ktoré nám starší žiaci predstavili, neboli nudné.“ Mária Klingová, 6. A

          • Pozorovali sme hviezdy
            • Pozorovali sme hviezdy

            • Druháci pozorovali hviezdy

              Slovenské technické múzeum v Košiciach je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o vedu, techniku a astronómiu. My, žiaci 2.A triedy, sme sa rozhodli, že náš deň voľna počas maturít využijeme návštevou Planetária, ktoré sa nachádza v tomto múzeu. Mali sme možnosť vidieť rôzne hviezdy, súhvezdia podľa našich znamení a dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých vecí.

              Lívia Dudová, 2.AG

          • Duchovná obnova
            • Duchovná obnova

            • Tatry z druhej strany a inak

              Aj takto by sme mohli nazvať 23. február 2018, deň duchovnej obnovy zamestnancov cirkevnej školy, pre ktorý sme si vybrali turistické mestečko našich severných susedov pod Tatrami - Zakopané. Je symbolické, že sme tento deň mohli prežiť práve v Pôstnom období a duchovne sa naladiť na zmysel sviatkov blížiacej sa Veľkej noci. Hoci nám počasie veľmi neprialo, bolo zamračené a hmlisto, neubralo nám to na dobrej nálade.

              Po príchode do Zakopaného sme navštívili Sanktuárium Matky Božej Fatimskej. Je to nádherný kostol v zručnom prevedení remeselníkov-stolárov a kovotepcov. Poliaci vystavali tento svätostánok z vďaky za záchranu života pápeža Jána Pavla II. po atentáte v roku 1981. Tu sme sa duchovne naladili na vnímanie prednášky, ktorú si pre nás pripravil náš školský kaplán Peter Nákačka. Veď ako sa hovorí v Písme: „Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Mt 4, 4)

              Témou nášho zamyslenia bolo odpustenie a zmierenie sa s blížnym ako podstata prijímania Božej lásky. Odpustenie ako dar, uvoľnenie sa zo zajatia negatívnych emócií a lepšie pochopenie vyššej formy dávania v medziľudských vzťahoch v kresťanskom duchu. Po následnej svätej omši sme si pozreli vyrezávaný oltár Jána Pavla II. v priľahlom parku. Znovu sa ukázalo, že naši poľskí susedia si vedia uctiť nielen náboženstvo a históriu, ale dokážu to dokonale podčiarknuť umeleckým stvárnením svojich diel a stavieb.

              Po spoločnom obede a prechádzke po Krupowkách v pešej zóne mesta sme sa lúčili so Zakopaným s vďakou a spomienkou na pekne strávený deň. Ďakujeme týmto aj pani riaditeľke Kataríne Krajňákovej za umožnenie tejto duchovnej obnovy, tiež pánovi kaplánovi za jeho myšlienky a slová, ktorými nás sprevádzal, ako aj pánovi Banasiewiczovi, ktorý bol pomocným organizátorom výletu.

                                                                                                                                                               Anna Michalová

          • Lyžiarsky kurz I.A
            • Lyžiarsky kurz I.A

            • Študenti gymnázia si zdokonalili svoje lyžiarske schopnosti

              Dňa 12. februára sme sa plní očakávania vybrali spoločne s pánom učiteľom Stromkom a pani učiteľkami Michalovou a Babičovou spoznávať krásy lyžovania. Hneď v prvý deň sme sa rozdelili do skupín podľa lyžiarskych schopností. Večer sme mali diskotéku, na ktorej sme sa spolu s učiteľmi dobre zabavili. Ďalší deň začal fantastickými raňajkami, ktoré nám pripravili v penzióne Vikartovský mlyn, kde sme boli celý týždeň ubytovaní. Po dobrom jedle sme všetci odišli veselo na svah. Ani sme sa nenazdali a prišla Popolcová streda. Samozrejme, mali sme svätú omšu, ktorú nám prišiel odslúžiť náš školský kaplán Peter Nákačka. Vo štvrtok sme si zmerali svoje sily v obrovskom slalome a tí najrýchlejší boli aj odmenení. Boli sme prekvapení, ako to všetkým na svahu už super ide; aj tým, ktorí s lyžovaním v pondelok ešte len začínali. Za odmenu sme si spoločne s učiteľmi zahrali bowling. Večer sme už pociťovali, že tieto nezabudnuteľné chvíle sa pomaly končia. V piatok sme si spoločne zalyžovali už poslednýkrát. Počas tohto týždňa sme utužili svoje vzťahy. Zistili sme, že ako kolektív spolu dobre vychádzame a že vieme držať spolu. Aj počasie nám vyšlo na jednotku. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave nášho lyžiarskeho kurzu.

                                                                                                                                                               Sára Bretzová

          • Štvrtáci v divadle
            • Štvrtáci v divadle

            •  

              V rámci prípravy na maturitné skúšky sa naši štvrtáci zúčastnili divadelného predstavenia Smrť sa volá Engelchen v Mestskom divadle v Žiline.

              Príbeh Ladislava Mňačka sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Komando SS vypáli moravskú obec Ploština. Kto je za tento krutý čin zodpovedný?

              Túto a mnoho iných otázok si kladie rozprávač príbehu, mladý partizán Voloďa, ktorý sa v spomienkach vracia k tragickej udalosti.

              Napriek náročnej a ťaživej tematike tohto diela sme si predstavenie vychutnali. Moderné spracovanie a výborné výkony hercov ešte umocnili náš umelecký zážitok.

              Verím, že maturitná skúška bude pre mnohých z Vás, milí štvrtáci, (hlavne pre tých, ktorí budú mať to šťastie a vytiahnu tú „správnu“ otázku) hračkou.

          • Deň sv. Valentína
            • Deň sv. Valentína

            • 14. február je pre niekoho deň úplne obyčajný, no my sme si ho na škole sprijemnili tým, že sme si zorganizovali valentínsky deň. Žiaci si medzi sebou počas dňa rozdávali srdiečkové valentínky. Snažme sa lásku si nevyznávať len v tento deň, ale po celý rok.

          • Fašiangy na gymnáziu
            • Fašiangy na gymnáziu

            • Fašiangy – obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou stredou. Sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Aj u nás v škole sme si 1. februára spravili fašiangy. Žiaci gymnázia sa prezliekli do rôznych masiek a spríjemnili si tak deň, pred polročnými prázdninami. Zároveň však prebiehala súťaž o najkrajšiu masku a najväčší počet prezlečených žiakov v triede. Po prezentácií masiek nasledovali triedne besiedky a spoločné rozhovory. Všetci sme si tento deň užili a výborne sa zabavili. Nesmieme však zabudnúť na víťazov:

              I.miesto- Nikola Šebestová IV.A

              II.miesto Zuzana Dunajčanová IV.A

              III.miesto Benjamín Róbert Minárik II.A

              Všetkým srdečne blahoželáme a tešíme sa na budúci rok!

          • Povedz to!
            • Povedz to!

            • Buďte spoluautormi zmien v Poprade! Vyjadrite svoj názor v projekte Povedz to!             

              Milí mladí ľudia, keď vyplníte tento dotazník, naša organizácia - občianske združenie V.I.A.C – Inštitút na podporu a rozvoj mládeže v spolupráci s Mestom Poprad - získa cenné a aktuálne informácie o vašom živote a niektorých vašich názoroch. Dotazník je anonymný a je určený pre mladých ľudí do 30 rokov žijúcich v meste Poprad. Prieskum je realizovaný v rámci projektu Povedz To!, ktorý je podporený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v programe Komunita pre mladých.

              Prosíme, aby ste sa prieskumu zúčastnili len raz.

              Klikni na: Povedz to!

                  

          • ..a Slovo bolo u Boha..
            • ..a Slovo bolo u Boha..

            • V sobotu 20. januára sa uskutočnilo krajské kolo už 26. ročníka recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha... Súťaž je ponímaná ekumenicky – žiaci základných a stredných škôl recitujú básne a prozaické texty s náboženským a morálnym posolstvom. Opäť sa na pôde našej škol stretlo viac ako 60 recitátorov. Všetkým srdečne ďakujeme za vytvorenie skvelej atmosféry.

                       Blahoželáme úspešným žiakom našej školy: Eliške Špinerovej z 1.A, ktorá nás bude reprezentovať aj na celoslovenskom kole v Bratislave, pretože získala prvé miesto. Úspešní boli aj Ema Jurčíková zo 4.A – 2. miesto, Lýdia Škvareková z 8.A – 3. miesto a Sára Bretzová z 1.AG  3. miesto. Prajeme vám všetkých veľa ďalších úspechov!

               

              Výsledková listina  súťaže ..a Slovo bolo u Boha.. 2018

               

              1. kategória  (1. a 2.ročník ZŠ)

              Poézia:   1. Eliška Špinerová  (ZŠ Š.Mnoheľa, Poprad)

                             2. Laura Šimonovičová

                             3. nebolo udelené

              Próza:    1. nebolo udelené

                             2. Tobiáš Šimonov

                             3. Bianka Novotná

               

              2. kategória (3. a 4. ročník)

              Poézia:   1. Sofia Bôžiková  (ZŠ sv. Kríža Kežmarok)

                             2. Ema Jurčíková

                             3. nebolo udelené

              Próza:    1. Natália Ferenčáková  (ZŠ Dr. Fischera Kežmarok)

                             2. Romana Birčáková 

                             3. Adam Baloga

               

              3. kategória (5. a 6. ročník)

              Poézia:   1. Dajana Mária Drugáčová (ZŠ sv. Kríža Kežmarok)

                              2. Marián Kotrady

                              3. Martin Halčin

              Próza:     1. Jakub Olejník (ZŠ sv. Cyrila a Metoda Stará Ľubovňa)

                              2. Nina Pavlíková

                              3. Adam Baláž

               

              4. kategória (7. - 9.roč.)

              Poézia:   1. Monika Grichová (ZŠ M. R. Štefánika Spišská Belá)

                             2. Viktória Galliková

                             3. Karolína  Grobarčíková

              Próza:    1. Gabriela Lapšanská  (ZŠ sv. Cyrila a Metoda Spišská Nová Ves)

                             2. Katarína Brejčáková

                             3. Lýdia Škvareková

               

              5. kategória (SŠ)

              Poézia:  1. Stanislava Orlovská (Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša Stará Ľubovňa)

                             2. Linda Gállová

                             3. Sára Bretzová

               

              Próza:    1. nebolo udelené

                             2. Samuel Murcko

                             3. František Pluta

          • Predvianočná Praha
            • Predvianočná Praha

            • Už tradične sa študenti gymnázia P.U.Olivu v predvianočnom období zúčastňujú na spoznávaní vianočných miest v Európe. Nebolo tomu inak ani tento rok. V druhom adventnom týždni sa zúčastnili na poznávacom výlete hlavného mesta Českej republiky – Prahy.

              Poznávací výlet sa začal vo štvrtok 14.12.2017 dlhou nočnou cestou rýchlikom. Študenti tretieho ročníka spolu s prvákmi a druhákmi a pedagogickým dozorom
              p. uč. Michalovou, p. uč. Vagašovou a s p. kaplánom Nákačkom strávili v Prahe dva programom nabité dni. Do Prahy sme dorazili ráno 15.12. a hneď sme sa šli ubytovať na jezuitskú faru. Po vybalení sme sa hneď pustili do spoznávania ulíc krásnej stovežatej Prahy. Na pár hodín sme sa „stratili“ v Národnom technickom múzeu, v ktorom sme spoznali skvosty vedátorov a technikov celého sveta. Počas prechádzania ku Karlovmu mostu sme sa zastavili na prehliadke Metronómu, ktorý je postavený na základoch bývalej sochy Stalina a prešli sme starou Židovskou ulicou, na ktorej sme spoznali mnohé architektonické skvosty. Zavítali sme sa aj na Staromestské námestie, kde na nás čakala vianočná atmosféra v podobe vianočných stánkov, hudby a samozrejme stromčeka. Deň sa pomaly schyľoval ku koncu a slávny Orloj odbíjal šiestu hodinu, pri ktorom sme sa všetci zišli a vybrali sme sa na ubytovňu. Po ceste za nocľahom sme sa ešte zastavili na Karlovom moste, odkiaľ sme mali výhľad na celý hradný komplex, ktorý patrí medzi najväčší v strednej Európe. Unavení no plní zážitkov sme sa vrátili na ubytovňu, kde sme sa spoločne stretli na svätej omši, ktorú slúžil p. kaplán. V príhovore nás povzbudil k nabratiu ďalších síl a k vďačnosti za výlet.
              Po omši sme sa vybrali do izieb, nabrať ďalšie sily.

              V druhý deň, plní síl, sme sa opäť spoločne stretli na rannej svätej omši a po nej sme sa opäť pustili do ulíc Prahy. Naše kroky smerovali k modernému architektonickému javu – galéria Tančíci dům. Od galérie naše kroky smerovali k rozhľadni Petřín, z ktorej sme mali výhľad na celú Prahu ako na dlani. Od rozhľadne sme poputovali na Hradčany, ktoré pozostávajú z Pražského hradu a Katedrály svätého Víta. Po podrobení bezpečnostnej kontroly sme si šli obzrieť Katedrálu sv. Víta a prejsť sa po celom hradnom komplexe. Po prehliadke hradu sme opäť zavítali na Karlov most, no tentokrát za denného svetla. Zastavili sme sa pri soche Jána Nepomuckého, ktorý nám pri dotyku splní najtajnejšie prania. Poslednou zástavkou nášho putovania Prahou bolo Staromestské a Václavské námestie, kde sme si nakúpili suveníry, urobili fotky a vybrali sme sa po veci do ubytovne.

              Plní zážitkov a radosti v srdci sme sa vybrali na vlak, ktorý nás odviezol až do Popradu. S vďačnosťou sme sa na stanici rozlúčili a vybrali sa domov. Touto cestou by sa chceli poďakovať v prvom rade p. uč. Michalovej, ktorá na podnet tretiakov tento výlet zorganizovala a spoločne s p. uč. Vagašovou a p. kaplánom Nákačkom nás sprevádzala historickým centrom Prahy. Úprimne ďakujeme a prajeme požehnané Vianoce!

              Vaši tretiaci

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

               

              8. decembra 2017 sa na Gymnáziu P.U. Olivu uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka

              a literatúry v kategórii A a B.

              Víťazkou kategórie A (tretí a štvrtý ročník gymnázia) sa stala študentka

               III. AG  Martina Martonová.

              Víťazom kategórie B (prvý a druhý ročník gymnázia) sa stal študent

              I. AG Michal Riedl.

              Obaja študenti tak postúpili do krajského kola olympiády, kde budú reprezentovať naše gymnázium.

               

              Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia v ďalšej reprezentácii našej školy!

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 59031