• Novinky

          • Školský zájazd Krakow
            • Školský zájazd Krakow

            •  

              Piatok, 16.12.2016, nebol pre nás len takým obyčajným dňom. Kým ostatní žiaci museli ísť do školy, my sme už netrpezlivo vyčkávali na autobus, ktorý nás poviezol za veľkým dobrodružstvom. Naša cesta totiž poviedla do čarokrásneho vianočného Krakowa. Celú cestu autobusom nám spríjemňovala šikovná pani sprievodkyňa, ktorá nás oboznamovala s okolitou zimnou prírodou a tiež vyrozprávala zopár klebiet o poľských panovníkoch. Príchod do Krakowa bol pre nás veľkým zážitkom. Zaujala nás rozprávkovo krásna panoráma poľského hradu Wawel spolu s riekou Visla. Po návšteve hradu sme navštívili starú univerzitu Jagelovského. Toto bol však len začiatok nášho programu. To najkrajšie nás ešte len čakalo. Presunuli sme sa na vianočné trhy, kde sme obdivovali stánky preplnené rôznymi dekoráciami, suvenírmi, oblečením, a samozrejme nechýbalo výborné jedlo a dobrý vianočný punč. Po zotmení sme všetci obdivovali nádherne vysvietené mesto a nasávali romantickú vianočnú atmosféru.  Avšak, musel prísť aj čas odchodu domov, s Krakowom sme sa museli večer rozlúčiť. Cestou späť nás zasa zabávali naše veselé pani učiteľky. Tento deň bol pre nás všetkým krásnym zážitkom.

              Ďakujeme za výborne zorganizovaný zájazd a nádherne strávený deň.

               

          • Deň otvorených dverí  na našom gymnáziu
            • Deň otvorených dverí na našom gymnáziu

            •   

              Dňa 9. 12. 2016 otvorila naša škola svoje brány verejnosti. O 10:00 hodine sa zaplnila jedáleň takmer do posledného miesta. V úvode privítala žiakov pani riaditeľka školy. Vo svojom príhovore poukázala na fakt, že pozitívny dosah kvalitného vzdelania je umocnený niekoľkonásobne hodnotami, ak sú poukladané v tom správnom poradí.

              Prítomných študentov pozdravil aj pán dekan ThDr. Ondrej Borsík, PhD., ktorý zdôraznil, že starostlivosť navyše aj o duchovnú dimenziu študenta je nenahraditeľná. Študijné výsledky, život školy, aktivity a úspechy študentov nášho gymnázia aj na celonárodnej úrovni boli predstavené pomocou prezentácie, ktorú pripravili študenti školy.

              Pani zástupkyňa vydvihla fakt, že komplexnú prípravu našich žiakov na život či do ďalšieho štúdia potvrdzuje vysoká úspešnosť študentov v prijímacom konaní na vysoké školy a dokonca zvýšený záujem určitých organizácií o spoluprácu práve s našimi študentmi už počas ich štúdia na gymnáziu.  

              V druhej časti DOD mali žiaci možnosť navštíviť otvorené vyučovacie hodiny a ďalšie priestory školy.

              Milí žiaci - deviataci, návštevníci gymnázia,

              prinášame Vám zopár fotografií z DOD zo dňa 9. 12. 2016.

              Ďakujeme Vám, že ste prišli medzi nás. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s Vami!

               

               

               

          • MINI ERASMUS
            • MINI ERASMUS

            •  

              Organizácia Future Generation Europe už tretí rok organizuje projekt Mini Erasmus, ktorý umožňuje stredoškolákom vyskúšať si život na vysokej škole- každodenné chodenie na prednášky a semináre,  študentský život, ale aj mnoho ďalších mimoškolských aktivít, na ktoré budeš ešte dlho spomínať.  

              My sme mali takúto  možnosť na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Počas troch dní sme zažili prednášky, videli univerzitné laboratóriá, zúčastnili sme sa na exkurzii v čističke odpadových vôd v Petržalke a aj v nemocnici na Kramároch. Okrem toho si pre nás organizátori pripravili bohatý program, rôzne workshopy alebo hľadanie pokladu v historickom centre Bratislavy. 

              Bola to pre nás vynikajúca skúsenosť. Nadobudli sme nové vedomosti a kontakty, ale hlavne spoznali mnoho skvelých ľudí, s ktorými sme prežili veľa zábavy. 

              Ak si chceš takýto týždeň vyskúšať aj ty, na budúci rok máš opäť šancu, vrelo odporúčame. :) 

               

              Kristína Maličká, Lucia Reľovská, IV. C

               

               

          • NAJ UČITEĽKA  KRAJA
            • NAJ UČITEĽKA KRAJA

            •  Gratulujeme!

               V súťaži virtuálnej knižnice o NAJ učiteľa mesiaca november 2016, získala naša pani učiteľka  gymnázia, Mgr. Lucia Vagašová,  ocenenie Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca - 1. miesto za Prešovský kraj.

               Pani učiteľke touto cestou blahoželáme a prajeme jej veľa radosti, tvorivosti a dobrých nápadov!

               

          • OSVIENČIM- náučná exkurzia
            • OSVIENČIM- náučná exkurzia

            •      Naše gymnázium sa zúčastnilo náučnej exkurzie do Oswiecimu 22.11.2016.  V skorých ranných hodinách sme opustili Poprad a vydali sa na dlhú cestu do Poľska. V Oswiecime  nás čakalo nádherné slnečné počasie, ktoré sa ale vôbec nehodilo do takéhoto prostredia. Pri vstupe do koncentračného tábora sme dostali slúchadlá a bola nám pridelená veľmi milá pani sprievodkyňa. Prehliadka  koncentračného tábora  spolu s časťou Birkenau, trvala približne 3 hodiny. Rozprávanie bolo pútavé, dozvedeli sme sa mnoho nových informácií. Dodnes sa zachovalo 45 murovaných a 22 drevených barakov. Zachované sú aj zvyšky plynových komôr a kremačných jám pre pece. Dobové je aj oplotenie, komíny a základy zničených barakov. Dnes sú objekty koncentračného tábora pamätníkom pripomínajúcim zvrátenosť nacistického režimu a utrpenie miliónov prenasledovaných ľudí celej Európy.

              Mgr. Lucia Vagašová

               

               

          • DEŇ OTVORENÝCH  DVERÍ
            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            •         Riaditeľstvo Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu v Poprade, týmto srdečne pozýva žiakov 9. ročníka ZŠ, ich rodičov a výchovných poradcov škôl  na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 9. decembra /piatok/ 2016 so začiatkom o 10:00 h. ( do 12:00 hod. ) v priestoroch školy.

                      Záujemcovia o štúdium na gymnáziu si môžu prezrieť priestory školy a zúčastniť sa otvorených vyučovacích hodín

              Okrem toho sa návštevníci dozvedia o:

                                          •  rozpracovaných projektoch

                                          •  „native speakers“, ktorí sa stretávajú so študentmi

                                          •   zahraničných zájazdoch

                                          •  jedinečných duchovných programoch

                                          •  úspechoch a uplatnení našich študentov

                           Lepšie je raz vidieť, ako 100 x počuť.

              Tešíme sa na Vás!

                                                              Vedenie, pedagógovia a študenti gymnázia

                   VIDEOPOZVÁNKA:  https://gympuo.edupage.org/text5/?

               

          • IMATRIKULÁCIA
            • IMATRIKULÁCIA

            • Prváci sú už oficiálne  študentmi  Cirkevného gymnázia Pavla Ušáka Olivu

                           Zábava, radosť, výbuchy smiechu, ale aj „pokrivené tváre“ a netrpezlivé duše – takto môžeme v skratke zhrnúť naše imatrikulácie.  Tretiaci sa na prvákov skutočne pripravili. Vymysleli zaujímavé úlohy, ktoré niektorým našim nováčikom dali poriadne zabrať. Iní zase zvládli  tie svoje zadania  s ľahkosťou a zmyslom pre humor. Zabavili sme sa všetci – študenti, učitelia a myslím, že aj naši prváci.

                            Prváci,  chcem Vás  ešte raz privítať  v tejto  „ školskej  rodine“  a verím, že si naďalej budeme vychutnávať spoločne strávené dni v našej škole.

                          Ďakujem v mene všetkých zúčastnených za skvelé popoludnie a perfektnú atmosféru.

               

                                                                                                                               PaedDr. Zuzana  Birčáková, PhD. , tr. uč. I.A

               

          • Celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky
            • Celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky

            • Neuveriteľné skúsenosti a veľa nových priateľov sa dá získať aj medzi mladými budúcimi vedcami. AMAVET organizoval 10.-12. novembra celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky.

              Celý priebeh súťaže pôsobil až filmovo. Mali sme svoje stánky s plagátom a čakali pokiaľ k nám prídu návštevníci, ktorým by sme predstavili našu prácu. Stretli sme sa mnohí šikovní ľudia a každý pracoval na neskutočnom projekte. Od robotov cez ekológiu až po medicínu. S mnohými udržiavame stály kontakt a vytvorili sme pekné priateľstvá.

              Ako súťažiaci sme mali možnosť zúčastniť sa aj sprievodného programu. Napríklad prednášky CosmosDiscovery alebo špeciálne pripravenej prednáškyScienceTalk, ktorá bola sprostredkovaná úspešnými súťažiacimi z iných ročníkov.

              Osobne sa mi Festival vedy a techniky veľmi páčil. Rozšíril moje obzory a ponúkol mi neobyčajnú príležitosť okúsiť svet vedy. Chcela by som špeciálne poďakovať RNDr. Zdenke Hertelyovej, PhD., ktorá ma priviedla do laboratória a usmerňovala ma na ceste problematiky. Dúfam, že budeme vo výskume ďalej pokračovať a podarí sa nám náš cieľ - zachraňovať životy.

              Ak by ste boli zvedaví ako to chceme dosiahnuť, môžete nahliadnuť do oficiálne stránky venovanej AIP, trom písmenkám, ktoré povedia o kardio-vaskulárnych ochoreniach. Kristína Doliňáková

               

              http://aip-tripismenkazachrancovia.webnode.sk

          • AKTIV(IZ)UJ SA!
            • AKTIV(IZ)UJ SA!

            • V spolupráci so Študentskou radou pri Cirkevnom gymnáziu P. U. Olivu v Poprade sa

              dňa 18. 11. 2016 uskutočnil  90 minútový workshop na pôde  gymnázia  na tému:

              Participácia mládeže na živote spoločnosti  v rámci kampane „Aktiv/iz/uj  sa.

               

              Projekt „Aktiv(iz)uj sa!“ je zameraný na zvýšenie participácie mládeže a povedomia o aktívnom občianstve na školskej, miestnej a regionálnej úrovni.

              Obdobie realizácie projektu: Január 2016 – December 2016

              Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

               

          • KONFERENCIA GO BILINGUAL
            • KONFERENCIA GO BILINGUAL

            • Účasť na konferencii "Go Bilingual"

               

              Dňa 28. 10. 2016 sa p. zástupkyňa nášho gymnázia Ing. Katarína Krajňáková a p. učiteľka anglického jazyka Mgr. Radoslava Rákociová zúčastnili anglickej konferencie "Go Bilingual" v Bardejove. Táto konferencia bola zameraná na spájanie a vytváranie kontaktov pre jazykové a bilingválne školy a organizovalo ju Gymnázium sv. Jána Bosca v Bardejove.

               

              Program a prednášané témy boli prezentované rodenými hovoriacimi hosťami z britských partnerských škôl. Zaujímavá bola prednáška, ktorá sa týkala vyučovania, ktoré nie je iba faktickým procesom. Tiež zaujímavou prednáškou bola prezentácia ohľadom katolíckeho vedenia škôl. Podnetná bola taktiež prezentácia s filozofickou debatou na tému "Je škola dobrá pre deti?" a prednáška o ďalšom vzdelávaní a praxi pedagógov v Spojenom kráľovstve. Ďalšou veľmi zaujímavou témou bola názorná demonštračná hodina, ako nechať študentov pracovať tak, aby počas vyučovacej hodiny rozprávali anglicky čo najviac.

               

              Účasťou na tejto konferencii a následnému využívaniu získaných poznatkov v praxi tak môžeme napomôcť praktickejšiemu a efektívnejšiemu vyučovaniu anglického jazyka na našej škole. Zároveň veríme, že sa nám podarí získať ďalšie nové zahraničné kontakty a priateľstvá na britských školách.

               

              Text a foto: Mgr. R. Rákociová

               

               

            • POLITICKÁ PARTICIPÁCIA A ZODPOVEDNÉ OBČIANSTVO

            • Naša škola: ročníky tretej a štvrtej triedy,  sa zapojili do projektu, ktorý  nesie názov: POLITICKÁ PARTICIPÁCIA A ZODPOVEDNÉ OBČIANSTVO. Je to projekt Katedry politológie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku pre stredné školy so zameraním na témy Európskej únie, politickej participácie, ľudských práv, extrémizmu, vojnových konfliktov a terorizmu. Stretneme sa v týchto mesiacoch: október: Politická participácia a zodpovedné občianstvo, december-  ľudské práva a nebezpečenstvá extrémizmu, február -súčasné vojnové konflikty a hrozba terorizmu a marec – európska identita: Kto sme a čo nás spája?, na prednáškach, ktoré nám pripravili vyučujúci z Katedry politológie FF KU.

          • ÚSPECH NA FESTIVALE VEDY A TECHNIKY
            • ÚSPECH NA FESTIVALE VEDY A TECHNIKY

            • Srdečne blahoželáme našej žiačke 4. ročníka  Cirkevného gymnázia P. U. Olivu v Poprade Kristíne Doliňákovej, k jej peknému úspechu na Festivale vedy a techniky AMAVET v Žiline.

              Ďakujeme aj pani učiteľke RNDr. Zdenke Hertelyovej, PhD., za prípravu žiačky na túto náročnú súťaž..

              Kristínka, držíme ti palce na celoštátnom kole!

               

          • FINANČNÁ  AKADÉMIA
            • FINANČNÁ AKADÉMIA

            •  

              V utorok 13. októbra žiaci tretieho ročníka gymnázia absolvovali prvú lekciu vzdelávacieho cyklu Finančná akadémia.  Cieľom tohto cyklu je viesť mladých ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti. Každý nový ročník úspešných prednášok dokazuje, že mladí ľudia majú záujem dozvedieť sa, ako správne pracovať s peniazmi. Zaujímavou cestou dostávajú návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.

               

              Odbornými garantmi a školiteľmi lekcií sú odborníci na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK, tému investovanie zastrešuje partner projektu, spoločnosť Pioneer Investments. Na našom gymnáziu viedli prednášky pán Rastislav Hradiský a pani Zuzana Heimová.

               

               

              Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie lekcie.

               

            • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU

            •  

               

              We-All-Smile-In-The-Same-Language-Happy-World-Smile-Day.jpg

              Pomôž jednému človeku k úsmevu.

              Do an act of kindness. Help one person smile.

              Posledný deň v týždni, aj keď bol vonku zamračený, vnútri našej školy žiaril farbou slnka. Siedmy október  sa už od roku 1999 oficiálne oslavuje ako Svetový deň úsmevu. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril „smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle.

              Označení „smajlíkom“, či v žltom oblečení sme si tak všetci študenti, žiaci a pedagógovia urobili všedný deň krajším. Prostredníctvom anglického dokumentu v rámci hodín anglického jazyka sme sa mali možnosť podrobnejšie oboznámiť so vznikom myšlienky tohto dňa a tiež jeho symbolu – žltého „smajlíka“. Okrem obohatenia sa vo všeobecných vedomostiach sme si rozšírili aj svoju slovnú zásobu a precvičili sa v porozumení. Tento deň bol naozaj výnimočný, určený na dobrú náladu, dobré skutky a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími.

              Aj keď život neprináša vždy dôvod na úsmev, je dobré dokázať sa usmievať a podporiť tak seba a tých, s ktorými sa stretávame. Úsmev posilňuje nielen našu imunitu a chráni naše srdce, ale dokáže liečiť i smútok a dať dôvod na radosť. Smiech nás robí krajšími, zaháňa zlé pocity, mení uhol pohľadu, utužuje vzťahy a nabíja nás pozitívnou energiou. A čo je v dnešnej multilingválnej spoločnosti dôležité:

              Smiley-Pot-With-Flowers-Happy-World-Smile-Day.jpg

              ÚSMEV JE V KAŽDOM JAZYKU ROVNAKÝ - WE ALL SMILE IN THE SAME LANGUAGE J

               

               

               

          • BIELA  PASTELKA
            • BIELA PASTELKA

            •  

              Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Ide o špecializované sociálne poradenstvo a realizáciu kurzov, pomocou ktorých klienti získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život. Je to napríklad bezpečná chôdza s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovho písma a sebaobslužné činnosti ako varenie, upratovanie, osobná hygiena, komunikačné zručnosti a podobne.

              Sme radi, že sme aj my, študenti Cirkevného gymnázia P. U. Ollivu v Poprade mohli na túto zbierku prispieť.

          • RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK 2016/17
            • RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK 2016/17

            •  

              Rodičovský príspevok v školskom roku 2016/17 sa po schválení na Plenárnom rodičovskom združení CSŠ v Poprade bude vyberať ako jednorázová platba v hodnote  20 € na žiaka bezhotovostne – prevodom na účet školy

               

              IBAN: SK87 5200 0000 0000 100 59 815

               

              - alebo formou platby poštovou poukážkou typu U . Variabilný symbol: uvedie sa školský rok, za ktorý sa platba realizuje a v poznámke sa uvedenie meno a priezvisko žiaka, príp. mená súrodencov, za ktorých sa poplatok uhrádza.

              V prípade viacerých súrodencov sa po schválení na plenárnom rodičovskom združení stanovuje výška rodičovského príspevku takto:

              dvaja súrodenci spolu: 20 € + 10 € = 30 €

              traja súrodenci, spolu: 20 € + 10 € + 6 € = 36 €

              viac ako traja súrodenci, spolu: 40 €

              Rodičovský príspevok sa uhrádza najneskôr do 15. novembra 2016.

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • Deň 26.september vyhlásila Rada Európy za Európsky deň jazykov. Pri tejto príležitosti boli na našej škole v rámci vyučovania (AJ,FJ, NJ) uskutočnené rôzne aktivity - kvízy, hry, premietanie cudzojazyčných filmov a zaujímavostí z krajín, ktorých jazyk sa žiaci učia. Lingvisti si prišli na svoje sledovaním filmov v pôvodnom znení (s titulkami v angličtine a nemčine,  i bez nich) a francuzštinári si zase porovnali svoje vedomosti vo vedomostných kvízoch. Dúfame, milí žiaci, že sme vám hodiny cudzích jazykov spravili pestrejšími a zaujímavejšími a budete mať väčší elán a dôvod učiť sa cudzí jazyk, aby ste sa nám v Európe, či v celom svete nestratili. :-)

                                                              Do you speak English?

                                           Parlez-vous français?

                 Sprechen Sie Deutsch?

          • Deň rodiny
            • Deň rodiny

            • Naša Cirkevná spojená škola v Poprade dňa 5. júna 2016, už po druhýkrát  oslávila  v spolupráci s Rímskokatolíckou farnosťou v Poprade  a Rodičovským spoločenstvom pri CSŠ veľký Deň rodiny.

              Oslava sa začala slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval pán dekan farnosti ThDr. Ondrej Borsík PhD. Po svätej omši podujatie pokračovalo kultúrnym a zábavným programom na verejných priestranstvách pri Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade.

              Bol to skutočne vydarený deň, ktorý iba potvrdil to, že dobrá a vzájomná spolupráca školy a rodičov má veľký význam pre verné zachovanie kresťanskej tradície a ochranu rodiny.

              Za tento pekný a nezabudnuteľný deň poďakovanie patrí predovšetkým nášmu Nebeskému Otcovi, všetkým organizátorom podujatia, rodičom našich žiakov, pedagógom, prevádzkovým zamestnancom a žiakom, no v neposlednom rade aj všetkým priateľom školy za aktívnu pomoc pri náročnej príprave tejto spoločnej akcie.

              Ďakujeme všetkým účastníkom za úžasnú atmosféru, ktorú sa nám podarilo spoločne vytvoriť!

              Fotogaléria : http://zsmnohela.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=63#gallery/63

            • Študenti  nášho  gymnázia  sa v dňoch 8.5. 2016 – 13. 5. 2016  spolu so študentami gymnázia Dominika Tatarku v Poprade zúčastnili na nezabudnuteľnom  leteckom  zájazde v Londýne. Počas svojho pobytu zblízka spoznali  pulzujúci život Londýna, navštívili známe atrakcie, ako napríklad Buckinghamský  palác, sídlo britského parlamentu, zažili výmenu kráľovskej stráže, navštívili čínsku štvrť Londýna, múzeum voskových figurín, zažili jazdu na vyhliadkovom kolese „London eye“ a na chvíľu zakúsili Londýnske väzenie, ktoré im priblížilo históriu života v Londýne . Nakoniec žiaci navštívili aj známe múzea a galérie.

               Poďakovanie za výbornú organizáciu tejto akcie, odborný výklad a doprovod patrí p. učiteľovi Mgr.Kováčikovi Dušanovi  z gymnázia Dominika Tatarku v Poprade. 

               

          • Letecký zájazd  LONDÝN
            • Letecký zájazd LONDÝN

            • Žiaci našej školy sa v dňoch 8. 5. 2016 – 13. 5. 2016 zúčastnia na poznávacom leteckom zájazde do Londýna.

              Navštívia významné pamätihodnosti, ako Houses of Parliament,  Buckingham Palace  a mnoho iných. 

              Želáme im šťastnú cestu a bezpečný návrat!

               

            • Úspech na medzinárodnej prehliadke v Košiciach

            • Už po druhýkrát sme sa zúčastnili Medzinárodnej prehliadky umeleckej tvorivosti cirkevných škôl, ktorú organizuje Katolícka stredná pedagogická škola v Košiciach.  Kým v minulom ročníku náš divadelný  kolektív „Ušaté Olivy“ prezentoval  drámu Kým kohút nezaspieva, tento rok sme vsadili na humor. Síce sme si znovu zvolili tragické dielo, dokonca „ťažkú“ klasiku, ale rozhodli sme sa ho parodovať.  Áno, paródia na dielo od W. Shakespeara – Hamlet, bola tým správnym  výberom, ktorý zaujal a pobavil nielen množstvo divákov z radov študentov a učiteľov cirkevných škôl  z celého Slovenska aj z Čiech, ale aj odbornú porotu v zastúpení hercov, hudobníkov a tanečníkov. Krásne ohlasy na naše smiechom, radosťou, uvoľnenosťou i množstvom prekvapivých scén a vyvrcholení  naplnené vystúpenie,  nás presvedčili o tom, že sme  odovzdali to, čo sme „dať“ chceli a zároveň  aj získali späť.  Radosť, pocit dobre vykonanej práce, úsmev, šťastie, naplnenie sna  či krásny pocit víťazstva. Takto môžeme  v skratke opísať naše emócie počas hodnotiaceho seminára.  Vypočuli   sme si pozitívne hodnotenie aj od minuloročného „kata“ Martina Mňahončáka, ktorý predsedal porote  pre dramatickú zložku. Tá naše vystúpenie vybrala aj do galavečera počas ktorého nám  udelili Čestné uznanie poroty  za vynikajúci výkon.

              PS: Veľká pochvala patrí nášmu šikovnému Martinovi Krettovi za prípravu  úžasného  scenára a zároveň skvelého  hereckého stvárnenia postavy Hamleta. Chválim tiež  všetkých hercov, ktorí  sa skutočne bravúrne zhostili svojich úloh . Ďakujem za úžasný umelecký zážitok! Fakt som si to užila.       

              PaedDr. Z.Birčáková

               

          • Ocenenie Územného spolku Slovenského červeného kríža
            • Ocenenie Územného spolku Slovenského červeného kríža

            • Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca si ľudia na celom svete pripomínajú 8. mája. Pri tejto príležitosti Územný spolok  SČK v Poprade oceňoval prácu svojich najlepších členov, dobrovoľníkov a dlhoročných pracovníkov. Takúto ocenenie si z rúk predsedu L. Moravčíka, riaditeľky D. Kučkovskej a 1. viceprimátora Popradu I. Wzoša prevzala aj študentka nášho gymnázia Kristína Doliňáková.  Poďakovanie dostala za aktívnu účasť a spoluprácu v oblasti prvej pomoci a za úspešnú realizáciu projektu Dorotka a jej priatelia.

              Kristínka, blahoželáme!

               

          • Biblická olympiáda
            • Biblická olympiáda

            • V stredu 13. apríla sa v budove Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule konalo krajské kolo biblickej olympiády, do ktorého si 3. miestom v okresnom kole vybojovalo postup aj družstvo žiačok z nášho gymnázia. Tvorili ho: Michaela Nemčíková z II.A, Simona Banášová z II.A a Veronika Karkošková z I.A. V celkovej konkurencii si zmerali sily s ďalšími ôsmimi družstvami a obsadili pekné piate miesto. Ceny víťazom odovzdával spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka, ktorý všetkým súťažiacim poprial, aby aj naďalej a s láskou spoznávali Sväté písmo a zamilovali si ho. Prevzatím diplomov a cien sa však program neskončil, ale pokračoval prehliadkou biskupského paláca, ktorou sprevádzal archivár biskupského úradu Vladimír Olejník. Okrem iného bola možnosť nahliadnuť aj od miestnosti, v ktorej bol násilne internovaný biskup Ján Vojtaššák. Na záver nasledovala ešte prehliadka Katedrály sv. Martina. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník biblickej olympiády a dievčatám k úspechu srdečne gratulujeme.

            • Deň Zeme

            • Dňa 22.4. sme si pripomenuli, že apríl je mesiac lesov a zároveň sme sa na hodinách biológie venovali našej Zemi.  Študenti si vyrátali svoju ekologickú stopu, priestor, korý potrebujú pre svoj spôsob života, svoju stopu na životnom prostredí. Tí najskromnejší by sa uspokojili aj s 1,3 planéty, tým najmenej skromným by nestačili ani dve planéty. Zhodnotili sme  náš moderný, konzumný spôsob života.
              Venovali sme sa aj ochrane a obnove lesa, vychádzajúc z poznatkov z besedy so Správou TANAPu, podobne aj tomu ako ušetriť, žiť skromnejšie a menej zaťažovať životné prostredie.


              Z názorov žiakov:
              Mali by sme kupovať lokálne potraviny, kupovať čo najmenej výrobkov z PVC, recyklovať a triediť odpad. Martina


              Často pozerám dokumentárne filmy o mori, živote v ňom, o ľadovcoch a o tom ako sa topia, o lesoch, pralesoch a podobne... To všetko vyzerá neskutočne nádherne. Ale skutočná pravda ? Ropné škvrny, smetisko na morskej hladine, rovnako aj na dne, vyrúbané lesy, znečistené rieky, chemikálie v ovzduší... Erika


              Viac by sa malo o tom rozprávať v médiách, aby si ľudia uvedomili, čo všetko zlé robia planéte. Valéria

          • Deň narcisov
            • Deň narcisov

            • Aj tento rok sme sa zúčastnili kampane Deň narcisov, ktorá sa koná formou verejno-prospešnej zbierky pod záštitou Ligy proti rakovine. Výťažok bude použitý na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku.

              Každý, kto si narcis pripne na svoj odev, vyjadrí týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Niektorí naši študenti sa znova  aktívne zapojili ako dobrovoľníci.

            • Úspech na krajskom kole SOČ

            • 8. apríla sa naše žiačky zúčastnili krajského kola SOČ ( Stredoškolská odborná činnosť ) v Sabinove, kde úspešne reprezentovali naše gymnázium.

              Natália Lavríková : Výživové doplnky omega-3 na slovenskom trhu  ( chémia a potravinárstvo ) – 2. miesto

              Kristína Doliňáková: Aterogénny index plazmy ako významný prediktor kardio-vaskulárnych ochorení (zdravotníctvo) – 3. Miesto

              Kristína Maličká, Lucia Reľovská: Prevalencia metabolického syndrómu u mladých ľudí a jeho dopad na socio-ekonomický status jedinca ( zdravotníctvo )

              Natália Lavríková sa 28. 4. zúčastní celoslovenského kola SOČ v Bratislave.

              Blahoželáme a držíme palce !

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 59514