• Novinky

          • ZBIERAJ POUŽITÉ ZUBNÉ KEFKY A ZÍSKAJ KOŠE NA TRIEDENIE ODPADU PRE SVOJU ŠKOLU!
            • ZBIERAJ POUŽITÉ ZUBNÉ KEFKY A ZÍSKAJ KOŠE NA TRIEDENIE ODPADU PRE SVOJU ŠKOLU!

            • Prines staré, použité, vyradené zubné kefky do boxu na vrátnici. Za každých 100 akýchkoľvek vyzbieraných zubných kefiek získa škola jeden kôš od spoločnosti CURAPROX. Zbierať sa budú CURAPROX aj NE-CURAPROX kefky.

              VEDEL SI ŽE? Stará kefka nepatrí do koša. Ak aj zubnú kefku správne hodíš do kontajnera na plast, skončí väčšinou na skládke, kde sa bude rozkladať stovky rokov. Kefky sú totiž väčšinou z viacerých druhov plastov. Tie však u nás nikto neoddeľuje, preto ich namiesto recyklácie čaká skládka či spaľovňa.  Spoločnosť CURAPROX odsekáva kefkám hlavičky a rúčky recykluje na koše na triedenie odpadu. 

               Aj taká vec ako zber použitých zubných kefiek dokáže meniť Slovensko na ekologickejšiu krajinu. Pripojte sa k nám a pomôžte nám pomáhať.

          • Fotovoltaika u nás!
            • Fotovoltaika u nás!

            • Podarilo sa! Naša škola bude zelenšia vďaka osadeniu 20 solárnych panelov s celkovým výkonom 10 kW. Osadenie a nákup fotovoltaiky na školu sa realizuje v rámci projektu Využívaj energiu ekologicky podporeného z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Aktuálny výkon fotovoltaiky a množstvo dodávanej energie zo siete je možné sledovať pomocou aplikácie FusionSolar. Už čoskoro spustíme zážitkové vzdelávania a budete môcť prísť sa pozrieť k nám naživo.

              Projekt ACC03P27 – Využívajte energiu ekologicky získal grant z Nórska v sume 42 500 €. Projekt bol spolufinancovaný v sume 7 500 € zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je zvýšiť povedomie pedagógov, žiakov i ich rodičov o zmierňovaní dopadov a potrebe prispôsobovania sa zmene klímy formou zážitkového vzdelávania v prepojení na praktickú implementáciu technických opatrení v priestoroch školy.

          • Skvelé umiestnenie nášho žiaka
            • Skvelé umiestnenie nášho žiaka

            • V krajskom kole súťaže „....a Slovo bolo u Boha“, ktoré sa konalo v našej škole dňa 20. 1. 2022,
              obsadil v piatej kategórii medzi recitátormi stredných škôl tretie miesto Timotej Marhefka zo IV.AG.
              Porotu zaujal sugestívnym prednesom veršov klasikov slovenskej poézie I. Kraska a M. Válka. Timovi
              srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy v ďalšej súťaži a prajeme mu veľa ďalších
              úspechov.

          • „...a Slovo bolo u Boha....“
            • „...a Slovo bolo u Boha....“

            • Dňa 20.1. 2023 sa v našej škole opäť konalo krajské kolo súťaže „...a Slovo bolo u Boha....“. V recitácii kresťanskej poézie a prózy súťažilo 45 žiakov zo škôl západnej časti Prešovského a Košického kraja v piatich kategóriách. Víťaz z každej kategórie postupuje do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční v Batislave 25. marca 2023. Víťazom súťaže srdečne blahoželáme.

              Vysledkova_listina.docx​​​​​​​

          • Duchovná obnova tretiakov
            • Duchovná obnova tretiakov

            • Dňa 17. -  18. januára sa gymnazisti III.A zúčastnili na duchovnej obnove vo Važci.

              Duchovná obnova trvá obvykle dva dni a je založená na jednej podstatnej téme.

              Tentokrát sa učili odpúšťaniu v živote a vnútornej láske. Zažili mnoho sĺz a nový pohľad na odpustenie. Je veľmi ťažké vedieť ako odpustiť a oslobodiť sa v živote od tejto ťažoby.

              Aj napriek tomu, že sa žiaci dobre nevyspali, dokázali prekonať svoju únavu a zdolať mnohé zaujímavé aktivity, ktoré pre nich organizátori pripravili.  

              Ku koncu obnovy mali žiaci možnosť odovzdať spätnú väzbu a aj pár milých slov pre organizátorov.

              Všetkým ďakujeme a povzbudení odchádzame ku školským aktivitám. 

               

              Pavol Mihál, III.A

          • CREATIVE WRITING
            • CREATIVE WRITING

            • Zdokonaľovanie sa v anglickom jazyku môže mať veľa podôb. 

              Tak ako napríklad naše učenie sa gramatických časov a rozširovanie si slovnej zásoby v kontexte. 

              Prácou v skupinách sme vytvárali vlastné príbehy, ktoré sme prezentovali pred ostatnými spolužiakmi. Bol to čas nielen pre ukázanie našich talentov, ale aj pre budovanie vzájomnej spolupráce a v neposlednom rade pre precvičenie a zdokonalenie sa v anglickom jazyku.

               

              Mgr. Anna Špinerová 

          • Naša absolventka Lucia Zvalená prednášala žiakom ZŠ
            • Naša absolventka Lucia Zvalená prednášala žiakom ZŠ

            • Dni 19. 12. 2022 a 21. 12. 2022 boli pre mňa výnimočné. Prednášala som žiakom piateho a šiesteho ročníka Základnej školy sv. Jána Pavla II. v Poprade zadanie z predmetu Environmentálna výchova, na tému Prikrmovanie vtáctva v zimnom období. Predmet Environmentálna výchova má vyučuje Ing. Zuzana Gallayová.

              Prednáška trvala dve vyučovacie hodiny.

              V úvode som žiakom zdôraznila význam prikrmovania vtákov, vysvetlila, ktoré krmivo je vhodné a ktoré zasa nie a ďalšie dôležité detaily. Po vstupnej diskusii nasledoval interaktívny kvíz cez aplikáciu Kahoot, v ktorom som si preverila vedomosti žiakov. Žiaci mali určiť 24 druhov vtákov podľa fotografií. Časový limit na jeden druh bol 30 sekúnd. Žiaci preukázali veľmi dobré vedomosti z biológie, väčšinu zobrazených druhov spoznali.

              Po prestávke som žiakom púšťala zvukové prejavy vtákov. Ku každému hlasovému prejavu mali žiaci tri možností o aký druh sa jedná. To už bolo o čosi náročnejšie, ale spoločne sme sa dopracovali k správnym odpovediam.

              V ďalšej časti som prezentovala žiakom výsledky mojej SOČ, kde som zdôraznila význam zimného prikrmovania spevavcov. Žiaci mali množstvo zvedavých otázok, na ktoré sme sa snažili nájsť spoločné odpovede. Celá prezentácia bola doplnená množstvom mojich fotografií a zaujímavých videí. Bola to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť.

              Na záver by som sa chcela poďakovať všetkým žiakom za ich pozornosť a aktívny prístup. Takisto ďakujem vedeniu Základnej školy sv. Jána Pavla II. v Poprade a PaedDr. Zuzane Čerkalovej za možnosť realizovania tejto aktivity.

               

               

              Lucia Zvalená 

              Technická univerzita vo Zvolene

              Fakulta ekológie a environmentalistiky

              Ekológia a ochrana biodiverzity

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Prúd olympiád na našej škole sa zdá priam nekončiaci. Na jednej z jeho vĺn prebehla aj tohtoročná Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

                          Súťaž je už tradične rozdelená na dve kolá. Prvé, písomné, bolo testom vedomostí a pamäte, a tentoraz výnimočne prebiehalo na kolesách. Konalo sa totiž „online“ priamo v autobuse v piatok 9. decembra cestou na náš školský výlet do vianočnej Viedne. Tí najlepších súťažiaci z neho potom ďalej postúpili do druhého kola, ktoré prebehlo nasledujúci týždeň už „klasicky“ v priestoroch školy. Táto časť súťaže, subjektívne náročnejšia, keďže si vyžadovala veľkú dávku tvorivosti a rétorickej obratnosti, pozostávala z dvoch úloh. Prvou bolo v našej kategórii A, kde súťažili žiaci tretieho a štvrtého ročníka gymnázia, napísať báseň inšpirovanú zadaným textom na tému Generácia Z. Všetci účastníci splnili túto úlohu na výbornú a takisto úžasne svoju vlastnú tvorbu aj zarecitovali, dokonca pred prvákmi, ktorých inšpirovali k vlastnej tvorbe. Druhou úlohou bol prejav  s názvom Akú reformu potrebuje súčasné školstvo? Tu sa ukázala pravá, priam „sokratovská“ argumentačná schopnosť súťažiacich. Obhajoby vlastných názorov a presvedčenia boli priam nepriestrelné, no aj tak neodvrátili otázkové bombardovanie spolusúťažiacich v nasledujúcej diskusii. Po tejto neľútostnej, ženevskou konvenciou opovrhujúcej bitke, nastalo ticho vyhodnocovania. To bolo pretrhnuté až nasledujúci deň vyhlásením výsledkov.

                          Na výsledkovej listine, po kapitulácii jednej zo súťažiacich, na prvých troch miestach v kategórii A suverénne dominovali maturanti. Bronz získal Daniel Puchala, striebro Damián Tancoš a zlatom i školským vavrínovým vencom sa môže (v zdravej miere, samozrejme) pýšiť Timotej Marhefka. V kategórii B sa zasa blysli dievčatá z 1. AG. Na prvom mieste skončila Magdaléna Štinčíková a za ňou Mária Szczechowiczová a Sofia Ella Kornajčíková.
                          Nám obom, Magdaléne aj samému sebe  prajem (a v dobrej viere dúfam, že rovnako aj naši súperi) všetko najlepšie na krajskom kole súťaže vo februári v Prešove.


              Timotej Marhefka, IV.AG

          • Olympiáda v cudzích jazykoch
            • Olympiáda v cudzích jazykoch

            •  

              Posledné novembrové a  prvé decembrové dni sa na našom gymnáziu už tradične niesli v súťažnej atmosfére, ktorú vyvolal záujem našich nadaných študentov zmerať si svoje zručnosti v anglickom, francúzskom a nemeckom jazyku. 

              Školské kolo  Olympiády v cudzích jazykoch bolo organizované v troch súťažných kategóriách  - 2A, 2B a 2C2.

              Predmetová súťaž prebehla prezenčnou formou (písomný test: čítanie a počúvanie s porozumením, gramatika a slovná zásoba a ústne skúšanie - opis obrázkov a dialógy).

              Súťažiaci si mali možnosť zmerať svoje zručnosti v oblasti gramatiky, slovnej zásoby, porozumenia či čitateľskej gramotnosti a v komunikačných zručnostiach. Komisia hodnotiteľov mala neľahkú úlohu vybrať spomedzi vyrovnaných výkonov najlepších žiakov.

               

              Výsledková listina:

              Školské kolo olympiády cudzích jazykov - Gymnázium

               

              1. ANGLICKÝ JAZYK:

               

              • Kategória 2A (1.+ 2.ročník):

               

              1. miesto: Kovalčík Nikolas (1.A)

              2. miesto: Pozniaková Oleksandra (1.A)

              3. miesto: Kašická Linda (2.A)

               

              • Kategória 2B  (3.+ 4.ročník):

               

              1. miesto: Marhefka Timotej (4.A)

              2. miesto: Mihál Pavol (3.A)

              3. miesto : Bizoň Jozef (4.A)

               

              • Kategória 2C2  (3.+ 4.ročník):

               

              1. miesto: Tímea Lešková (4.A)

               

               

               

              1. NEMECKÝ JAZYK:

               

              • Kategória 2A (1.+ 2.ročník):

              1. miesto: Dluhá Nikola (2.A)

              2. miesto: Kašická Linda (2.A)

              3. miesto: Bušovský Tibor (1.A)

               

              • Kategória 2B (3.+ 4.ročník):

               

              1. miesto: Bizoň Jozef (4.A)

              2. miesto: Lazarák Martin (3.A)

              3. miesto : Marhefka Timotej (4.A)

               

               

               

              1. FRANCÚZSKY JAZYK:

                                                   

              • Kategória 2B (3.ročník + 4.ročník):

               

              1. miesto: Benková Sára (4.A)
              2. miesto: Vilgová Karin (3.A)
              3. miesto: Misálová Natália (3.A)

               

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Víťazi postupujú do Obvodného kola OCJ, ktoré sa uskutoční v mesiaci január 2023.

                                                                                                                       

                                                                         Mgr. Anna Špinerová

          • Vitajte u nás...
            • Vitajte u nás...

            • V piatok 16. decembra 2022 bolo na našom gymnáziu rušnejšie ako po iné školské dni – konal sa u nás Deň otvorených dverí. Ôsmaci a deviataci tak opäť mali jedinečnú možnosť nahliadnuť do nášho stredoškolského života.

              Na úvod srdečne privítal žiakov a ich rodičov pán riaditeľ PaedDr. Marcel Karkoška, ktorý im priblížil našu školu a taktiež ich oboznámil s priebehom celého dňa.

              Pre žiakov a ich rodičov si naši študenti pripravili ukážky prírodovedných i humanitných predmetov, oboznámili ich s možnosťou výmenných pobytov, medzinárodných projektov a rôznych aktivít, do ktorých sme ako škola zapojení. Nechýbali tiež konkrétnejšie informácie o úspešnosti našej školy, duchovnom živote či blížiacich sa prijímacích skúškach.
              Naši šikovní študenti si dali na prezentácii školy skutočne záležať, a preto veríme, že našich návštevníkov oslovila unikátna možnosť stať sa už čochvíľa našimi budúcimi spolužiakmi.

              Nikola Dluhá, II. A

          • Cvičná firma
            • Cvičná firma

            • Je tradíciou, že v rámci predmetu cvičná firma predávajú tretiaci gymnázia bagety žiakom a učiteľom.

              Deje sa to vždy cez veľkú prestávku. Máme na výber z mnohých druhov, a tak si na chuť príde naozaj každý. Podľa toho, koľko bagiet sa počas dňa predá, napíšu tretiaci pánovi z firmy Babaloo, koľko ich na ďalší deň potrebujú. Ten ich priváža vždy ráno, preto sú bagety čerstvé.

              A tým, že sme zapojení do programu Zelená škola, nemáme na škole automaty, ktoré by nám zbytočne navyšovali odber elektriny. Preto predávame bagety osobne a kým zbehneme a vybehneme späť na tretie poschodie, tak si pritom aj zacvičíme. Takže to  máme 2 v 1 :)

              Simona Bekešová, III. A

          • Adventná Viedeň
            • Adventná Viedeň

            • Bol piatok 9. 12., keď sme sa s našimi študentmi a pedagógmi z gymnázia vybrali do metropoly nášho južného suseda - do Viedne.

              Hoci predpoveď počasia na tento deň nebola sľubná, nálada a odhodlanie vidieť  krásnu predvianočnú historickú a kultúrnu metropolu bola väčšia. Cesta nám ubiehala bez väčších problémov, aj vďaka spoľahlivým pánom šoférom a pani sprievodkyni, ktorá nám priblížila (aj vtipným spôsobom) pár historických faktov a zaujímavostí.

              Potom, čo sme prešli historickým jadrom Viedne, rozišli sme sa každý na inú stranu - podľa sféry záujmov: do galérie, na trhy, po stopách histórie alebo len prechádzkovým krokom po jednotlivých miestach centra mesta.

              Podvečer, keď sme si každý užili Viedeň po svojom,  po ochutnaní skvelej kávy, obdivovaní vianočnej výzdoby a pamiatok, sme sa spokojní (aj premočení – pozn.  predpoveď vyšla...)  a plní svojich zážitkov, vrátili späť k autobusu a k svojim rodinám „in die Slowakei “.

              Auf Wiedersehen Wien - bis zum nächsten mal!                                      

                                                                                                                                       Ing. A. Michalová

              Slovami našich žiakov:

              „Vo Viedni som sa cítila ako v trblietavej rozprávke, kde všetko okolo mňa žiarilo rôznymi svetielkami, farbami a ozdobami. Bola to nádherná prechádzka po vianočných trhoch, kde rozvoniavala vôňa pečených gaštanov, perníkov a vareného punču od samého príchodu do Viedne. Potulky historickými uličkami a všade blýskavá vianočná nálada v nás zanechala pocit radosti a šťastia navždy.“ 

              Sára Hovancová, III.A

              „Predvianočný výlet do centra Viedne nás všetkých milo prekvapil. Okúzľujúca  atmosféra na nás dýchala z každej strany. Jedinečné historické pamiatky, sviatočné stánky a majestátna vianočná výzdoba na nás zapôsobila svojou magickosťou a neodolateľným pokojom. Ani upršané počasie, ktoré nás celý deň sprevádzalo, nám nezabránilo vychutnať si tradičný vianočný punč, okúsiť tajomstvá tamojšej kuchyne a najmä užiť si kvalitne strávený čas so svojimi spolužiakmi aj mimo nášho rodného kraja. Pevne veríme, že takýmto dňom ešte neodzvonilo a budúci rok budeme mať opäť možnosť nadobudnúť nové nezabudnuteľné zážitky.“ 

              Nikola Dluhá, II.A

          • Súťažili sme vo fyzike online – Fyziklání online 2022
            • Súťažili sme vo fyzike online – Fyziklání online 2022

            • Celé súťaženie sa začalo v stredu 23.11. vo večerných hodinách. Súťažiaci pracujú v maximálne päťčlennom tíme na vypracovaní jednotlivých úloh, pričom môžu používať dostupné online zdroje, knihy, kalkulačky a samozrejme svoju myseľ. Súťaž trvala 3 hodiny od 17:00 do 20:00 hod. Z nášho gymnázia sa zúčastnili tentokrát 4 tímy, ktoré sa statočne pasovali s úlohami. Výsledky súťaže sú veľmi tesné a možno povedať, že lepšie ako minulý školský rok. V konkurencii viac ako 860 tímov z takmer celého sveta získali pekné umiestnenia. Pevne si veríme a dali sme si za cieľ získať budúci rok približne 50 bodov. Získané body si študenti pripíšu do súťaže Fyzik roka. Všetkým študentom ďakujeme za ich odvahu a statočnosť a prajeme im ďalšie úspechy v pokračujúcom Fyzikálnom korešpondenčnom seminári (FYKOS).

                                                                                                       RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

               

          • Klub chemikov
            • Klub chemikov

            • V pondelok 5.12. boli traja naši žiaci – M. Lazarák, K. Vilgová a J. F. Roth účastní na Klube chemikov. Jeho cieľom bolo pripraviť žiakov nielen vedomostne, ale najmä prakticky na vyššie kolá (krajské a celoslovenské) chemickej olympiády v kategórii A. Žiaci absolvovali prípravu v oblasti syntéz organickej chémie a prakticky vyskúšali tzv. acido-bazické titrácie a s nimi spojené výpočty. Klub chemikov zastrešuje Regionálne centrum mládeže v Košiciach v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou, katedrou fyzikálnej a analytickej chémie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde sa odohrala celá akcia. Hoci zúčastnení žiaci tento rok nepostúpili do vyšších kôl, bolo to pre nich podľa ich vlastných slov veľmi osožné. Veríme, že túto svoju prípravu zúročia v budúcom školskom roku. Držte palce!

          • Pro Educo
            • Pro Educo

            • Vo štvrtok 1. decembra som sa s kamarátmi vybral na veľtrh vysokých škôl do Košíc. Ako dochvíľni mladí muži sme prišli s hodinovým časovým náskokom. Toto čakanie sme si skrátili príjemným posedením pri horúcej čokoláde v neďalekej kaviarni. Keď nadišiel náš čas, vošli sme do sály Alfa v areáli Kulturparku. Privítalo nás veľké množstvo stánkov a usmievavých tvárí. Pri každom sme sa na chvíľu pristavili a informovali sa o fakultách, prijímacích skúškach, budúcej pracovnej perspektíve a o najpodstatnejšom, výhľade z okien. Pri niektorých stánkoch sme dostali ceruzky, perá, gumy... Z každého stánku sme si vzali letáčiky, ktoré môžete nájsť na chodbovom stole na treťom poschodí. Keď náš čas vypršal, dali sme hale "S pánom Bohom" a podišli sme k obedu. Potom sme sa plánovane vrátili do nášho podtatranského mesta 😊

              Timotej Marhefka, IV. A

          • Návšteva z NKOS
            • Návšteva z NKOS

            • Dňa 28. 11. 2022 navštívili našu školu prezidentka Nezávislých kresťanských odborov Slovenska pani Doc. Ing. Ľubica Černá, PhD. s odborovým inšpektorom BOZP pánom Mgr. Ing. Ivanom Černým. Stretli sa s naším pánom riaditeľom PaedDr. Marcelom Karkoškom. Pani prezidentka si prezrela aj priestory školy. Sprevádzala ju predsedníčka základnej organizácie ZPŠaV NKOS Ing. Mgr. Zuzana Mikulíková. Pani prezidentke sa škola páčila – odborné učebne, telocvičňa a hlavne kaplnka, ktorá je srdcom našej školy. V kaplnke sa stretli so žiakmi, ktorí si priniesli adventné vence na posvätenie. V ten deň ich na svätej omši posvätil školský pán kaplán Lukáš. Pán Černý zároveň vykonal kontrolu nad dodržiavaním BOZP, ktorá veľmi dobre dopadla a všetkých nás tak potešila. Ďakujeme za spoluprácu.

              Ing. Mgr. Mikulíková Zuzana

          • Gymnazisti učia šiestakov alebo interaktívne rovesnícke vzdelávanie o robotike
            • Gymnazisti učia šiestakov alebo interaktívne rovesnícke vzdelávanie o robotike

            •  V pondelok 28. novembra sme my, študentky 3. ročníka gymnázia,  predstavili v rámci rovesníckeho vzdelávania žiakom šiesteho ročníka základnej školy základy robotiky. Šiestaci si mohli vyskúšať ovládanie LEGO robotov, a tiež autíčko na diaľkové ovládanie, ktoré sme skonštruovali počas projektu Erasmus+ v Litve (video o našich zážitkoch si môžete pozrieť v linku dole:). Taktiež si zasúťažili s robotom v stavaní rubikovej kocky. Na záver workshopu deti zistili, že robotika je dnes už súčasťou bežného života a že každý z nás má určite doma aspoň jedného robota. 

              https://www.facebook.com/KeliaukPirmyn/videos/685610479574523/

              Soňa Hanáková a Zuzana Kallová, III. AG

          • Imatrikulácia prvákov
            • Imatrikulácia prvákov

            • V priestoroch nášej školy sa uskutočnila imatrikulácia, ktorú usporiadali naši tretiaci pre prvý ročník. Žiaden prvák sa nestane riadnym študentom gymnázia, kým neprejde tradičným rituálom. Pripravili sme im teda zopár pekných a trochu i problematických úloh, aby sa mohli prejaviť ako jednotlivci, ale aj ako zdravý kolektív triedy. Úlohy preverili ich odvahu, priebojnosť a schopnosť nebrať sa príliš vážne. Všetci prváci to bez problémov zvládli. No a potom nasledoval sľub a slávnostný prípitok. Nakoniec sme si dokonca všetci spolu zatancovali a zaspievali 😊
               

              Simona Bekešová, III.A

          • Prezentácia projektu Erasmus+
            • Prezentácia projektu Erasmus+

            • V pondelok 21.novembra sme my, tretiaci a štvrtáci, predstavili študentom prvého a druhého ročníka gymnázia európsky program Erasmus+. Porozprávali sme im o cieľoch a výsledkoch medzinárodného projektu pod názvom Race to Employment venovaného robotike a digitálnemu vzdelávaniu, na ktorom sme sa v októbri zúčastnili v Litve, a tiež sme sa s nimi podelili o svoje nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti. Mladších spolužiakov sme povzbudili, aby neváhali a využili jedinečnú šancu zapojiť sa do ďalších projektov Erasmus+, ktoré naša škola spoluorganizuje, zdokonalili sa tak v angličtine a spoznali nové krajiny a zahraničných priateľov.

              Link robotika

               

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Vážení rodičia a milí žiaci,

              dňa 18. 11. 2022 (piatok) budú mať žiaci ZŠ a gymnázia riaditeľské voľno z organizačných dôvodov v zmysle par. 150, ods. 5, Zákona č.245 o výchove a vzdelávaní.

              Vedenie školy

          • Navždy sa zachová,  v pamäti stužková....
            • Navždy sa zachová, v pamäti stužková....

            • Farebná jeseň spolu s pestrofarebnými odtieňmi šiat maturantiek a galantnými oblekmi maturantov priniesla po predchádzajúcich „ pôstnych“ rokoch dlho očakávanú slávnostnú udalosť.

              Nastala krásna chvíľa, kedy si študenti IV. A mohli vychutnať povznášajúci pocit dekorovania zelenou stužkou. Stužkou nádeje, ktorá dáva mladým ľuďom nezabudnuteľný pocit radosti, že sa im otvára brána do sveta dospelých. Symbolizuje zároveň aj zodpovednosť za svoje kroky na ďalšej ceste životom.

              Stužková slávnosť mala pre študentov okrem slávnostného charakteru aj príchuť radosti a skvelej zábavy, kde maturanti predviedli svoj talent a tímového ducha. Zo stužkovej slávnosti si neodniesli len črepinu z džbánu a stužku, ale hlavne spomienky a dobrú náladu.

               

                                                                                                            Ing. B. Holigová, triedna učiteľka

          • Zbierka zálohovaných obalov
            • Zbierka zálohovaných obalov

            • Cez leto sme v Spojenej škole sv. Jána Pavla II. obnovili učebne fyziky a chémie. V modernizácii priestorov školy budeme aj naďalej pokračovať. Keďže žiadny projekt sa nezaobíde bez finančnej pomoci a naša škola je školou zelenou, rozhodli sme sa financie získať prostredníctvom zbierky zálohovaných obalov.  Zálohované obaly tak môžete nechať v označenom koši pri učebni chémie a biológie. O aktuálnom stave zbierky a o tom, kam sme peniaze investovali, vás budeme pravidelne informovať.

              Vopred vám ďakujeme, že zálohujete s nami!

              Žiacky parlament a PK človek a príroda, zdravie a pohyb

          • Ekotopfilm 2022
            • Ekotopfilm 2022

            • SORRY MR.WYETH - „Vy ste vymysleli vodu vo fľaši, my fľašu vo vode."

              Aj takto znie odkaz najznámejšieho filmového festivalu o trvalo udržateľnom rozvoji EKOTOP, ktorého sme sa vo štvrtok 10. októbra 2022 zúčastnili aj my, žiaci I.A, II.A a III.A triedy.

              Naučili sme sa, že trvalo udržateľný rozvoj znamená zabezpečenie slušnej kvality života pre každého bez čerpania zásob, ktoré budú pre budúce generácie nevyhnutné ale i to, že znížením množstva odpadu či nakupovaním s ohľadom na životné prostredie vieme i my prispieť k veľkej zmene.

              Zároveň sme mali možnosť vypočuť si aj zaujímajú prednášku, ktorá nás oboznámila s problematikou lesov na našom území či s tým, akým neobyčajným a pre nás dôležitým životom žijú lesné zvieratá.Z besedy sme tak odchádzali povzbudení zúčastniť sa na riešení trvalo udržateľného rozvoja či už v škole a i v domácnostiach.

               

              N. Dluhá a M. Klingová, II. A

          • Naše ďalšie dobrodružstvo s názvom Erasmus+
            • Naše ďalšie dobrodružstvo s názvom Erasmus+

            • Je známe, že na našom gymnáziu sa študenti učia už v prvom ročníku plynule komunikovať v angličtine aj pomocou metódy CLIL, a svoje jazykové vedomosti si môžu overiť v praxi. Ako? No predsa zapojením sa do skvelých medzinárodných projektov, ako je napríklad eTwinning alebo Erasmus+. Takúto šancu sme my, gymnazisti, dostali opäť, keď sme sa v októbri zúčastnili ďalšieho erasmového programu, ktorý organizuje naša škola. Tentoraz sme odcestovali do Litvy, kde sme spoznali nielen kultúru tejto pobaltskej krajiny, ale aj nových priateľov z rôznych kútov Európy.

                          Témou projektu s názvom „Race to Employment“ bolo digitálne vzdelávania –  robotika a podnikanie v oblasti IT. A naším cieľom? Zdokonaliť sa v programovaní, v medzinárodnom tíme skonštruovať autá na diaľkové ovládanie, zlepšiť si jazykové zručnosti a spoznať mladých ľudí z Litvy, Estónska a Rumunska, ktorí do Elniakampis neďaleko hlavného mesta Vilnius zavítali spolu s nami.

                          Pred projektom sme sa na našu cestu usilovne pripravovali  –  nacvičovali sme ľudový tanec, zháňali sme kroje a nachystali sme si prezentáciu o slovenských robotických firmách.  A hlavne, vytvorili sme spolu veselú, neúnavne vtipkujúcu kamarátsku partiu, známu aj pod skratkou JAU* (vysvetlenie nájdete na konci článku).

                          Ani sme sa nenazdali a bol tu deň D – 21. október a s ním náš vytúžený odchod na Erasmus+.  Po napínavej autobusovej nočnej jazde Poľskom a Litvou sme konečne dorazili do Národného parku Neris, kde nás čakal náš provizórny domov počas nasledujúcich dvanástich dní –  útulná drevená chata pri jazere uprostred  nádherne sfarbeného jesenného brezového lesa. Konečne sa mohlo začať naše erasmové dobrodružstvo, ktoré nám síce vďaka nášmu východniarskemu temperamentu a záplave zážitkov a emócií sem-tam pripomínalo jazdu na strmej horskej dráhe, ale ktoré nepochybne stálo za to!

                          Hneď v prvý deň sme sa zoznámili s našimi lektorkami – s energickou a pozitívne naladenou Egle a so skvelou a empatickou Cat z Litvy, a tiež s programátorom Liviu z Rumunska, ktorý nás privítal  svojou úsmevnou hláškou „Hello, my name is Liviu and I'm not gonna leave you“. Spolu sme si stanovili pravidlá jednotlivých „sessions“, prostredníctvom hier sme sa trochu viac spoznali a „prelomili sme ľady“. Najprv, ako to na horskej dráhe býva, sme boli nesmelí a veľmi sme si v novej situácii neverili, ale postupne sme sa rozhýbali a rýchlo sme si našli nových kamarátov.  Liviu, náš robotický guru, nás neúnavne zasväcoval do tajov elektriny, fungovania motorov, ba aj umelej intelgencie a učil nás zapájať obvody či pracovať s programom Arduino. Ak videl, že nie sme v najlepšie kondícii, vždy mal poruke vtip o robotoch. Pomocou umelej inteligencie sme si vytvorili logo pre svoj tím, v ktorom sme konštruovali originálne robotické vozidlá a pripravovali sme sa na záverečný deň, keď sme sa spolu mali zúčastniť automobilových pretekov. 

                          Tento Erasmus+ prekvapivo ale zďaleka nebol len o robotike a nových technológiách. Cat nás totiž previedla aj rôznymi psychologickými aktivitami spojenými s mentálnym tréningom a spoznávaním samého seba. Vďaka tomu sme sa postupne zbavili strachu z neznámeho a naučili sme sa, aká dôležitá je v každej situácii komunikácia, tímová spolupráca, vzájomná podpora, rešpekt a fungujúce vzťahy s inými ľuďmi.

                          Pracovný deň, zaplnený hodinami fyziky, informatiky a hrami, striedal večerný program. Študenti z každej krajiny si pre ostatných pripravili tematický národný večer, na ktorom predstavili svoj región, kultúru a tradície. Myslím, že my, Slováci, sme si všetkých získali svojím spevom a horehronským tancom v krojoch, temperamentom a energiou, no a samozrejme, našimi tradičnými špecialitami ako horalka či vlastnoručne uvarená kapustnica s tatranskými dubákmi a bryndzové pirohy so Simonkinou slaninkou. Tie tromfol asi len Timkov vaječný likér podľa tajného babkinho receptu, ktorý sa síce najprv zrazil, ale na ktorý nakoniec stáli  v dlhom rade baby od Tallinu po Bukurešť. Večerný program bol bohatý, a ak ste chceli opustiť svoj „darkest dungeon“ a zabaviť sa, čakala vás karaoke party, nočné saunovanie a kúpanie v jazere pod hviezdami, filmový večer,  talentová šou a dokonca aj módna prehliadka na skoro skutočnej runway s chlapcami zmenenými na neuveriteľných modelov (ehm). Alebo skrátka len tak rozhovory s ľuďmi, ktorí síce hovoria iným jazykom a sú z inej kultúry, ale v skutočnosti sú vlastne celkom rovnakí ako my. Našu každodennú rutinu spestril aj výlet do Vilniusu s prehliadkou nádherného hradu, katedrály a uličiek bohémskej Užupskej republiky s umeleckými galériami a čarovnou atmosférou. Sľúbili sme si, že táto návšteva podmanivého litovského hlavného mesta určite nebude je naša posledná!

                          Naša cesta na erasmovej horskej dráhe sa postupne blížila ku koncu a nás už čakali iba záverečné preteky tímov s krásnou prehliadkou originálnych robotických áut, fotografovanie a rozlúčková párty, na ktorej sa asi málokto ubránil slzám. Ale tie, ako nám raz povedala Cat, sú predsa často skôr prejavom sily a odvahy ako slabosti, a netreba sa za ne hanbiť. Koniec koncov, s našimi novými zahraničnými priateľmi sme stále v kontakte a veríme, že sa spolu čoskoro znova stretneme. Aj naša slovenská erasmová skupina  pod názvom JAU* ďalej „žije“ a veselo sa spolu doberáme. Na svoje spoločné zážitky v Litve asi nikdy nezabudneme a veríme, že aj medzi nami vznikli a upevnili sa nádherné priateľstvá, ktoré vydržia. A čo je vlastne JAU*?  Pár  trocha bláznivých ľudí na jednej vlne, s osobitým zmyslom pre čierny humor, s nekonečnou dôverou v kamarátov a dobré konce, beznádejne nakazených vírusom „Erasmus“ …. Pretože ak ste to raz zažili, láka vás to znova. To ostatné ale neprezradíme a ostane to v duchu „four wall rule“ (alebo inak: „Čo sa stalo na Erasme, to ostane na Erasme“) naozaj iba „AMONG US“. Choďte a vyskúšajte si to sami!

               

              Simona Bekešová a kol. JAU*

          • Slávili sme odpust
            • Slávili sme odpust

            • Piatok 22. október bol pre našu školu veľkým sviatkom. Slávili sme spomienku sv. Jána Pavla II., ktorého meno nesie naša škola, a zároveň je aj jej patrónom. Odpustovú svätú omšu celebroval v kostole sv. Cyrila a Metoda pán kaplán Marek Suchanovský z farnosti Poprad-mesto, ktorý bol kedysi tiež žiakom našej školy. V kázni žiakom a zamestnancom priblížil život a čnosti svätého pápeža.

              Po svätej omši sa nám predstavili mladí z gréckokatolíckej farnosti z Prešova spolu so svojimi kňazmi. V krásnom divadelnom predstavení nám taktiež ukázali veľkosť a svätosť Karola Wojtylu, a priblížili najdôležitejšie momenty jeho života. Všetkým patrí úprimné ďakujem a Pán Boh zaplať. Tešíme sa opäť o rok

          • Život svoj v Tebe mám
            • Život svoj v Tebe mám

            • Veď ty si stvoril moje útroby,

              utkal si ma v živote mojej matky.

              Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne;

              všetky tvoje diela sú hodny obdivu

              a ja to veľmi dobre viem. (Žalm 139, 13 – 14)

               

              Vo štvrtok 20. 10. 2022 sme na našej škole privítali vzácnu návštevu z USA (Florida a Louisiana). V čase modlitebnej kampane 40 dní za život, ktorá v týchto dňoch prebieha na gymnáziu, nás navštívil katolícky laický misionár Tom Edwards s manželkou Jean-Marie, ktorá sa angažuje v hnutí Pro-life, a Leilou Benoit. Sprevádzala ich prekladateľka pani Jarka Pytelová.

              Naši hostia vo svojej prednáške hovorili o dôležitosti ochrany života človeka od počatia po prirodzenú smrť. Jean-Marie a Leila popísali gymnazistom a deviatakom vývinové štádia bábätka od počatia po narodenie. Ako názorné pomôcky nám ukázali obrázky a 3D modely bábätiek v jednotlivých mesiacoch vývinu. Mohli sme si ich tiež vziať do rúk.

              V závere prednášky hovorila Jean-Marie o formách umelého potratu vykonávaných v USA. V našich očiach sa objavil smútok. Jean-Marie zakončila odkazom nádeje a prosby pomoci matkám, ktoré potrebujú oporu vo svojej, zdanlivo neriešiteľnej, situácii.

               

              Ďakujeme... za rodičov... za život... za misiu pro-liferov... za nás všetkých...

          • Pásmo o sv. Jánovi Pavlovi II.
            • Pásmo o sv. Jánovi Pavlovi II.

            • Spojená škola sv. Jána Pavla II. Vás srdečne pozýva na hudobno-dramatické pásmo o živote pápeža Jána Pavla II., ktoré sa uskutoční po odpustovej sv. omši (o 8.15 hod.) 21.10.2022 (piatok) o 9.30 hod. v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade.

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 57850