• Novinky

          • Pásmo o sv. Jánovi Pavlovi II.
            • Pásmo o sv. Jánovi Pavlovi II.

            • Spojená škola sv. Jána Pavla II. Vás srdečne pozýva na hudobno-dramatické pásmo o živote pápeža Jána Pavla II., ktoré sa uskutoční po odpustovej sv. omši (o 8.15 hod.) 21.10.2022 (piatok) o 9.30 hod. v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade.

          • Poézia hrou
            • Poézia hrou

            • Žiaci 3. ročníka gymnázia sa v stredu 12. októbra zúčastnili na literárnom workshope na tému Poézia ako umelecký slovenský prejav písaný veršom v Podtatranskej knižnici v Poprade. Podujatie viedol popradský rodák, vysokoškolský učiteľ, prekladateľ a básnik Ján Gavura z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

                          Workshop bol nielen poučný, ale predovšetkým hravý a tvorivý. Pán Gavura nám najprv položil otázku,  čo zaujímavé a nové sme si všimli za posledný týždeň, deň a desať minút. Prostredníctvom tejto aktivity nám pán Gavura chcel ukázať, ako tvoria básnici. Musia sa predovšetkým stať „vidiacimi“, teda všímať si neobyčajné veci, ktoré sa dejú okolo nich.

                          J. Gavura nám porozprával o tvorbe poézie tak, ako sme to ešte nepočuli. Potom nás rozdelil do dvojíc a z veršov v pripravenej obálke sme mali poskladať dve básne podľa vlastnej intuície. Musíme vám povedať, že to bola veľmi pekná skúsenosť, pretože poézia nemá žiadne medze či správne riešenia ako matematický príklad.  Každá možnosť, ku ktorej sme dospeli, sa nakoniec ukázala ako správna. Na záver sme si spoločne prečítali básne s rovnakým názvom Jablko od rôzných autorov. Každý z nich vložil do veršov nádych niečoho nového a ani jedna nebola rovnaká. A to je to nádherné na poézii.

                          Sme veľmi radi, že sme sa zúčastnili  workshopu pod vedením J Gavuru, mohli sme spoznať sme ďalšiu inšpiratívnu osobnosť z nášho regiónu a  získať iný pohľad na poéziu ako bežne v školských laviciach. Zistili sme, že každý z nás sa môže tak trocha stať básnikom. Možno na začiatok stačí iba zdvihnúť zrak od obrazovky telefónu, vnímať pozornejšie „neobyčajne obyčajné“ veci okolo nás a  vedome tvorivo využívať svoj čas – skrátka, učiť sa pekne žiť.

              Simona Bekešová a Sára Hovancová, 3. AG

          • Duchovná obnova
            • Duchovná obnova

            • Pozývame Vás na duchovnú obnovu pre rodičov detí z našej cirkevnej školy, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 13.10. od 16:30 do 18:00 hod. v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade na Juhu. V programe je prednáška a samostatná sv. omša (o 17:20). Bude možnosť sa aj vyspovedať.

              otec Jozef Benko 

          • Godzone tour
            • Godzone tour

            • Aj tento rok sa uskutoční Godzone tour v 2 českých a 4 slovenských mestách. Radi by sme Ťa na tento evanjelizačný program pozvali do Tatran Handball Arena v Prešove, ktorý sa bude konať 27. 10. 2022 od 18.00 – 21.00 hod. Pri dostatočnom počte záujemcov škola objedná autobus priamo z Popradu do Prešova a späť. Tvoj záujem o účasť na Godzone v Prešove budeme zisťovať v pondelok 10. 10. 2022.

              Vstupné je zdarma, rátaj so zaplatením cestovného.

               

              Žiacka školská rada

               

              Viac informácii nájdeš na: https://tour.godzone.sk/

          • Oznam pre rodičov
            • Oznam pre rodičov

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na plenárnu schôdzu a triedne rodičovské schôdze, ktoré sa uskutočnia v pondelok 3. 10. 2022 o 16.00 hod. v budove školy na 1. poschodí.

              V rámci triednych schôdzí (o 16.30 hod.) sa uskutočnia voľby zástupcov ZŠ a gymnázia do Rady školy.

               

              Vedenie školy

          • Európsku noc výskumníkov navštívili najlepšie žiačky gymnázia vo fyzike a chémii
            • Európsku noc výskumníkov navštívili najlepšie žiačky gymnázia vo fyzike a chémii

            • V piatok 30. 9. 2022 sa konalo medzinárodné prestížne podujatie s názvom Európska noc výskumníkov. Stánky a prednášky v rámci tohto podujatia navštívili najlepšie žiačky nášho gymnázia vo fyzike a chémii (Nikola Dluhá, Linda Kašická a Júlia Cehuľová) tentokrát v Žiline. Žiačky si vyskúšali, ako vidí svet umelá inteligencia, resuscitovanie na figuríne, „posvietili si na chémiu“.

              „Vyskúšali sme si, aké je byť priamo v štúdiu a ako odobrať a konzervovať odtlačky prstov. Dozvedeli sme sa, ako sa odpad premieňa na energiu, ako je to s obilninami vo svete bio, aká je budúcnosť ekológie a bezpečnosti v doprave a čo všetko vidí družica na Zemi.“

              Medzi prezentujúcimi inštitúciami boli: Žilinská univerzita (Stavebná fakulta, Strojnícka fakulta, sekcia cudzích jazykov, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií), Univerzita Mateja Bela (Fakulta prírodných vied) a Univerzita Komenského v Bratislave (Lekárska fakulta).

              Naše gymnazistky týmto spôsobom dostali príležitosť spýtať sa aj na možnosti ich budúceho vysokoškolského štúdia a ďalšieho uplatnenia sa v budúcnosti.

               

              Žiačky II. A a RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • Dňa 26. septembra sme sa zúčastnili, pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, filmového predstavenia. Po 3. vyučovacej hodine sme vyrazili zo školy smerom do Kina Tatran, kde nás privítala veľmi milá pani. Zložili sme si veci a pohodlne sa usadili... S napätím sme čakali na filmové prekvapenie. Premietli nám jeden z najobľúbenejších filmov všetkých vekových kategórií, a to Jurský svet 4. Film nám podal užitočný odkaz do života: „Všetky problémy sa dajú vyriešiť, keď si navzájom pomáhame.“ Jurský svet nám rozšíril našu anglickú slovnú zásobu, prispel k zlepšeniu porozumenia a výslovnosti netradičnou formou.

              Po návrate do školy sme pokračovali v interaktívnom lingvakvíze, ktorým sme si zmerali vedomosti z ostatných európskych jazykov. Sme veľmi radi, že sme sa mohli tohto filmového podujatia zúčastniť a následne sa zapojiť do lingvakvízu, v ktorom hráme denne o hodnotné ceny.

              Tešíme sa na každú ďalšiu cudzojazyčnú skúsenosť!

               

              Ema a Lenka, III. A

          • Beseda v knižnici
            • Beseda v knižnici

            • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka gymnázia sa v piatok 16. septembra zúčastnili na besede so spisovateľkou Dominikou Sakmárovou v Podtatranskej knižnici v Poprade. Pani Sakmárová, autorka kníh Mačací kožuch a ťava pri čínskom múre a Kórejské halušky, vyštudovala sinológiu, teda vedu o čínskom jazyku, dejinách a kultúre.Práve štúdium jazykov ju priviedlo k cestovaniu po Ázii. Na stretnutí sme sa dozvedeli o jej zaujímavých a humorných zážitkoch zo študijného pobytu na Taiwane a v Číne. D. Sakmárová nám porozprávala o gastronómii, tradíciách či živote vysokoškolákov v týchto krajinách, ktoré vtipným a pútavým spôsobom zachytila v krátkych príbehoch vo svojich knihách. Pobavili nás historky o rozmrazovaní vodomerov fénom, obaľovaní okien do bublinkovej fólie v zime či o tom, ako sa tu študenti bifľujú od rána do večera a olympiáda v čínštine prebieha ako televízna show. V pútavom rozprávaní  nám D. Sakmárová priblížila aj svoje skúsenosti so životom v Južnej Kórei, kde strávila so svojou rodinou tri roky.  A hoci tento kút sveta dnes považuje za svoj druhý domov, predsa len sa vrátila naspäť na Slovensko, do Spišského Podhradia. Pani spisovateľka na nás zapôsobila najmä ako inšpiratívna osobnosť, ktorá sa okrem písania kníh a blogov venuje aj folklóru či tvorbe aplikácie s rozprávkami pre deti.

               

              Damián Tancoš, IV.AG

          • Duchovná obnova prvákov
            • Duchovná obnova prvákov

            • V dňoch 13. – 14. 9. 2022 naši prváci gymnazisti absolvovali duchovnú obnovu v Diecéznom centre mládeže Premeny vo Važci. Animátori s otcom Ľubošom pripravili obohacujúci duchovný program napĺňajúci srdcia.
              Prváci mali možnosť navzájom sa spoznať, nazrieť aj do seba samého a viac spoznať nášho láskavého nebeského Otca. Pomocou aktivít a hier sa učili spolupracovať. Vyskúšali si, ako veľmi dôležité je počúvať sa, rešpektovať sa navzájom a spolupracovať. Zistili, že spolu môžu budovať veľké veci. Žiaci mali možnosť ísť na svätú spoveď a duchovnú obnovu sme zavŕšili svätou omšou.

              Veríme, že pre našich prvákov to bol príjemne strávený čas a duchovné cvičenia im pomohli otvoriť srdcia pre poznávanie sveta, seba samých a hlavne pre nášho Boha, pretože Boh je láska.

              Ďakujeme DCM Važec a celému tímu.

              Ing. Mgr. Zuzana Mikulíková

          • Slávnostné otvorenie školského roka
            • Slávnostné otvorenie školského roka

            • V pondelok 5. 9. 2022 sa v Kostole sv. Cyrila a Metoda uskutočnilo otvorenie nového školského roka 2022/2023. Začalo sa slávnostnou svätou omšou, ktorú viedol školský kaplán Mgr. Lukáš Kutlák. Po nej nasledoval príhovor nového pána riaditeľa Spojenej školy sv. Jána Pavla II. PaedDr. Marcela Karkošku. Predstavil v ňom pedagogický zbor školy a privítal všetkých žiakov, zvlášť najmladších prvákov. Tí sa po sv. omši zoznámili aj so svojou triednou učiteľkou v škole, kým ostatní si ešte bežali vychutnať bezstarostné chvíle voľna. Posilnení na duchu a plní energie sa po dvoch mesiacoch prázdnin vraciame s elánom, pripravení prijímať a odovzdávať si nové vedomosti a zručnosti. Nech sa nám darí a nech máme z učenia radosť!

          • Otvorenie školského roka 2022/2023
            • Otvorenie školského roka 2022/2023

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              oznamujeme Vám, že dňa 5. septembra o 9.00 hod. v Kostole sv. Cyrila a Metoda sa slávnostnou svätou omšou uskutoční otvorenie nového školského roka 2022/2023.

              Po sv. omši sa žiaci 1. ročníka ZŠ spolu so zákonným zástupcom presunú do budovy školy, kde dostanú potrebné informácie k organizácii šk. roka.

              Ostatní žiaci ZŠ a gymnázia prídu do školy na vyučovanie až v nasledujúci deň.

              V utorok 6. septembra vyučovanie začne o 8.00 hod. pre všetkých žiakov ZŠ aj gymnázia.

              Od utorka 6. septembra bude pre žiakov 1. – 5. roč. ZŠ fungovať popoludňajší školský klub do 16.30 hod.

              Pripomíname, že všetci žiaci ZŠ a gymnázia musia pred nástupom do školy 6. septembra odovzdať Vyhlásenie o bezpríznakovosti, a to buď elektronicky cez EduPage alebo v tlačenej podobe. Zákonní zástupcovia žiakov 1. ročníka ZŠ vyplnia toto vyhlásenie 5. septembra v škole, kde ho budú mať k dispozícii.

              Žiaci 1. ročníka gymnázia dostanú toto vyhlásenie v tlačenej podobe 5. septembra v kostole, aby ho mohli vyplnené odovzdať v utorok 6. septembra triednemu učiteľovi.

               

              Vedenie školy

          • Duchovná obnova pre zamestnancov
            • Duchovná obnova pre zamestnancov

            • Utorok 30. 8. 2022 bol pre učiteľov a všetkých zamestnancov našej školy dňom duchovnej obnovy. Uskutočnila sa vo Vikartovskom mlyne, kde pán farár Jozef Benko privítal nového školského kaplána Lukáša Kutláka. Po obohacujúcej prednáške o tom, ako „duchovno“ v rodine a medzi manželmi vplýva na správny vývoj a vývin detí, sa všetci presunuli do Kostola sv. Jána Krstiteľa v Liptovskej Tepličke. Tam bola možnosť prijať sviatosť zmierenia, ako aj čas na osobnú modlitbu. Duchovnú obnovu zakončili svätou omšou obetovanou za všetkých zamestnancov a žiakov našej školy.

              Takto posilnení na duchu sú všetci opäť pripravení v novom školskom roku odovzdávať deťom a žiakom to najlepšie zo svojich vedomostí a zručností.

          • Školenie učiteľov v rámci programu Zelená škola
            • Školenie učiteľov v rámci programu Zelená škola

            • V piatok 26. 8. 2022 sme začali naše druhé certifikačné obdobie v rámci programu Zelená škola. Manažérka programu Zelená škola Zuzana Gallayová zaškolila pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy. Toto úvodné zaškolenie prebiehalo formou zaujímavých aktivít.

              Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu.

          • Oznam
            • Oznam

            • Dňa 30.08.2022 (utorok)

              bude škola

              z organizačných dôvodov ZATVORENÁ.

          • Poskytnutie dotácie na stravu
            • Poskytnutie dotácie na stravu

            • Vážení rodičia,

              dovoľte, aby sme Vás informovali o zmene v poskytovaní dotácie na stravu.

              Dňa 01.07.2022 nadobúdajú účinnosť niektoré ustanovenia zákona č. 232/2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) a zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na stravu.

              Od 01.07.2022 v zmysle § 52 zzn ods. 3 písm. a) a b) zákona o dani z príjmov suma daňového bonusu, o ktorú sa znižuje daň, je:

              a) 40 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 15 rokov veku, alebo

              b) 70 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 15 rokov veku, a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 15 rokov veku; to neplatí, ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách.

              V zákone o dotáciách bol upravený § 4 ods. 3 písm. c) tak, že dotáciu na stravu je možné poskytnúť:

              • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa zákona o dani z príjmov. Táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

              V prípade záujmu o poskytnutie dotácie na stravu pre obdobie 01.09.2022 - 31.12.2022 je potrebné v termíne najneskôr do 25.07.2022 vyplniť, podpísať a doručiť do schránky školy čestné vyhlásenie, ktoré nájdete: Čestné vyhlásenie strava od 01.07.2022.

              Pre poskytnutie dotácie na stravu z dôvodu,  že ide o dieťa v hmotnej núdzi, alebo životnom minime žiadame rodičov, aby potvrdenie o uvedenej skutočnosti doručili do schránky školy taktiež najneskôr do 25.07.2022.

               

              Nižšie je priložený zápisný lístok na stravovanie:

              zapisny_listok_spojena_skola_2022_23.docx

          • Koniec školského roka
            • Koniec školského roka

            • Na koniec školského roka sa všetky deti veľmi tešia. Veď už sa netreba učiť, vonku je krásne počasie a všetky povinnosti sa skončili. No medzi začiatkom a koncom je vždy desať krásnych mesiacov, za ktoré sme sa spoločne poďakovali na slávnostnej svätej omši. Po nej nasledoval príhovor pani riaditeľky, oceňovanie najlepších žiakov a rozlúčka s deviatakmi, ktorá sa nezaobišla bez sĺz. A potom už hor sa do školy po vytúžené vysvedčenia. Pre niektorých boli zaslúženou odmenou, pre iných signálom, že v budúcom školskom roku treba na niektorých veciach trošku popracovať. Dôležité však je, že školský rok je za nami a čakajú nás dva mesiace zaslúžených prázdnin. Prežite ich všetci v zdraví a v radosti, užite si ich naplno, vychutnajte si každý okamih leta a okrem toho aj veľa zmrzliny, vody, slnka a priateľov! Dovidenia v septembri!

          • Projekt Erasmus +
            • Projekt Erasmus +

            • Curteni, Rumunsko, 7. 6. - 17. 6. 2022

              V júni sme sa my, jedenásti gymnazisti, spolu so študentmi  z Česka, Rumunska a Maďarska zúčastnili na programe Erasmus + v Curteni v Rumunsku. Témou projektu s názvom „Agreeing Together“ bola mediácia ako spôsob riešenia konfliktov. A náš cieľ? Zlepšiť si komunikačné zručnosti, porozumieť vlastným emóciám, efektívne riešiť konfliktné situácie  a v neposlednom rade zlepšiť sa v angličtine. 

              Po dlhej, takmer štrnásťhodinovej ceste autobusom, sme v noci konečne prišli do Curteni, dediny v blízkosti mesta Targu Mures a naše erasmácke dobrodružstvo sa mohlo začať. Na druhý deň sme sa stretli s Andreiou z portugalskej Madeiry, lektorkou nášho projektu, ktorej energia, pozitívne myslenie a humor si nás hneď získali. Vďaka nej sme zabudli na únavu a od začiatku sme sa sústredili na projektové aktivity. Stanovili sme si pravidlá stretnutí, predstavili sme sa a vytvorili sme plán workshopov.  Prostredníctvom hier sme rýchlo „prelomili ľady“ a v zmiešaných skupinách so študentmi z iných krajín sme  sa začali rýchlo vzájomne spoznávať.

              Každý z nasledujúcich dní, ktorý sme prežili, bol plný tvorivých aktivít, zážitkov a humorných situácií. Natáčali sme videá, pripravovali sme scénky, kreslili komiksy a každý deň sme si do denníka zapísali, čo nám projekt priniesol. Nikto nikam nemeškal, lebo inak by dostal trest z „punishment boxu“, všetci sme mali dobrú náladu a užívali sme si spoločné chvíle. Možno tak nejako, tvorivo a zábavne, by mohla vyzerať aj ideálna škola....

              Po večeri vždy nasledoval kultúrny program, diskotéka, dlhé rozhovory a hry. Všetci sme sa tešili na náš slovenský kultúrny večer, kde sme mali predstaviť náš región. Uvarili sme pravú vianočnú kapustnicu so sušenými hríbmi a klobásou a pirohy s domácou slaninou od dedka a zatancovali sme horehronský tanec. Všetkých sme naučili sme „Vymyslenú“ od Elánu a pripravili sme malý „kurz“ zdobenia medovníčkov. Nasledovala dlhá zábava....

              V posledný deň sa mnohí neubránili slzám pri rozlúčke – veď vznikli priateľstvá a dobré vzťahy. Kamaráti si sľúbili, že sa určite opäť stretnú – možno na Slovensku, možno niekde v zahraničí alebo opäť niekde na Erasme.

              Erasmus plus, program EU, ktorý funguje už viac ako tridsať rokov, prepája študentov rôznych krajín. Do programu sú zapojené nielen členské krajiny, ale aj viac ako dve desiatky štátov. Absolventi stredných či vysokých škôl, ktorí absolvujú časť štúdia v zahraničí, sú podľa prieskumov menej ohrození nezamestnanosťou a môžu očakávať aj rýchlejší kariérny rast. Prostredníctvom programu Erasmus je možné cestovať nielen do krajín EU, ale aj do Nórska, Lichtenštajnska, Alžírska, Ruska, Izraela, Islandu či Egypta.  

          • ​​​​​​​ Rozlúčka s „Kolumbom“
            • ​​​​​​​ Rozlúčka s „Kolumbom“

            • Dňa 23. 6. sa uskutočnilo záverečné stretnutie triedy II. A v rámci programu Kolumbus.
              Tento zážitkový program prebiehal rôznymi workshopmi a stretnutiami počas celého šk. roku
              2021/22. Sprevádzal našich žiakov na ceste sebapoznávania, odhaľovania svojich silných
              a slabých stránok, odbúravania stresu s cieľom osobného rastu a posúvania svojich limitov tak
              v štúdiu, ako aj v privátnom živote. Žiaci mali z tohto programu nielen silný zážitok, ale aj
              úžitok vo forme psychickej podpory v zvládaní prekážok v živote.
              „Veď aj malá zmena môže byť veľkým úspechom v našich životoch“, mohlo by byť mottom
              tohto programu. Ďakujeme všetkým za vytvorenie podmienok pre účasť na tomto programe
              a mentorom za kvalifikované vedenie pracovno-zážitkových stretnutí.

              Ing. Anna Michalová, triedna učiteľka
              Slovami žiakov: „Všetky aktivity nás nielen potešili a veľa naučili, ale taktiež nás ako
              kolektív veľmi spojili a zistili sme, čo to znamená pracovať ako jeden tím. Počas programu
              sme spolu prežili naozaj krásne zážitky, za ktoré sme vďační, pretože nám budú stále
              pripomínať, aká neskutočná jazda plná príjemných emócií to bola.
              Týmto chceme taktiež vyjadriť veľkú vďaku všetkým ľuďom, ktorí sa na tomto programe
              podieľali a hlavne našej škole za šancu sa na ňom zúčastniť.“

              Simona Bekešová, II.A

          • Praktický seminár z biológie
            • Praktický seminár z biológie

            • V piatok 24. 6. 2022 sa 13 z nás, druháci a tretiaci, vybrali s pani učiteľkou Čerkalovou na Katedru biológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

              Pani učiteľka nám vysvetlila, ako to na VŠ funguje a na ktoré časti sa škola člení. Na Katedre biológie nás privítali prednáškou o škole a možnostiach štúdia. Neskôr sme sa rozdelili na dve skupinky.

              Prvá skupina pracovala s MVDr. Soňou Mačekovou, PhD. v laboratóriu, kde sme si skúsili prácu s DNA vzorkami a komplexnejším fungovaním vírusov a metód na ich zisťovanie. Druhá skupina sa zamerala najmä na antropológiu a genetiku.

              Po skončení programu sme sa unavení, ale plní nových vedomostí a skúseností vrátili domov. Sme vďační celému univerzitnému kolektívu za prijatie a najmä pani učiteľke Čerkalovej za sprostredkovanie tohto praktického seminára.

               

              Gabriela Hrinová, III. A

               

          • CLIL  -  DEJEPIS +
            • CLIL - DEJEPIS +

            • Integrované vyučovanie cudzieho jazyka v rámci dejepisu

              CLIL - Content and Language Integrated Learning

              Študenti I. a II. ročníka gymnázia počas celého školského roka tvorivou projektovou prácou, individuálne aj v tímovej kooperácii, aktívne používali anglický jazyk ako médium na sprostredkovanie informácií o historických udalostiach a osobnostiach.

              Vďaka CLIL metóde si tak zlepšili komunikačné zručnosti, postupne nadobúdali sebavedomejšie vystupovanie pred publikom a  v neposlednom rade si obohatili svoju slovnú zásobu.

                                                                                                                                                   Mgr. Anna Špinerová

          • Súťaž o najlepší preklad
            • Súťaž o najlepší preklad

            • Aj tento školský rok 2021/2022 sa na našej strednej škole konala Súťaž o najlepší preklad. Zasúťažilo si veľa gymnazistov od prvého až po štvrtý ročník. Boli sme rozdelení do dvoch kategórií – mladšej a staršej (na základe jazykovej úrovne pre jednotlivé ročníky). Súťažilo sa v troch jazykoch, a to s najväčšou účasťou v anglickom jazyku, nasledovne francúzskom a nakoniec nemeckom. Žiaci, ktorí sa úspešne umiestnili na prvých miestach boli ocenení diplomom a pamätnou drobnosťou. No ani ostatní súťažiaci neodišli naprázdno.


              Ďakujeme našim jazykárom za príležitosť vyskúšať si byť „v koži prekladateľa“ a tešíme sa na ďalšie ročníky.

              Timotej Marhefka, III. A

          • Oznam vedúcej jedálne
            • Oznam vedúcej jedálne

            • Vážení rodičia, z dôvodu koncoročného vyúčtovania stravného bude odhlasovanie zo stravy možné len do 24. 06. 2022 (piatok) do 14:00 hod. Po tomto dátume nebude možné dieťa zo stravy odhlásiť ani prihlásiť. V prípade neočakávanej udalosti si môže rodič prísť v dňoch 27. - 29. 06. 2022 vyzdvihnúť neodhlásený obed zo školskej jedálne v čase od 11:00 - 13:30 hod. Aj pri tomto odbere obeda je potrebné mať pri sebe ČIP. 

              Ďakujem za porozumenie

          • Veľký úspech mladých programátorov
            • Veľký úspech mladých programátorov

            • Pozor, pozor, hlásime veľký úspech! Naši šikovaní druháci Zuzana Kallová, Soňa Hanáková a Pavol Mihál, známi aj pod menom INCUBÁCI, sa zapojili do súťaže Enter study - olympiády v programovaní a neobišli naprázdno. Práve naopak, ako nováčikom sa im podarilo prebojovať do veľkého finále, ktoré sa konalo dňa 9. júna v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave, kde získali krásne 3. miesto . Ich komplexný stroj riadený microbitom, určený hlavne pre vývoj rastliny zo semienka, získal veľký úspech. Žiaci, len tak ďalej! Veľká vďaka patrí tiež učiteľovi Patrikovi Sitiarikovi za skvelý nápad a odvahu. Srdečne gratulujeme!

          • Erasmus+
            • Erasmus+

            • Ahojte, pozdravujeme vás z mestečka Curteni v Rumunsku, kde sme minulý týždeň pricestovali v rámci projektu Erasmus+ s názvom Agreeing together. Spolu so študentmi z Rumunska, Čiech a Maďarska sa tu stretávame na workshopoch v angličtine, venovaných riešeniu konfliktov a mediácii, a to všetko prostredníctvom hier, scénok a komiksov. V piatok sme pre ostatných pripravili slovenský večer - predstavili sme náš región, zatancovali ľudový tanec a pre všetkých sme navarili kapustnicu a pirohy. V utorok nás čaká výlet do blízkeho transylvánskeho mesta Targu Mures. Hoci o zábavu a smiech tu určite nie je núdza, všetci sa už tešíme na rodičov a kamarátov doma pod Tatrami.

          • JPII Garden Party
            • JPII Garden Party

            • V stredu 1. júna naša Žiacka školská rada usporiadala pre gymnazistov 2. ročník JPII Garden Party. V areáli školy, kde sme mali pripravené ovocné občerstvenie a v pozadí nám hrala hudba, sme si zahrali volejbal, futbal alebo sme si len tak vychutnávali príjemnú atmosféru s občerstvením. Dúfame, že si z tejto milej akcie každý odniesol dobrú náladu a s novým dychom pristúpi ku koncu školského roka... Veď prázdniny nám už klopú na dvere a takýchto slnečných dní nás čaká ešte viac!

              Gabriela Hrinová, III. A

          • KOŽAZ
            • KOŽAZ

            • V nedeľu 22. 5. 2022 sme sa my, tretiaci, vybrali na KOŽAZ do okolia Banskej Štiavnice. Po dlhej ceste autobusom sme sa ubytovali na našej chate Razdiel. Neprekážalo nám, že nemáme signál, práve naopak, oddýchli sme si od okolitého sveta. Večer naši šikovní chlapci založili oheň a spoločne sme opekali. Na druhý deň ráno sme sa zobudili do nádherného slnečného počasia. Spoločne sme sa vybrali na túru. Jej cieľom bolo Sitno. Po namáhavom výstupe sme zistili, že chata je zatvorená, preto sme svižným tempom zišli dole na Počúvadlo. Niektorí z nás neváhali, skočili do studenej vody a vykúpali sa. Po príchode na našu chatu sme absolvovali rôzne aktivity. Zahrali sme si v tímoch volejbalový turnaj, futbal, hádzali si frisbee a strieľali zo vzduchovky. Neskôr večer sme grilovali a zabávali sa v altánku. Ráno nás na oknách zobudil tanec dažďových kvapiek. Po raňajkách sme sa pobalili a vydali na cestu. Cieľom bola Banská Štiavnica. Po tejto zastávke nasledovala cesta domov. Počas celého pobytu nám nechýbala zábava a radosť. Všetci si z neho odnášame pekné spomienky a sme radi, že sme mohli stráviť spoločný čas ako trieda.

              Alexandra Grivalská, III. A

          • Absolventi 2022
            • Absolventi 2022

            • Absolventi 2022

               

              Áno, absolventi. V septembri 2018 boli prvákmi na našom gymnáziu a dnes sú už z mojich, našich "nezbedníkov" absolventi. 

              Dnešok priniesol slová vďaky a prianí, slzy i úsmevy. 

              Každý deň počas štyroch rokov bol inšpiratívny a vzácny... Dnes po úspešnej maturite nastal moment posunúť sa ďalej, vykročiť vpred novým výzvam života.

               

              Ďakujem Pánu Bohu, že mi týchto 16 mladých ľudí dal. 

              Ďakujem rodičom za prijatie svojich detí a ich výchovu.

              Ďakujem kolegom za všetko, čo svojim žiakom zo seba dali. Nielen za vedomosti. Zvlášť ďakujem sestričke Filarete za lásku, s ktorou k nám pristupuje.

              Ďakujem svojim nezbedníkom za všetko, čím môj život obohatili. Je toho veľmi veľa... ❤

               

              Prajem našim absolventom, nech sa utiekajú k Panne Márii, na sviatok ktorej sa lúčili so školou (13.5.), jej Syna Ježiša, na sviatok Jeho Nanebovstúpenia (26.5.) si prevzali maturitné vysvedčenia, pochvalné uznania a vykročili do ďalšej etapy života, a sv. Jánovi Pavlovi II., patrónovi našej školy, ktorý mal pre mladých vždy dobrú radu, povzbudenie, láskavé slovo... ❤

               

              Milí moji, opatrujte sa, nech sa vám darí a "Nebojte sa!" ❤

               

              Vaša triedna učiteľka

               

          • Zvýšenie stravného a zmena termínu splatnosti!
            • Zvýšenie stravného a zmena termínu splatnosti!

            • Správa pre rodičov stravníkov v školskej jedálni

               

              Vážení stravníci,

              na základe VZN č. 4/2022 mesta Poprad dochádza od 01.06.2022 k zvýšeniu poplatkov za stravu a mení sa aj termín úhrady takto:

               

              Podmienky stravovania v školskej jedálni budú platné od 01.06.2022

               

              Termíny úhrady platby stravného:

              Mesačne, do 20. kalendárneho dňa v predchádzajúcom mesiaci za stravníkov nepoberajúcich dotácie na podporu stravovacích návykov. Najbližšiu platbu je potrebné zaplatiť  do 20.05.2022.

              Výška nových mesačných poplatkov:

               

              1. Gymnázium                                  32,20  

               

                

              Číslo účtu školskej jedálne:

              SK 94 0200 000035002643 1562      KS: 0308                  VS: trieda dieťaťa /napr.3/

              (do poznámky pre prijímateľa uviesť meno, priezvisko a triedu dieťaťa)

               

              Platbu za stravné je možné uhradiť:

              a) trvalým príkazom       b) internetbankingom      c) vkladom na účet

               

              Stravník bude od 01.06.2022 prihlásený na odber stravy až po prijatí finančných prostriedkov na účet školskej jedálne

               

              Prihlásiť na stravu, alebo odhlásiť  dieťa zo stravy je potrebné najneskôr deň vopred do 14.00 h. výlučne cez eškolu, alebo telefonicky na čísle 0910 286 789

               

              Z dôvodu dodržiavania záväzných platných predpisov pre školské stravovanie (Zásady správnej výrobnej praxe - HACCP a pod.)  nie je  možné odhlásiť stravu ráno v daný deň. V prvý deň choroby je možné neodhlásenú stravu odobrať do obedára v čase od 11.00 - 13.30 h.

               

              Za neodobratú alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

               

              V prílohe máte Pokyn Mestského úradu v Poprade — odboru školstva, mládeže a športu k zmene výšky príspevku na režijné náklady na nákup potravín a výšky príspevku na režijné náklady.

               

              Ďakujeme za porozumenie

          • Literárno-historická exkurzia na Orave
            • Literárno-historická exkurzia na Orave

            • Vo štvrtok 5.mája 2022 sme sa my,  študenti 2. a 3. ročníka, zúčastnili dlhoočakávanej exkurzie na Orave. Cestovali sme autobusom a našou prvou zastávkou na oravských literárnych potulkách sa stal rodný dom Martina Kukučína v Jasenovej. Dozvedeli sme sa o ňom veľa nových informácií a prezreli sme si aj dom, v ktorom tento vynikajúci spisovateľ a lekár vyrastal. Z Kukučínovho rodiska sme sa presunuli do Dolného Kubína, kde sa nachádza Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava. Po náučnej prednáške sme si mohli poprezerať úryvky z jeho diel, zbierky, fotografie, ale aj osobné veci, ktoré slávny básnik po sebe zanechal. Súčasťou múzea je aj Čaplovičova knižnica, ktorá patrí k najcennejším historickým knižniciam na Slovensku. Knihy z nej sa nám zídu hlavne pri štúdiu na vysokej škole a ako budúci vysokoškolskí študenti sme tam srdečne vítaní.

                          Po obedňajšom rozchode na Hviezdoslavovom námestí sme sa vybrali na Oravský hrad. Mnohí z nás tam boli prvýkrát, a tak neskrývali nadšenie. Oboznámili sme sa s históriou hradu, dozvedeli sme sa, kto ho vlastnil a ako sa na ňom kedysi žilo. Mohli sme vidieť etnografickú, prírodovednú, ale aj archeologickú expozíciu. V najstarších priestoroch hradu je aj Médiatéka, kde sú zobrazené audiovizuálne diela, ktoré sa na hrade natočili.

                          Cestou domov sme mali všetci dobrú náladu a vďaka hudbe nám bolo do spevu. Z celého dňa sme si odniesli nové informácie a nezabudnuteľné spomienky.

              Martina Dirová, III. AG

          • Odborná prednáška
            • Odborná prednáška

            • Dňa 3. 5. 2022 sme sa my, štvrtáci, vybrali na prednášku do gynekologickej-pôrodníckej ambulancie Terezka, n.o. v Poprade, ktorej zakladateľmi sú Spišské biskupstvo a OZ Fórum života. Prednášku viedla lekárka MUDr. Alena Polomská. 

              V dnešnej dobe sú otázky ohľadom plánovaného rodičovstva nesmierne dôležité, preto nám ich pani doktorka priblížila. Rozprávali sme sa na rôzne zaujímavé témy, vďaka ktorým sme sa naučili niečo nové a prínosné do nášho života.Preto ďakujeme triednej pani učiteľke Čerkalovej a pánovi kaplánovi Wolanskému za zorganizovanie tejto exkurzie.Veľká vďaka patrí pani gynekologičke MUDr. Alene Polomskej, za jej múdre a obohacujúce slová.

               

              Anna Karkošková, IV.AG

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 58706