• Novinky

          • Stužková slávnosť trocha inak
            • Stužková slávnosť trocha inak


            • Prihovor_riaditelky_skoly.pdf​​​​​​​


              Dňa 26.11.2021 sme my štvrtáci vstúpili do sveta dospelých. V spolupráci s pánom kaplánom a s vedením školy sme si zorganizovali menšiu stužkovú slávnosť. Začala svätou omšou v priestoroch školy a zapojili sme sa do nej spevom a čítaním. Po nej nasledovalo slávnostné odovzdávanie stužiek, ďalej príhovor nás štvrtákov, pani riaditeľky a nakoniec našej triednej učiteľky. Na záver nám slávnostne pripli maturitné stužky, čo bolo spestrené básničkami o každom z nás. 

               

              Z celého srdca ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave našej slávnosti.

              Bol to pre nás nezabudnuteľný moment.

               

              Anna Karkošková, IV.AG

          • Naj učiteľ mesiaca
            • Naj učiteľ mesiaca

            • V súťaži o NAJ učiteľa mesiaca október 2021 získala učiteľka nášho Gymnázia sv. Jána Pavla II. Lucia Pospíšilová ocenenie Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca 1. miesto za Prešovský kraj. Ocenenie je o to vzácnejšie, že pani učiteľka ho získala už tretíkrát v poradi mesiacov - september, október, november. Táto súťaž bola realizovaná v rámci programu Virtuálnej knižnice.

              Pani učiteľke blahoželáme!

               

              Ing. Katarína Krajňáková

          • Skvelý úspech nášho žiaka!
            • Skvelý úspech nášho žiaka!

            •  

              V dňoch 8. - 15.8.2021 sa v Čakovaci (Chorvátsko) konali majstrovstvá sveta juniorov v disciplíne „YOUTH FIRE AND RESCUE SPORT“ („Požiarnické a záchranné športy“), ktorých sa zúčastnil aj žiak nášho Gymnázia sv. Jána Pavla II.  Tomáš Štinčík s vynikajúcim výsledkom:

              tretie miesto a bronzová medaila!

              Tento úspech  si Tomáš odniesol ako jednotlivec z disciplíny 100 m beh na prekážky, kde pretekal s ďalšími 71 účastníkmi – reprezentantmi  z 8 krajín sveta.

              Na základe tohto výsledku dostal Tomáš vstupenku na majstrovstvá sveta mužov, ktoré sa konali v Karagande (Kazachstan) v dňoch 31.8. - 5.9.2021. Tu pretekalo 10 tímov s ďalšími 100 reprezentantmi  jednotlivých krajín v kategórii mužov. Tomáš sa  zaskvel aj v kategórii dospelých a vybojoval krásne 29. miesto – najlepšie umiestnenie za Slovensko.

              Tomáš je členom Klubu hasičského športu Svit, v ktorom pôsobí dva roky, predtým bol súčasťou DHZ Svit alebo DHZ Spišská Teplica. Keďže jeho otec je bývalý profesionálny hasič, Tomáš sa už od detstva priúčal rôznym technikám hasičského športu. Podľa vyjadrenia Tomáša, tento šport ho veľmi baví, preto sa stále snaží v ňom zdokonaľovať a napredovať.

               

              Tomášovi blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

          • Prednášky z Múzea holokaustu
            • Prednášky z Múzea holokaustu

            • Dozvedeli sme sa zase niečo nové! V piatok 19.11. sa študenti prvého ročníka zúčastnili online prednášky na tému Lovci nacistov, do ktorej sa mohli aktívne zapájať. V pondelok sme pokračovali v druhom ročníku, kde študenti absolvovali prednášku s témou Ženy z transportu. Zároveň by sme chceli poďakovať p. Petrovi Vankovi z Múzea holokaustu v Seredi, ktorý nás prednáškami sprevádzal. 

              Mgr. Lucia Pospíšilová

          • Ako sa dobre pripraviť na manželstvo
            • Ako sa dobre pripraviť na manželstvo

            • V utorok 16.11.2021 v rámci Týždňa pre mladých sme po druhýkrát v našej škole privítali vdp. ThDr. Dušana Škurlu, ktorý má na starosti Apoštolát ochrany života v Košickej arcidiecéze. Kvôli pandemickej situácii sa stretnutie uskutočnilo opätovne cez Zoom aplikáciu.

              Otec Dušan pre našich gymnazistov pripravil prednášku s témou Ako sa dobre pripraviť na manželstvo. V úvode poznamenal, že je to veľmi široká otázka a je potrebné sa jej podrobne venovať.

              Začal štatistikou rozvodov, výrazným posunom veku vstupujúcich do manželstva či poukázaním na vlastné nedostatky, ktoré mnohokrát jednotlivec prenáša do spoločného života. Povzbudil študentov, aby každý deň pestovali svoje dobré návyky, aby sa ich naučili robiť ľahko (vernosť každodenným povinnostiam, ako napr. načas vstať, štúdium a pod.).

              Ďalej rozobral problematiku lásky a sexuality. Muž a žena sú pre seba vzájomne darom a vzájomne sa potrebujú, aby sa vzájomne rozvíjali. Žena muža poľudšťuje a zošľachťuje, žena v mužovi nachádza oporu a istotu. Na konci prednášky študenti mali možnosť položiť hosťovi otázky, ktoré obohatili a rozšírili pole záujmu našich študentov.

              V závere  zo strany pani riaditeľky Ing . Kataríny Krajňakovej zaznelo okrem poďakovania aj prianie a zároveň pozvanie na osobné stretnutie s ThDr. Dušanom Škurlom v priestoroch našej školy. Veríme, že sa tak stane čoskoro.

               

              Mgr. Marek Wolanszký, školský kaplán

          • Workshop programu Kolumbus
            • Workshop programu Kolumbus

            • V dňoch 18. – 19. novembra 2021 sme my, žiaci II. A triedy, absolvovali jeden z workshopov  v rámci programu Kolumbus  o tom, ako sa máme efektívne učiť.

              Vo štvrtok ráno sme prišli na miesto stretnutia plní očakávania. Privítali nás už známe tváre, ktoré sme poznali z Narnie.

              Hneď od začiatku sme pracovali na svojich prvých aktivitách. Po vyplnení krátkeho dotazníka sme naše odpovede následne videli spracované v prezentácii. Väčšinu času sme diskutovali a odpovedali na otázky ohľadom toho, ako sa učíme, čo radi robíme, ako efektívne využívať čas a aké sú naše ciele, či už veľké alebo malé. Na konci dňa sme robili aktivitu, ktorej cieľom bolo zistiť, aký typ učenia nám vyhovuje najviac - či už počúvanie, čítanie a písanie, pozeranie videí alebo robenie pokusov.

              Druhý deň sme sa opäť rozprávali na tému efektívneho učenia sa. Hrali sme hry, v ktorých sme museli medzi sebou komunikovať a spolupracovať ako jeden tím. Stanovili sme si svoj osobný cieľ, ktorý chceme splniť do nášho najbližšieho stretnutia.

              Postrehy mojich spolužiakov:

              „Myslím, že Narnia a aj tento workshop nám dal veľa. Po tomto stretnutí sa už nikto nepozerá na učenie len ako na otravnú vec, ale ako na niečo príjemné, kedy sa môžeme zdokonaľovať v mnohých oblastiach.“ – Ema Miždošová

              „Workshop, ktorého sme sa zúčastnili, bol veľmi zaujímavý a páčil sa mi. Musím uznať, že som naozaj videla rozdiel na začiatku a na konci, keďže som na veľa vecí zmenila názor. Animátorky boli milé a ochotné. Dobre sa s nimi rozprávalo a veľa nudných veci nám podali hravou formou. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nám ponúkla vidieť veci z inej, aj lepšej stránky.“ – Simona Bekešová

               

              Natália Misálová, II. A

          • Okuliare pre Afriku
            • Okuliare pre Afriku

            • Detská organizácia FÉNIX organizuje zbierku nepoškodených dioptrických okuliarov. Okuliare sa vyčistia, odmerajú a odošlú do Kene. V Keni sú okuliare veľmi drahé a len málokto si ich môže dovoliť zaplatiť. 

              Do kedy môžete okuliare odovzdať? Do konca novembra 2021.

              Kde môžete okuliare odovzdať? Na sekretariáte školy.

               

              ĎAKUJEME

          • Naše pro-life aktivity
            • Naše pro-life aktivity

            • TOTUS TUUS za život! V septembri 2021 sme ponúkli možnosť zapojiť sa do kampane 40 dní za život, ktorej cieľom je zjednotiť sa v modlitbe za ochranu počatého života.

              Sviečka za nenarodené detí. Pred nástupom na jesenné prázdniny sme si v škole mohli zakúpiť sviečku za nenarodené detí. Každý, kto si túto sviečku kúpil, prispel na aktivity OZ Fórum života. Peniaze sme zaslali na účet OZ Fórum života.

              Chrániť (počatý) život je tou najzákladnejšou povinnosťou nás, ktorým bolo dopriate narodiť sa.

              ĎAKUJEME J

              PaedDr. Zuzana Čerkalová

          • Konferencia READYCON
            • Konferencia READYCON

            • V stredu 27. 10. sa študenti IV. A zúčastnili online konferencie READYCON. Konferencia bola rozdelená do 4 blokov pozostávajúcich z prednášok a nasledujúcich diskusií. Posledný blok bol spojený s anketou, do ktorej sa študenti zapojili prostredníctvom svojich smartfónov a tabletov. Témou konferencie bol obchod. Študenti mali možnosť sa dozvedieť niečo o kryptomenovej revolúcii či náborových trendoch z prostredia medzinárodnej firmy, akým spôsobom populárna firemná kultúra Netflixu trhá status quo, ako je možné uplatniť sa vo svete informačných technológií či konkrétnych 7 rád na to, ako byť READY. Cieľom konferencie READYCON je poskytnúť študentom prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, aby vedeli podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí. Organizátor  konferencie: SAIDE - Slovenská asociácia pre rozvoj inovácií vo vzdelávaní.

              Mgr. Lucia Kosťová

          • TOTUS TUUS za život!
            • TOTUS TUUS za život!

            • V týchto dňoch až do konca októbra sa môžeme zapojiť do modlitebnej kampane 40 dní za život. Každý deň sa pomodlíme jedno zamyslenie:

              1. deň modlitby = 1. týždeň života dieťatka,

              2. deň modlitby = 2. týždeň života dieťatka atď.

              Modlitby na jednotlivé dni nájdete na: https://www.40dnizazivot.sk/modlitebna-kampan

              Stačí kliknúť na obrázok daného týždňa vývinu dieťatka v matkinom lone. Za každým zamyslením nasleduje modlitba kampane.

              40 zamyslení s modlitbami za život je vydaných aj v knižne: Modlitebná príručka 40 dní za život. Môžete si ju objednať na: https://www.40dnizazivot.sk/podpora

              Ďakujeme a spolu s organizátormi tejto kampane Vás pozývame k ohlasovaniu pravdy o existencii života od počatia.

               

              PaedDr. Zuzana Čerkalová

               

              Modlitba_kampane_40_dni_za_zivot.pdf

          • Naj učiteľ mesiaca
            • Naj učiteľ mesiaca

            • V súťaži o NAJ učiteľa mesiaca september 2021 získal učiteľ našej školy Lucia Vagašová ocenenie Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca - 1. miesto za Prešovský kraj. Táto súťaž bola realizovaná v rámci programu virtualnej knižnice.

              Pani učiteľke blahoželáme !

          • Milión detí sa modlí ruženec
            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Aj my sme prispeli k tomu, aby sa milión detí na celom svete spojilo a v modlitbe ruženca vyprosovalo pokoj pre celý svet. Predmodlievali sa birmovanci a prostredníctvom školského rozhlasu sa ostatní žiaci pripojili k modlitbe vo svojich triedach.

          • Milión detí sa modlí ruženec
            • Milión detí sa modlí ruženec

            • V pondelok 18.10. sa v našej škole zapojíme do celosvetovej aktivity Milión detí sa modlí ruženec. Tento rok budeme spoločne prosiť za jednotu a mier. Modlitbu začneme o 9.00. Veríme, že 240 našich modliacich sa detí vyprosí potrebné milosti pre svet a Panna Mária spolu s Jánom Pavlom II. bude aj naďalej ochraňovať našu školu a všetkých, ktorí do nej prichádzajú. Pridajte sa v pondelok k nám.

          • KOLUMBUS NARNIA
            • KOLUMBUS NARNIA

            • Narnia je zážitkový vzdelávací kurz programu KOLUMBUS, ktorý prebieha počas celého školského roku 2021/22 vo vybranom ročníku (druhákov) na našej škole.

              Tento program zážitkovej pedagogiky je zameraný hlavne na sebapoznávanie, zdolávanie prekážok mimo komfortnej zóny, v simulovanom prostredí, kde sa využíva silný zážitok ako prostriedok na učenie a smerovanie svojich cieľov v živote. Je na rozhodnutí a schopnostiach žiakov/kolektívu, ako sa bude odvíjať a končiť dej v príbehu Narnie na danom mieste.

              Princíp únikových hier im vytvára priestor na tímovú spoluprácu a spoznanie samého seba.

              Ďakujeme pekne organizátorom nadácie V.I.A.C. – Inštitútu pre podporu a rozvoj mládeže, za dobre zvládnutú organizáciu, podporu a záverečnú reflexiu aktivít u žiakov na záver programu.

               

              Ing. Anna Michalová, triedna učiteľka

              Boli sme v Narnii

              Dňa 1. - 4. októbra 2021 sme sa my, žiaci II. A, v rámci programu Kolumbus ocitli v príbehu. Stretli sme sa s postavami, obyvateľmi Narnie, ktorú sme mali zachrániť. Nemohli sme ani tušiť, čo nás vlastne čaká.

              Hneď po príchode do údolia, kde sme bývali, nám začalo byť chladno. Nie že by sme si nezbalili teplé veci alebo spacie vaky, ale toto sme nečakali. Prvá noc bola ťažká. Skoro nikto nespal, všetci sme sa chúlili pri ohni, jedinom zdroji tepla. Celú noc sme ho rozdúchavali a chodili po drevo do lesa. Keď ráno vyšlo slniečko a trochu sa oteplilo, prišla na rad ďalšia skúška – 7 úloh. Či to bola lukostreľba, robenie uzlov či štúdium byliniek, všetci sme ich museli splniť. Tí, ktorým sa to podarilo, nezaháľali a riešili rôzne hlavolamy, ktoré nám mali pomôcť k dosiahnutiu nášho cieľa. Nasledujúci večer nastal zvrat v príbehu. Objavila sa nová postava v príbehu a s ňou aj nová výzva, ktorú sme boli rozhodnutí splniť. Plní elánu a očakávaní sme išli spať, ale na túto noc sme sa pripravili oveľa lepšie. Nachystali sme si viac dreva, lepšie rozdelili úlohy a dostali sme teplejšie spacie vaky a deky.

              Ďalší deň nám ubehol ako voda. Doobeda sme sa pripravili na poobedňajšiu výpravu a hneď po jedle sme vyrazili. Cesta bola neľahká, každý úsek sme s niečím bojovali – raz to boli pavúčie oká, inokedy nepriatelia s mečmi. Podarilo sa nám však prejsť cez všetky prekážky, ale tá posledná bola zo všetkých najnáročnejšia - päťmiestny zámkový kód. Unavení a tlačení časom sme už ani nedúfali, že to stihneme, ale s pomocou jednej spolužiačky s briskným nápadom sme to predsa len dali – zachránili sme Narniu. Nikto v tú chvíľu nemal väčšiu radosť ako II. A trieda.

              Aj napriek tomu, že sme málo spali, v noci mrzli a boli nútení ísť za hranice svojho komfortu, sme sa zhodli, že podobné dobrodružstvo by sme si ešte zopakovali. Počas celých štyroch dní sme si sami organizovali čas tak, aby bol efektívne využitý, tiež sme sa snažili prežiť v divočine, ale hlavne sme pracovali ako tím, podporovali sa a pomáhali si pri rôznych aktivitách.

              Veľa sme sa naučili počas plnenia úloh aj o sebe a sme si istí, že táto nová skúsenosť nám pomôže zdolávať prekážky v našich životoch.

              Anna Sabolová, II. A

          • Noc výskumníkov 2021
            • Noc výskumníkov 2021

            • Naši gymnazisti sa v piatok 24. 9. 2021 zúčastnili projektu Noc výskumníkov 2021. V online priestore si v rámci hodín biológie vypočuli dve prednášky:

              Prvá pojednávala o modelových organizmoch v genetike. Prednášajúce doc. RNDr. Andrea Ševčovičová, PhD. a Mgr. Lucia Mentelová, PhD., pôsobiace na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, nás zaujali o svojom výskume s modelovým organizmom drosophila melanogaster.

              Z ponuky prednášok sme si vybrali aj prednášku Mgr. Anny Bérešovej, PhD., ktorá svoj výskum a pozornosť venuje lišajníkom. Zaujímavým spôsobom prednášajúca predstavila význam a prínos týchto symbiotických organizmov pre ekosystém. V záverečnom rozhovore Dr. Bérešová prezradila, že lišajníkom sa začala venovať už pri písaní práce SOČ a svoj výskum rozvinula až na profesionálne pôsobenie v Botanickom ústave SAV.

              Milí žiaci, vaše „malé“ sny či práca už na gymnáziu vedie k veľkým úspechom v budúcnosti.  

              Ďakujeme a tešíme sa nabudúce :)

              PaedDr. Zuzana Čerkalová

          • Európsky deň jazykov 2021
            • Európsky deň jazykov 2021

            • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov. Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike. Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo plurilingválna, t. j. ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch. Znalosť dvoch jazykov
              uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

               

              26. september – vyhlásila Rada Európy v roku 2001 za Európsky deň jazykov.

              Školy v členských krajinách EÚ si každoročne pripomínajú tento významný deň prostredníctvom rôznorodých aktivít s cieľom obohatiť štandardný vyučovací proces a upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov. Naši študenti mali v tejto súvislosti možnosť navštíviť cudzojazyčné filmové predstavenie Gogo v mestskom Kine Tatran.

              Celovečerný dokumentárny film režiséra Pascala Plissona, francúzskeho reportéra a dokumentaristu, sa koncentruje na neľahkú a strastiplnú cestu ľudí za vzdelaním. Dokument Gogo je akousi metaforou úsilia a osudu 94-ročnej Priscilhy Sitieneiovej, hrdinky dokumentárneho eposu, ktorá sa stáva pre bežného slovenského študenta inšpiráciou na zamyslenie sa, ako ľahko sa ku vzdelaniu dostane na Slovensku väčšina študentov a ako sa hodnota takejto služby častokrát devalvuje.

              Študenti si mali možnosť uvedomiť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť ľudskej spoločnosti, interkultúrne porozumenie i dôležitosť a zmysel celoživotného vzdelávania.

              Mgr. Anna Špinerová

          • Štartujeme kaviarne sv. Jána Pavla II.
            • Štartujeme kaviarne sv. Jána Pavla II.

            • V tomto týždni odštartujeme prvý ročník kaviarní sv. Jána Pavla II. V rámci nich chceme pozývať odborníkov z rôznych oblastí, s ktorými sa naši študenti môžu stretnúť a diskutovať s nimi. Prvú kaviareň odštartuje v rámci Európskej noci výskumníkov RNDr. Ladislav Galdun, PhD. z Technologického a inovačného parku Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vybraní študenti sa s ním stretnú tento štvrtok 23.9. o 9.00 hod. Ostatných študentov srdečne pozývame na online program Európskej noci výskumníkov, ktorý bude prebiehať v piatok. Podrobný program nájdete na: 

              https://www.nocvyskumnikov.sk/program/mesto-online-studio.html

               

              RNDr. Ondrej Kapusta, PhD.

          • Grandfinále Prezentiády v Brne
            • Grandfinále Prezentiády v Brne

            • Dňa 10. 09. sa naše študentky II. roč. gymnázia - Simona Bekešová a Andrea Gavurová zúčastnili Grandfinále postupovej súťaže Prezentiády v Brne. Je to medzištátna súťaž českých a slovenských stredných škôl, ktorú organizuje Ekonomicko-správní fakulta univerzity Masarykovej, kde sa naše študentky prebojovali do najužšieho výberu.

              Aj keď sa vo finále v silnej konkurencii neumiestnili na jednom z popredných troch miest, už účasť na tomto kole bola úspechom a aj motiváciou. Mohli sa tu dozvedieť viac o spôsobe a obsahu prezentovania žiakov z rôznych stredných škôl a kútov Česka a Slovenska, zúčastnili sa workshopov a absolvovali rozhovory s účastníkmi súťaže.

              Povzbudivé boli slová jedného z hlavných porotcov tejto súťaže: „Nie je víťazom len ten, kto vyhrá, ale aj ten, ktorý sa neumiestnil a vie, čo s tým ďalej urobiť“.

              Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a držíme im palce snáď budúci rok.

              Za obe súťažiace sa takto vyjadrila Simona Bekešová:

              „Prezentiádu sme si veľmi užili a sme vďačné za takúto jedinečnú príležitosť. Rovnako sme vďačné, že sme sa dostali tak ďaleko a neprekáža nám, že sme nevyhrali, pretože sme nabrali nové skúsenosti a vieme, že sa ešte máme v čom zlepšovať. “

              Ing. Anna Michalová

          • Radosť srdca prezrádza, Svätý Otec prichádza
            • Radosť srdca prezrádza, Svätý Otec prichádza

            • Týmto heslom vítali veriaci v Prešove pred 26 rokmi Svätého Otca sv. Jána Pavla II. – patróna našej školy. A v utorok 14.9.2021 sme aj týmto zvolaním privítali Svätého Otca Františka. Mala som tú milosť byť pri tom osobne.

              V piatok 10.9.2021 sme mali účelové cvičenie. Počas výstupu na „Krížovú“ dievčatá spievali pieseň: Kríž je znakom spásy, kríž ten drevený, Kristom nesený z lásky, krvou zmáčaný za nás. Prečo spomienka na túto pieseň? Svätý Otec František navštívil Prešov a predsedal božskej liturgii sv. Jána Zlatoústeho práve na sviatok Povýšenia svätého Kríža. Všetkým nám odovzdal odkaz, že kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Máme byť Ježišovými svedkami, byť semenom, ktoré, ak odumrie, prinesie krásnu úrodu. Nemáme nosiť krížik len na retiazke, ale máme vnútorne preniknúť jeho tajomstvom, jeho obetou a byť opravdivými svedkami Ježišovho zmŕtvychvstania. Kríž predstavuje miesto nového života. Večného života. Ďalej nás Svätý Otec vyzval, aby sme upriamili našu pozornosť na svedkov, ktorí verným nesením svojho kríža pretvárajú svet k lepšiemu. Nemyslel tým len mučeníkov, ktorých Cirkev vyhlásila za svätých a pozná ich celá krajina, ale hlavne tých, ktorých sme mali a máme vo svojej blízkosti – naši rodičia, starí rodičia..., ktorí nám odovzdávajú svoju vieru a ktorí ako Ježišovi svedkovia vytvárajú nových svedkov – nás.

              Návštevu Svätého Otca v Košiciach som už sledovala z televíznej obrazovky. Pri stretnutí zameranom na mládež spomenul aj to, aby mladí venovali svoj čas svojim rodičom a starým rodičom. Niekedy viac poznáme kamarátov na sociálnych sieťach ako svojich starých rodičov! Aby sme priniesli dobré ovocie, musíme poznať svoje korene. Takže, ak máte starých rodičov, choďte a navštívte ich!

              V neposlednom rade ma oslovila návšteva Svätého Otca Františka na sídlisku Luník IX. v Košiciach. Bolo úžasné pozorovať tvár Svätého Otca, jeho láskavý pohľad na tých, ktorých často (ne)vedome odsúvame na perifériu svojej pozornosti, svojho času a záujmu. Svedectvá Rómov,  ktoré odzneli, boli natoľko silné a inšpiratívne, aby sa mohli dotknúť nás všetkých. Najchudobnejší z chudobných. Kto sú to? A čo je to chudoba? Zamýšľam sa. Nie je najväčšou chudobou srdca nevidieť (chudobného) blížneho vedľa mňa?

              Svätý Otec, vitajte, požehnanie nám dajte! To je ďalšie heslo, ktoré sme v Prešove radostne skandovali. Svätý Otec nás požehnal. Žehnajme aj my každému, koho stretneme: známemu i neznámemu. Tak bude radosť rozdávaním rásť a odkaz Svätého Otca padne ako semeno na úrodnú pôdu. Vyhrňme si teda rukávy, čaká nás veľa práce... J

              V závere chcem poďakovať a oceniť prácu organizátorov stretnutí so Svätým Otcom a prácu a obetu všetkých dobrovoľníkov. Veľmi ma potešilo, že aj žiaci našej školy poslúžili pútnikom. Alžbetku som aj na chvíľku videla. Jej sestra Anička mi v utorok večer napísala, že to bol pre ňu jedinečný zážitok. Z jej slov som cítila vďaku a lásku.

              PaedDr. Zuzana Čerkalová

          • Účelové cvičenie 2021/2022
            • Účelové cvičenie 2021/2022

            • 10. septembra 2021 sme sa stretli pri Spojenej škole sv. Jána Pavla II. v Poprade, kde Mgr. Marián Halavin o 8.00 hod. privítal všetkých zúčastnených na účelovom cvičení.  Na úvod oboznámil žiakov gymnázia s programom a časovým harmonogramom dňa. Zdôraznil nevyhnutnosť dodržiavania bezpečnostných predpisov, disciplíny, hygienických a protiepidemiologických opatrení. Následne sme sa po skupinách peším pochodom presunuli  ku kaplnke na „Krížovú“ (Kvetnica). Výstup prebehol bez komplikácií. Gymnazisti zvládli naplánovanú trasu. Počas účelového cvičenia absolvovali vedomostný test v skupinách zo zdravotnej prípravy a pohybu  v prírode a jej ochrany. Po ukončení účelového cvičenia  sme spoločne upratali priestor od našich, ale aj cudzích zanechaných odpadkov a spoločne sme sa vrátili späť k SŠ sv. JPII. Na záver Mgr. Marián Halavin poďakoval pedagógom, žiakom za ich aktívnu  účasť a vzorné správanie počas celého priebehu cvičenia.

          • Duchovná obnova prvákov
            • Duchovná obnova prvákov

            • Medzi prvé spoločné strávené chvíle našich prvákov na gymnáziu patrila duchovná obnova. Ich kroky spolu s triednym učiteľom Ondrejom Kapustom a školským kaplánom Marekom Wolanszkým smerovali do DCVČ Premeny vo Važci. Prihovoril sa im otec Ľuboš Laškoty a spolu so svojím tímom pripravil pre nich bohatý program. Nechýbali hry a aktivity na sebaspoznanie, vzájomnú spoluprácu a tiež možnosť svätej spovede. Vrcholom dňa bola svätá omša zo sviatku Narodenia Panny Márie. Veríme, že tento krátky a požehnaný čas pomôže vytvoriť z 1.AG nielen kolektív študentov, ale aj spoločenstvo, ktorého stredobodom bude Ježiš. Nech im v tom pomáha Panna Mária a patrón školy sv. Ján Pavol II.

            • Akadémia veľkých diel

            • Milí študenti,

              pridajte sa v školskom roku 2021/22 do Akadémie veľkých diel! Ide o voľnočasový program pre všetkých, ktorí chcú zlepšiť svoje komunikačné zručnosti, argumentáciu aj počúvanie, sústredenosť, ako aj schopnosť porozumieť detailom a významom v texte (próza, poézia, filozofia), filme, maľbe a hudbe.

              V skupine 7 - 15 študentov z rôznych ročníkov sa v školskom roku stretneme 25-krát a na každom stretnutí budeme diskutovať o jednom diele, ktoré sme si predtým pozreli/prečítali/vypočuli - a najmä o otázkach a témach, ktoré dielo ponúka. Diela sú krátke, príprava na každý seminár nie je časovo náročná - niektoré semináre sú celkom bez prípravy.

              Študenti majú v Akadémii dostupné diela v modernej online knižnici, kde nájdu aj doplnkové materiály, odporúčania a krátke pokyny ku kvalitnejšej príprave. Súčasťou Akadémie je aj meranie svojho zlepšenia - každý študent na začiatku a konci školského roka vypĺňa medzinárodne uznávané testy, vďaka ktorým zistí, ako sa v danom roku zlepšil v kritickom myslení, čítaní s porozumením a ako pokročil v osobnostnom rozvoji.

              V Akadémii sa neznámkuje a neučí naspamäť a nevyžaduje sa znalosť umenia - dôležitá je najmä ochota diskutovať a ísť na hĺbku v témach, ktorými sa zaoberajú dané diela.

              Akadémia veľkých diel dnes funguje na 70 stredných školách na celom Slovensku a prihlásiť sa môže každý bez ohľadu na akademické výkony. Program bol profesionálne vytvorený tak, aby študentom pomohol zlepšiť sa v zručnostiach, ktoré sú dôležité v škole, v práci i v každodennom živote.

              Prečítajte si viac informácií o programe na webstránke Akadémie a príďte na ukážkový seminár na prvej hodine čitateľskej gramotnosti na budúci týždeň.
              V prípade záujmu, prosím, kontaktujte p. učiteľku Mgr. A. Truskovú, PhD.

          • Začali sme
            • Začali sme

            • Otvorenie nového školského roka 2021/2022 sme slávnostne začali svätou omšou v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Celebrantom bol náš duchovný otec Mgr. Jozef Benko.  Vo svojej homílii pripomenul jedinečnosť každého človeka. Na príklade Pána Ježiša a jeho apoštolov zdôraznil, ako môže byť každý z nás dobrým učeníkom, vnášať Božiu múdrosť do spoločnosti a zaslúžiť sa o dobro vo svete.

              Svätú omšu svojím krásnym spevom sprevádzali mládežníci z gymnaziálnych tried. Po jej skončení nasledoval príhovor pani riaditeľky Ing. Kataríny Krajňákovej. Osobitne privítala prvákov gymnázia, predstavila nových pedagógov a zahraničného lektora, ktorí budú na našej škole pôsobiť. Gymnazistov povzbudila k usilovnosti a vytrvalosti v štúdiu.

              Všetkým študentom prajeme úspešný štart do nového školského roka!

            • Učitelia vstupujú do nového školského roka duchovne obnovení

            • Nový školský rok začali učitelia a ostatní zamestnanci spojenej školy duchovnou obnovou. Uskutočnila sa v saleziánskom oratóriu Úsmev a viedol ju salezián don Pavol. Vo svojom príhovore učiteľom pripomenul, že základom duchovného života je skutočnosť, že Boh miluje každého človeka, a len ten, kto je naplnený Božou láskou, môže ju šíriť ďalej medzi kolegami a žiakmi. A tak s Ježišom v srdci a podľa príkladu dona Bosca vstupujú do školského roka odhodlaní objavovať v sebe i v druhých dobro, rozvíjať ho, a tak budovať v škole spoločenstvo lásky a jednoty. Po podnetnej prednáške nasledoval priestor pre stíšenie sa, osobnú modlitbu a prijatie sviatosti zmierenia. Duchovný deň bol zakončený v kaplnke spoločnou adoráciou s eucharistickým požehnaním.

          • Slávnostné ukončenie školského roka
            • Slávnostné ukončenie školského roka

            • Je to za nami. Zvládli sme to. Konečne prázdniny... ☺Asi takéto myšlienky napadli nejednému z nás, keď sme dnes kráčali poslednýkrát do školy, aby sme slávnostne ukončili školský rok 2020/2021. Bol netypický, v mnohom náročný, ale určite aj krásny, plný nových objavov a dobrodružstiev. A tak sme sa dnes zaň spoločne poďakovali slávnostným Te Deum. Po svätej omši a príhovore pani riaditeľky nasledovalo oceňovanie najlepších žiakov a ďalej pozornosť patrila deviatakom, ktorí prišli do školy poslednýkrát. Potom už prišlo to najdôležitejšie, na čo všetci netrpezlivo čakali - rozdávanie vysvedčení. Tým úspešným srdečne blahoželáme a tým, ktorým sa darilo menej, želáme, aby do budúceho školského roka nastúpili s odhodlaním nastaviť si latku vyššie. S vysvedčením v ruke, s kamarátmi a so spomienkami v srdci sa každý pobral domov, aby si už od zajtra vychutnal zaslúžený oddych. Hoci by sa tento školský rok dal nazvať "onlinový", sme vďační za všetko, čo nám priniesol. Prázdninová loď do krajiny Leto je už pristavená. Tak poďme spoločne naskočiť. Ešte sú voľné miesta. ☺ Pretože prázdniny začínajú. Raz, dva, tri... Hurá!

          • Hviezdoslavov Kubín - vynikajúce umiestnenia!
            • Hviezdoslavov Kubín - vynikajúce umiestnenia!

            • Sára Benková, žiačka II. A, získala 1. miesto v umeleckom prednese poézie  v 4. kategórii (žiaci stredných škôl) v okrese Poprad. Sára zároveň postupuje na krajské kolo.

              Zuzana Nedoroščíková, naša maturantka, získala pekné 3. miesto v umeleckom prednese prózy v 4. kategórii v okrese Poprad.

              Dievčatám srdečne blahoželáme a Sáre prajeme veľa šťastia pri reprezentácii nášho gymnázia na krajskom kole!

              67. ročník Hviezdoslavovho Kubína je najstaršou, najprestížnejšou celoštátnou postupovou súťažou v umeleckom prednese poézie a prózy. Je vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa.

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 58709