• Novinky

          • Náš prvý Micro:bit projekt
            • Náš prvý Micro:bit projekt

            • INCUBIO je projekt, do ktorého sa zapojili naši gymnazisti  z triedy II. A: Zuzana Kallová, Soňa Hanáková a Pavol Mihál pod vedením učiteľa informatiky PaedDr. Patrika Sitiarika. V rámci Olympiády v programovaní s micro:bitmi riešia problém starostlivosti o rastliny. Keďže kvôli zmenám klimatického podnebia sa mení teplota ovzdušia, rastliny nemajú splnené určité podmienky pre ich vývoj. Preto žiaci naprogramovali kód pre microbit, podľa ktorého, ak má rastlina príliš veľa svetla, tak na 3D vytlačenom boxe spustí rolety a pri nedostatku vody ju zaleje. To isté platí opačne. Ak naprogramovaný kód zaznamená, že rastlina potrebuje slnko, rolety sa vytiahnu. Program meria vlhkosť pôdy, a tak  sa rastlina pravidelne zalieva len vtedy, keď to potrebuje. Tento projekt umožňuje optimálne vypestovať akúkoľvek rastlinu.

              Tento projekt môžete ohodnotiť  TU

                                                                                                                        PaedDr. Patrik Sitiarik

          • ŽIVOT JE DAR
            • ŽIVOT JE DAR

            • Život je dar – nezaslúžený, jedinečný, najúžasnejší. Kedy vzniká život? Otázka jednoznačná či zložitá? Skutočne potrebujeme viesť diskusiu o tom, kedy život človeka začína?

              25. marca 1993 si v Salvádore začali prvýkrát pripomínať Deň práva narodiť sa. Tento sviatok ustanovil sv. Ján Pavol II. Dnes ho poznáme pod názvom Deň počatého dieťaťa. Počatého dieťaťa. Počatého života.

              Našli sme odpoveď na našu otázku, kedy život človeka začína. Od počatia. Od momentu splynutia pohlavnej bunky otca a matky! Tak jasné a prirodzené! Vznik nového života je vlastne tajomstvom, zázrakom, niečím, čo človeka presahuje. Dieťa, ktoré sa počne, je Bohom chcené, milované a nevinné. Preto si v tento deň pripíname bielu stužku ako symbol čistoty a nevinnosti malého stvorenia, ktoré je už „tu“, no my ho ešte nevidíme. Jeho matka ho nosí pod srdcom, cíti jeho pohyby, jeho existenciu... a teší sa na chvíľu, kedy si ho privinie vo svojom náručí.

              Naša škola si Deň počatého dieťaťa pripomenula tiež. Prváci gymnázia nás ráno vítali nielen úsmevom a pozdravom, ale aj s ponukou pripnúť nám bielu stužku. Dostali sme aj letáčik a malý darček – mydielko. Mydielka vyrábali prváci na hodinách environmentálnej výchovy. Prečo darček? Všetci sme boli počatí. Teda všetci si 25. marca môžeme pripomenúť deň svojho počatia. Máme sviatok, ku ktorému patrí darček J

              Na prvej hodine sme sa modlili krížovú cestu za ochranu počatého života. Modlitbu viedol pán kaplán a maturanti.

              Na druhej hodine pokračovali ôsmaci. Pre žiakov prvého stupňa ZŠ si pripravili rôzne aktivity – prezentáciu, tajničku, hry, pexeso, kreslenie...

              Biele stužky rozdávali maturanti aj pred sv. omšou v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Spolu s prvákmi gymnáziá sa potom zúčastnili sv. omše, ktorú celebroval náš pán kaplán Mgr. Marek Wolanszký. Pán kaplán vo svojej kázni pripomenul, že v minulosti sme ženu, ktorá čaká dieťa, označili ako ženu v požehnanom stave. A vyzval nás, aby sme toto pomenovanie aj dnes častejšie používali.

              Áno, dieťaťa je Boží dar, ktorý On posiela a ktorému žehná, opatruje ho i jeho rodičov.

               

              Sv. Ján Pavol II. a sv. Gianna Beretta Molla, orodujte za nás!

                                                                                                                        PaedDr. Zuzana Čerkalová

          • Vydarená školská prehliadka tretiackych SOČiek
            • Vydarená školská prehliadka tretiackych SOČiek

            •               Viete, čo je sociálne inžinierstvo, načo slúži spektrofotometer alebo ako si z dostupných surovín vyrobíte mydlo? Aj na tieto otázky sa pokúsili odpovedať študenti III. AG vo svojich prácach SOČ, ktoré riešili v tomto školskom roku.

               

                          Projekt Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) predstavuje pre našich gymnazistov pomyselnú „prípravku“ na štúdium na vysokej škole. Cieľom je naučiť žiakov pracovať s odbornou literatúrou, spracovávať informácie či vyskúšať si bádanie a výskum. V neposlednom rade SOČka rozvíja tvorivosť, praktickú realizáciu nápadov, a tiež zlepšuje vaše prezentačné zručnosti :).

               

                          V piatok 18. 3. na školskej prehliadke tretiaci predstavili a obhájili pred odbornou porotou štrnásť prác z oblasti humanitných a prírodných vied. Tá sa rozhodla oceniť tri najlepšie práce, ktoré zároveň postúpili do krajského kola. Na prvom mieste sa umiestnila SOČ A. Grivalskej a S. Benkovej (odbor pedagogika a didaktika), striebornú priečku obsadila M. Dirová (odbor psychológia) a bronz získali G. Sendy Hrínová a T. Lešková (odbor chémia).  Čestné uznanie získala SOČ M. Fabiana a J. Gnojčáka (odbor umenie a kultúra).

                         

                          Ďakujeme všetkým učiteľom - školiteľom SOČ za trpezlivú prácu so študentmi. Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a držíme palce pri reprezentácii našej školy 1. apríla v krajskom kole.

               

              Víťazné práce:

               

              1. miesto: Sára Benková, Alexandra Grivalská:  Vyučovanie základov francúzskeho jazyka na ZŠ prostredníctvom diela Malý princ (školiteľka Ing. B. Holigová)

              2. miesto: Martina Dirová: Vplyv  používania mobilného telefónu na vývoj a psychiku tínedžerov (školiteľka Mgr. L. Pospíšilová)

              3. miesto: Gabriela Sendy Hrinová, Tímea Lešková:  Vplyv mikrovĺn na degradáciu vitamínu C (školiteľ Mgr. O. Kapusta, PhD)

               

              Marco Fabian, Jakub Gnojčák:  Umenie čiernobieleho plátna na začiatku 20. storočia (školiteľka Mgr. L. Pospíšilová)

               

               A. Trusková

               

               

          • Duchovná obnova pre tretiakov
            • Duchovná obnova pre tretiakov

            • V stredu 16.3.2022 sme sa my, tretiaci, vybrali na už tradičnú duchovnú obnovu, ktorá bola tento rok v Oratku v Poprade. Zahrali sme si kalčeto, pingpong a urobili si výborný teplý čaj k prednáške od nášho školského kaplána. Neprekvapilo nás ani chladné počasie, keďže naša šikovná Lydka nám urobila krásnu atmosféru tým, že zapálila v krbe. Pozreli sme si časť filmu Umučenie Krista, čo nás ešte viac vtiahlo do atmosféry pôstu. Neskôr sme spoločne išli na ruženec a svätú omšu do Kostola sv. Cyrila a Metoda. Sme veľmi radi, že sme po dlhom čase mohli ako trieda spolu niekam zájsť a tráviť spoločný plnohodnotný čas.

               

              Alexandra Grivalská, III. A

          • Hurá, lyžiarsky!
            • Hurá, lyžiarsky!

            • V dňoch 28. februára – 4. marca 2022 sme sa žiaci I. A a II. A triedy zúčastnili na lyžiarskom výcviku v Liptovskej Tepličke.

              Strávili sme skvelý týždeň so super ľudmi a viac sme sa spoznali so žiakmi z druhej triedy. Keďže nás bolo veľa, rozdelili sme sa do troch skupín podľa našich lyžiarskych schopností. Učitelia nám najprv poskytli teoretické vedomosti, ktoré sme mali aplikovať na svahu. Snažili sa nás naučiť správne a hlavne bezpečne lyžovať. Začiatočníci sa každým dňom zlepšovali a pokročilejší vylepšovali svoju techniku.

              Ubytovaní sme boli v útulnej chate priamo pod svahom, ktorú sme mali celú pre seba. Varili nám úžasne. Večer sme hrávali stolný tenis alebo kalčeto. Takisto sme si spolu zatancovali na diskotékach a mali sme aj karneval, kde sme museli improvizovať a vymyslieť si masky len z toho, čo sme mali.

              Bol to skvelý týždeň, ktorý utužil naše vzťahy, ale hravne zdokonalil naše lyžiarske schopnosti.

          • Putovná výstava Anny Frankovej
            • Putovná výstava Anny Frankovej

            • Pastoračné priestory v Kostole sv. Cyrila a Metoda na sídlisku Juh aktuálne zapĺňa putovná výstava Anny Frankovej, ktorá je prístupná verejnosti do 7. marca. Dnes zažila svoju premiéru, keď ju navštívili druháci nášho gymnázia. Cieľom výstavy je priblížiť ťažký životný príbeh židovského dievčaťa Anny Frankovej a tiež historické udalosti 40. rokov minulého storočia. Zásluhu na realizácii tohto projektu má predovšetkým Nadácia Milana Šimečku, ktorá úzko spolupracuje s Anne Frank House v Amsterdame. Zaujímavosťou je, že táto výstava od roku 1996 prešla už takmer všetky kontinenty a od roku 2005 máme možnosť pozrieť si ju aj na Slovenku. V Poprade je inštalovaná prvýkrát. Zvláštnosťou je tiež to, že sprievodcami sú študenti našej školy vo veku od 16 – 18 rokov, ktorí sú špeciálne vyškolení pracovníkmi spomínanej nadácie. Ak máte čas a chuť, príďte! Výstava sľubuje nielen rozšíriť váš rozhľad, ale tiež ponúka priestor na zamyslenie sa nad životom a nad jeho skutočnými hodnotami.

              Mgr. Lenka Horáková

               

          • Oznam vedúcej školskej jedálne
            • Oznam vedúcej školskej jedálne

            • Vážení rodičia, úhrada za stravu bude akceptovaná do 25. dňa predchádzajúceho mesiaca. Ak na účte nebude uhradená do určeného termínu, žiak nedostane stravu. 

          • Polročné vysvedčenia
            • Polročné vysvedčenia

            • Prvý polrok je za nami, vysvedčenia rozdané, úsmev na tvárach, v srdci radosť z dobre vykonanej práce, niekde možno aj smútok, že to mohlo dopadnúť lepšie...  Ešte nič nie je stratené! Druhý polrok je pred nami a rovnako aj nádej, že čo nevyšlo teraz, vyjde nabudúce.Za všetky dobrodenia a milosti sme sa poďakovali počas krátkej adorácie, ktorú pripravil náš pán kaplán spolu s deviatakmi.  Všetkým blahoželáme k úspešnému vysvedčeniu a držíme palce v druhom polroku! 

          • Dôležitý oznam
            • Dôležitý oznam

            • Vážení rodičia, milí žiaci.


              Oznamujeme Vám, že na základe zlepšenej epidemickej situácie bude vyučovanie pre všetkých žiakov gymnázia od 10. januára 2022 prebiehať prezenčnou formou.

              Pripomíname Vám, že pri nástupe do školy je nutné odovzdať triednemu učiteľovi vyhlásenie o bezpríznakovosti (pomocou Edupage, poprípade priniesť tlačivo).

              Nosenie rúšok počas vyučovania bude naďalej povinné.

              Tým žiakom, ktorí disponujú AG testami odporúčame, aby sa dňa 10.1.2022 pred odchodom do školy otestovali a prostredníctvom Edupage následne oznámili triednemu učiteľovi použitie AG testu.

              Dôležité: Ak ste z bezpečnostných dôvodov použili AG testy aj v období od 20.12. do 7.1.2022, taktiež to, prosím, oznámte triednemu učiteľovi – počet testovaní a výsledok. Táto informácia je dôležitá pre vydávanie nových testov.

              Ďakujeme Vám za spoluprácu, pochopenie a prajeme Vám všetko najlepšie v novom roku 2022.

              Vedenie školy

          • Duchovná obnova učiteľov
            • Duchovná obnova učiteľov

            • Hoci žiaci v piatok 17. 12. 2021 za sebou zavreli brány školy, učitelia sa na niekoľko dní vrátili ešte do školy. V pondelok sa uskutočnila duchovná obnova pre všetkých zamestnancov školy. Začala sa vystavením Eucharistie k súkromnej poklone. V tichu každý z nás mohol rozjímať o zmysle Vianoc a posolstve jednotlivých postáv z Betlehema. Zároveň sme mohli prijať sviatosť zmiernia. V kázni pán kaplán použil symboliku svetla ako výzvu k zmene v našich životoch. Myslím, že tento spôsob prípravy na Vianoce veľmi prospel nám všetkým a priniesol pokoj do našich duší.

          • Vedieme v prijímaní na vysoké školy!
            • Vedieme v prijímaní na vysoké školy!

            • INEKO je mimovládna organizácia, ktorá okrem iného skúma aj kvalitu škôl na Slovensku. Medzi jej posledné prieskumy patrí zisťovanie úrovne kvality všetkých typov škôl na Slovensku za obdobie 2016 - 2020.

              Naša škola dosiahla najlepšie výsledky v úspešnosti prijímania našich absolventov na vysoké školy v rámci všetkých gymnázií v okresoch Poprad, Kežmarok a Spišská Nová Ves za dané obdobie.

              Tento výsledok je dôležitý, nakoľko cieľom gymnázia je práve kvalitná príprava žiaka na vysokú školu.

          • Rovesnícke vzdelávanie
            • Rovesnícke vzdelávanie

            • 7. decembra 2021 sa v triede 8. A v rámci hodiny biológie uskutočnilo rovesnícke vzdelávanie na tému OCHRANA POČATÉHO ŽIVOTA. Toto vzdelávanie viedli maturantky nášho gymnázia – Marcela Michalková a Anna Karkošková. Hodina bola zameraná na prezentáciu o vývine dieťatka v maternici a nasledovala interaktívna úloha pre žiakov. Ďalej pokračovala vzájomná diskusia. Spätná väzba od žiakov bola ukážková. Všetci sa zapájali, kládli otázky a podelili sa o rôzne podnety. Táto téma je v dnešnom svete aktuálna a dôležitá, preto je potrebné o nej diskutovať. Hodina bola veľkým prínosom nielen pre žiakov, ale aj pre maturantky.

              Anna Karkošková a Marcela Michalková, IV. A

          • Medzinárodná študentská konferencia v rámci projektu eTwinning je úspešne za nami!
            • Medzinárodná študentská konferencia v rámci projektu eTwinning je úspešne za nami!

            • Medzinárodná online študentská konferencia v rámci projektu eTwinning pod názvom Different, but United je úspešne za nami! Dnešný štvrtok sa ukážkovo prezentovali naše gymnazistky z I. A triedy.

              S partnerskými školami v zahraničí zdieľali v anglickom jazyku nielen kultúrne a historické bohatstvo či prírodné krásy našej krajiny, ale aj reprezentovali náš región, podtatranské mesto Poprad a našu školu na výbornej komunikačnej úrovni.    

              Dôsledná príprava stála za to ;)    

              Máme byť na čo hrdí!

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a nové projekty v rámci eTwinningu.

               

               Mgr. Anna Špinerová

               

          • Online cestovateľský veľtrh
            • Online cestovateľský veľtrh

            • Druhú decembrovú sobotu sa konal online cestovateľský veľtrh EF (Education First). Pre študentov bola pripravená široká škála inšpiratívnych prednášok o cestovaní, jazykových kurzoch, vzdelávaní a spoznávaní iných kultúr. V predvianočnej atmosfére, z pohodlia domova si mali možnosť pozrieť okrem iného aj živý vstup našej študentky Tímey, ktorá je už od septembra 2021 na 9-mesačnom vzdelávacom pobyte priamo v Oxforde, ktorý dýcha históriou. Porozprávala im o svojich zážitkoch a odpovedala na otázky ohľadom vzdelávacieho systému, bývania, kultúry a opatrení v Spojenom kráľovstve. Živý kontakt s anglickým jazykom je nezabudnuteľným zážitkom a zároveň benefitom. 

               

              Mgr. Anna Špinerová

          • Opäť sme súťažili vo fyzike online
            • Opäť sme súťažili vo fyzike online

            • Pred niekoľkými týždňami v stredu 24.11.2021 naši študenti gymnázia súťažili vo fyzike online. Súťažiaci pracujú v maximálne päťčlennom tíme na vypracovaní jednotlivých úloh, pričom môžu používať dostupné online zdroje či knihy. Náročnosť môžete posúdiť sami – na stránke: https://online.fyziklani.cz/download/2021/reseni.pdf, kde nájdete zadania so správnymi riešeniami. Z nášho gymnázia sa zápolenia zúčastnili 3 tímy (jeden za 1., 2. a 3. ročník), ktoré sa statočne pasovali s úlohami. Najviac sa darilo našim najstarším študentom, ktorým sa však nepodarilo zopakovať skvelý úspech z vlaňajška, na druhej strane si však pripisujú najviac bodov do súťaže Fyzik roka. Prvýkrát sa súťaže zúčastnili druháci a prváčky, ktoré sú našou nádejou na úspech v ďalších ročníkoch. Všetkým študentom ďakujeme za ich odvahu a statočnosť a prajeme ďalšie úspechy.

               

              Výsledky súťaže:   Vysledky.docx

               

              RNDr. Ondrej Kapusta, PhD. 

          • Oznam pre rodičov stravníkov
            • Oznam pre rodičov stravníkov

            • Vážení rodičia,

              z dôvodu koncoročného vyúčtovania stravného bude odhlasovanie zo stravy možné len do 13.12.2021 do 14:00 hodiny. Po tomto dátume nebude možné dieťa zo stravy odhlásiť ani prihlásiť.

              V prípade neočakávanej udalosti si môže rodič prísť v dňoch 14. - 17.12.2021 vyzdvihnúť neodhlásený obed v školskej kuchyni v čase od 11.00 - 13.00 hodiny.

               

              Ďakujeme za porozumenie

          • Navštívil nás Mikuláš
            • Navštívil nás Mikuláš

            • V tento slávnostný deň sme sa rozhodli potešiť žiakov milým prekvapením. Do našej školy sme pozvali Mikuláša, ktorý spolu s anjelmi priniesli nielen balíčky plné sladkostí, ale aj dobrú náladu.
              Mikuláš bol tiež prekvapený, keď zistil, že nielen on obdaroval deti sladkou dobrotou. Aj ony mali pre neho niečo pripravené. V každej triede mu ukázali, aké sú talentované, a to v podobe piesní, tancov alebo básní. Dokázali, že si darčeky zaslúžia svojou usilovnosťou, dobrým srdiečkom a aj milými úsmevmi, ktoré potešili i jeho anjelov.

              Alexandra Šlebodová, IV. A

          • MEDZINÁRODNÁ SPOLUPRÁCA  E-TWINNING
            • MEDZINÁRODNÁ SPOLUPRÁCA E-TWINNING

            • V tomto školskom roku sa naše gymnazistky z I. A triedy pod vedením Mgr. Anny Špinerovej zapojili do medzinárodného projektu spolupráce škôl eTwinning, v ktorom je angličtina hlavným komunikačným jazykom.

              eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005 pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

              Program eTwinning umožňuje našim žiakom spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov a vytvárať tak komunitu so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou sa vzdelávať, získať, rozvíjať a osvojovať si cudzojazyčné zručnosti, chápať multikultúrne rozdiely  a vnímať bohatosť histórie, prírody či kultúry partnerských krajín. Naše prváčky sú v plnom prúde príprav na spoločnú online medzinárodnú konferenciu Different, but United!, ktorá sa uskutoční dňa 16. decembra 2021. Držíme im palce, nech čo najlepšie reprezentujú našu krásnu vlasť a podtatranský región.

               

              Mgr. Anna Špinerová

          • Olympiáda v cudzích jazykoch
            • Olympiáda v cudzích jazykoch

            • V dňoch 24. – 26. 11. 2021 sa konalo školské kolo  Olympiády v cudzích jazykoch v kategóriách 2A a 2B.

              32. ročník predmetovej súťaže,  ktorá sa uskutočnila kombinovanou prezenčnou i dištančnou formou, sa už tradične stretol so záujmom našich nadaných študentov zmerať si svoje zručnosti v anglickom, francúzskom a nemeckom jazyku. 

              Okrem výborne zvládnutej gramatiky súťažiaci prejavili aj rozsah slovnej zásoby, porozumenie či čitateľskú gramotnosť. Komisia hodnotiteľov, vyučujúcich cudzích jazykov, mala neľahkú úlohu vybrať spomedzi vyrovnaných výkonov najlepších žiakov.

               

              Finálne výsledky OAJ v kategórii 2A (1. – 2. ročník) boli nasledujúce:

              1. miesto Pavol Mihál, II. A
              2. miesto Anna Sabolová, II. A
              3. miesto Nikola Dluhá, I.A

              Finálne výsledky OAJ v kategórii 2B (3. – 4. ročník):

              1. miesto Richard Majdán, IV. A
              2. miesto Gabriela Sendy Hrinová, III. A
              3. miesto Jozef Bizoň, III.A

              Finálne výsledky ONJ v kategórii 2A (1. – 2. ročník):

              1. miesto Martin Lazarák, II. A
              2. miesto Soňa Hanáková, II. A
              3. miesto Nikola Dluhá, I.A

              Finálne výsledky ONJ v kategórii 2B (3. – 4. ročník):

              1. miesto Terézia Vernarecová, IV.A
              2. miesto Jozef Bizoň, III. A
              3. miesto Gabriela Sendy Hrinová, III.A

              Finálne výsledky OFJ v kategórii 2B (3. – 4. ročník):

              1. miesto Sára Benková, III.A
              2. miesto Eliška Mašlonková, IV.A

               

               

              Mgr. Anna Špinerová

          • Začal Advent
            • Začal Advent

            • V pondelok po Prvej adventnej nedeli vstúpili aj naši žiaci a zamestnanci do slávenia Adventného obdobia. Pri svätej omši pán kaplán požehnal adventné vence, ktoré si pripravila každá trieda. Tie si potom žiaci odniesli do svojich tried, aby sprevádzali ich každodennú rannú modlitbu. Nech je svetlo sviec symbolom našej nádeje, ktorú nám prináša očakávaný Mesiáš..

          • Hra Finančná sloboda
            • Hra Finančná sloboda

            • Dňa 22. 11. 2021 si žiaci IV. A zahrali stolovú hru FINANČNÁ SLOBODA pod záštitou certifikovanej lektorky p. Zuzany Salanciovej. Hraním hry si žiaci rozvíjali a zvyšovali úroveň finančnej gramotnosti. V hre Finančná sloboda sú produkty veľmi podobné reálnym produktom dostupným na našom trhu. Žiaci môžu vedomosti získané v hre využiť na zlepšenie svojej budúcej finančnej situácie tým, že sa budú lepšie starať o vlastné financie a uvedomovať si hodnotu peňazí.

              Takto vnímali hru naši maturanti:

              „Na začiatku nás privítala milá a energická lektorka, ktorá už dlhé roky pracuje v tejto brandži. Vysvetlili sme si pravidlá hry a začali sme súťažiť. Hra mala dve kolá, hlavnou úlohou bolo získať pre rodinu Peniažkovcov finančnú nezávislosť do dôchodku. V prvom kole to nikto nesplnil, ale v druhom kole sme to splnili viacerí. Hra bola veľmi zábavná, nikdy sme nevedeli predvídať, čo sa stane a to nás naučilo byť opatrnými v budúcom živote, ale aj zariskovať a investovať.“ (Miška Pištová, Eliška Mašlonková)

              „Veľmi super hra! Pochopili sme, ako finančný svet funguje, kde je dobré investovať a určite sa budeme v budúcnosti na niektoré situácie pozerať inak.“ (Mária Turčanová, Miriam Vernarecová)

              „Bolo to super! Naučilo nás to hospodáriť s peniazmi. Je to prospešné pre mladých ľudí, lebo nepoznajú hodnotu peňazí a nie sú finančne gramotní.“ (Barbora Chlebovcová, Lenka Šašurová)

              „Tiež sa mi to páčilo, objasnilo mi to dovtedy pre mňa neznáme informácie o tom, ako mám hospodáriť s peniazmi v živote a aké je dôležité odkladať si hoci aj 10 € mesačne. Rád by som si túto hru zahral ešte raz.“ (Richard Majdán)

               

              Ing. Mgr. Zuzana Mikulíková

          • Stužková slávnosť trocha inak
            • Stužková slávnosť trocha inak


            • Prihovor_riaditelky_skoly.pdf​​​​​​​


              Dňa 26.11.2021 sme my štvrtáci vstúpili do sveta dospelých. V spolupráci s pánom kaplánom a s vedením školy sme si zorganizovali menšiu stužkovú slávnosť. Začala svätou omšou v priestoroch školy a zapojili sme sa do nej spevom a čítaním. Po nej nasledovalo slávnostné odovzdávanie stužiek, ďalej príhovor nás štvrtákov, pani riaditeľky a nakoniec našej triednej učiteľky. Na záver nám slávnostne pripli maturitné stužky, čo bolo spestrené básničkami o každom z nás. 

               

              Z celého srdca ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave našej slávnosti.

              Bol to pre nás nezabudnuteľný moment.

               

              Anna Karkošková, IV.AG

          • Naj učiteľ mesiaca
            • Naj učiteľ mesiaca

            • V súťaži o NAJ učiteľa mesiaca október 2021 získala učiteľka nášho Gymnázia sv. Jána Pavla II. Lucia Pospíšilová ocenenie Krajský stredoškolský učiteľ mesiaca 1. miesto za Prešovský kraj. Ocenenie je o to vzácnejšie, že pani učiteľka ho získala už tretíkrát v poradi mesiacov - september, október, november. Táto súťaž bola realizovaná v rámci programu Virtuálnej knižnice.

              Pani učiteľke blahoželáme!

               

              Ing. Katarína Krajňáková

          • Skvelý úspech nášho žiaka!
            • Skvelý úspech nášho žiaka!

            •  

              V dňoch 8. - 15.8.2021 sa v Čakovaci (Chorvátsko) konali majstrovstvá sveta juniorov v disciplíne „YOUTH FIRE AND RESCUE SPORT“ („Požiarnické a záchranné športy“), ktorých sa zúčastnil aj žiak nášho Gymnázia sv. Jána Pavla II.  Tomáš Štinčík s vynikajúcim výsledkom:

              tretie miesto a bronzová medaila!

              Tento úspech  si Tomáš odniesol ako jednotlivec z disciplíny 100 m beh na prekážky, kde pretekal s ďalšími 71 účastníkmi – reprezentantmi  z 8 krajín sveta.

              Na základe tohto výsledku dostal Tomáš vstupenku na majstrovstvá sveta mužov, ktoré sa konali v Karagande (Kazachstan) v dňoch 31.8. - 5.9.2021. Tu pretekalo 10 tímov s ďalšími 100 reprezentantmi  jednotlivých krajín v kategórii mužov. Tomáš sa  zaskvel aj v kategórii dospelých a vybojoval krásne 29. miesto – najlepšie umiestnenie za Slovensko.

              Tomáš je členom Klubu hasičského športu Svit, v ktorom pôsobí dva roky, predtým bol súčasťou DHZ Svit alebo DHZ Spišská Teplica. Keďže jeho otec je bývalý profesionálny hasič, Tomáš sa už od detstva priúčal rôznym technikám hasičského športu. Podľa vyjadrenia Tomáša, tento šport ho veľmi baví, preto sa stále snaží v ňom zdokonaľovať a napredovať.

               

              Tomášovi blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

          • Prednášky z Múzea holokaustu
            • Prednášky z Múzea holokaustu

            • Dozvedeli sme sa zase niečo nové! V piatok 19.11. sa študenti prvého ročníka zúčastnili online prednášky na tému Lovci nacistov, do ktorej sa mohli aktívne zapájať. V pondelok sme pokračovali v druhom ročníku, kde študenti absolvovali prednášku s témou Ženy z transportu. Zároveň by sme chceli poďakovať p. Petrovi Vankovi z Múzea holokaustu v Seredi, ktorý nás prednáškami sprevádzal. 

              Mgr. Lucia Pospíšilová

          • Ako sa dobre pripraviť na manželstvo
            • Ako sa dobre pripraviť na manželstvo

            • V utorok 16.11.2021 v rámci Týždňa pre mladých sme po druhýkrát v našej škole privítali vdp. ThDr. Dušana Škurlu, ktorý má na starosti Apoštolát ochrany života v Košickej arcidiecéze. Kvôli pandemickej situácii sa stretnutie uskutočnilo opätovne cez Zoom aplikáciu.

              Otec Dušan pre našich gymnazistov pripravil prednášku s témou Ako sa dobre pripraviť na manželstvo. V úvode poznamenal, že je to veľmi široká otázka a je potrebné sa jej podrobne venovať.

              Začal štatistikou rozvodov, výrazným posunom veku vstupujúcich do manželstva či poukázaním na vlastné nedostatky, ktoré mnohokrát jednotlivec prenáša do spoločného života. Povzbudil študentov, aby každý deň pestovali svoje dobré návyky, aby sa ich naučili robiť ľahko (vernosť každodenným povinnostiam, ako napr. načas vstať, štúdium a pod.).

              Ďalej rozobral problematiku lásky a sexuality. Muž a žena sú pre seba vzájomne darom a vzájomne sa potrebujú, aby sa vzájomne rozvíjali. Žena muža poľudšťuje a zošľachťuje, žena v mužovi nachádza oporu a istotu. Na konci prednášky študenti mali možnosť položiť hosťovi otázky, ktoré obohatili a rozšírili pole záujmu našich študentov.

              V závere  zo strany pani riaditeľky Ing . Kataríny Krajňakovej zaznelo okrem poďakovania aj prianie a zároveň pozvanie na osobné stretnutie s ThDr. Dušanom Škurlom v priestoroch našej školy. Veríme, že sa tak stane čoskoro.

               

              Mgr. Marek Wolanszký, školský kaplán

          • Workshop programu Kolumbus
            • Workshop programu Kolumbus

            • V dňoch 18. – 19. novembra 2021 sme my, žiaci II. A triedy, absolvovali jeden z workshopov  v rámci programu Kolumbus  o tom, ako sa máme efektívne učiť.

              Vo štvrtok ráno sme prišli na miesto stretnutia plní očakávania. Privítali nás už známe tváre, ktoré sme poznali z Narnie.

              Hneď od začiatku sme pracovali na svojich prvých aktivitách. Po vyplnení krátkeho dotazníka sme naše odpovede následne videli spracované v prezentácii. Väčšinu času sme diskutovali a odpovedali na otázky ohľadom toho, ako sa učíme, čo radi robíme, ako efektívne využívať čas a aké sú naše ciele, či už veľké alebo malé. Na konci dňa sme robili aktivitu, ktorej cieľom bolo zistiť, aký typ učenia nám vyhovuje najviac - či už počúvanie, čítanie a písanie, pozeranie videí alebo robenie pokusov.

              Druhý deň sme sa opäť rozprávali na tému efektívneho učenia sa. Hrali sme hry, v ktorých sme museli medzi sebou komunikovať a spolupracovať ako jeden tím. Stanovili sme si svoj osobný cieľ, ktorý chceme splniť do nášho najbližšieho stretnutia.

              Postrehy mojich spolužiakov:

              „Myslím, že Narnia a aj tento workshop nám dal veľa. Po tomto stretnutí sa už nikto nepozerá na učenie len ako na otravnú vec, ale ako na niečo príjemné, kedy sa môžeme zdokonaľovať v mnohých oblastiach.“ – Ema Miždošová

              „Workshop, ktorého sme sa zúčastnili, bol veľmi zaujímavý a páčil sa mi. Musím uznať, že som naozaj videla rozdiel na začiatku a na konci, keďže som na veľa vecí zmenila názor. Animátorky boli milé a ochotné. Dobre sa s nimi rozprávalo a veľa nudných veci nám podali hravou formou. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nám ponúkla vidieť veci z inej, aj lepšej stránky.“ – Simona Bekešová

               

              Natália Misálová, II. A

          • Okuliare pre Afriku
            • Okuliare pre Afriku

            • Detská organizácia FÉNIX organizuje zbierku nepoškodených dioptrických okuliarov. Okuliare sa vyčistia, odmerajú a odošlú do Kene. V Keni sú okuliare veľmi drahé a len málokto si ich môže dovoliť zaplatiť. 

              Do kedy môžete okuliare odovzdať? Do konca novembra 2021.

              Kde môžete okuliare odovzdať? Na sekretariáte školy.

               

              ĎAKUJEME

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

Počet návštev: 55514